Bulgária is kiutasít egy orosz diplomatát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 29.

Külpol

Nyolc oroszt gyanúsítanak azzal, hogy részt vettek bulgáriai fegyvergyári robbantásokban és egy merényletben.

Bulgária kiutasít egy orosz diplomatát a bolgár fegyvergyárakban 2011 és 2020 között elkövetett robbantások ügyében.

Ezt Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter közölte Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövettel, amikor bekérette a külügyminisztériumba. Azt is követelte, hogy Oroszország teljes körűen működjön együtt az említett robbanások, illetve az Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő ellen elkövetett merényletkísérlet kivizsgálásában.

Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője szerdán jelentette be, hat orosz állampolgárnak lehetett köze azokhoz a robbanásokhoz, amelyek 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev fegyverkereskedő Ukrajnának, illetve Georgiának szánt készleteit raktározták.

Gebrevet, a fiát és egy alkalmazottját 2015-ben megmérgezték egy rovarölő szerrel. 

A kereskedő túlélte a támadást, fiáról és alkalmazottja sorsáról – az MTI tájékoztatása szerint – nincsenek hírek. 2020. február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak.

A bolgár főügyészség szerint a robbanások és a mérgezés kísérlete összefügg a csehországi Vrbetice hadianyagraktárában történt robbantással.

A cseh kormány szerint bizonyítékok vannak arra, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Ebben az ügyben a Visegrádi Négyek együtt is állást foglaltak, a Telex írása szerint a magyar miniszterelnök hatására lett óvatosabb ez az Oroszországnak címzett nyilatkozat.

 „Moszkva nem fogja tűrni,  amit most a csehek művelnek, csakúgy mint a hozzájuk csatlakozó bolgárok, meg a hírhedt, úgynevezett szolidaritás nevében szintén csatlakozó baltikumiak és mások. És ezt világosan demonstráljuk. És ahogy Putyin elnök kijelentette, ez most már így lesz” – reagált a hírre Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a Rosszija 1 televízió Bolsaja Igra (Nagy Játszma) című műsorában. Peszkov szerint a cseh és a bolgár fellépés ingerültséget, sajnálatot és értetlenséget vált ki Moszkvában, valamint azt a kívánságot, hogy ezek az országok változtassanak „skizofrén álláspontjukon”.

A szóvivő szerint a cseh és bolgár vádak alaptalanok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.