Elkezdte a kivonulást a NATO Afganisztánból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 29.

Külpol

Az amerikaiak eredetileg május elsejéig hagyták volna el az országot, most szeptember 11-e az új időpont.

A NATO elkezdte a kivonulást Afganisztánból – jelentette be az észak-atlanti katonai szövetség egyik, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője csütörtökön.

Azt nem árulta el, hogy melyik ország hány katonát von ki az ázsiai országból, és milyen határidővel. Csak arra tért ki, mindent megtettek azért, hogy a kontingensek biztonságát garantálják a művelet közben: ha a tálibok megtámadnák a kivonuló csapatokat, vissza fognak vágni. 

Az Egyesült Államok és a tálibok által kötött katari megállapodás eredetileg úgy szólt, az amerikaiak május elsejéig elhagyják az országot.

A NATO 2015. január 1-je óta segítette az afganisztáni biztonsági erőket. Most 9600 fővel van jelen az országban: az Egyesült Államoknak 2500, Németországnak 1300, Olaszországnak 895, az Egyesült Királyságnak 750, Törökországnak pedig 600 katonája szolgál az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében.

Joe Biden amerikai elnök szerint a misszió elérte a célját, azt mondta, szeptember 11-ig az utolsó amerikai katona is hazatér Afganisztánból. 

Ez szimbolikus időpont, az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után támadta meg Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fegyvereseit. 

Németország július 4-ig szeretné befejezni a csapatkivonást, más országok is a németekhez igazítják ezt a műveletet.

Amióta a NATO bejelentette, hogy távozik, a tálibok még gyakrabban támadják az afgán biztonsági erőket. Elemzők szerint a kivonulás ismét polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, előfordulhat, hogy a 2001-ben elűzött tálibok visszatérnek a hatalomba.

 

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.