"Cinikus csapda" az ukránok szerint az orosz karácsonyi tűzszüneti javaslat

Külpol

Az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel – emlékeztetett az ukrán elnöki iroda vezetője. 

"Cinikus csapdának" nevezte Kirill orosz pátriárka tűzszüneti felhívását Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Twitteren.

Kirill pátriárka (akinek pályájáról és politikai kapcsolatairól itt írtunk korábban) ugyanis arra hívta fel az ukrajnai háborúban részt vevő feleket, hogy tartsanak fegyvernyugvást az ortodox karácsony alkalmából január 6-án déltől a január 7-i nap végéig.

"Az orosz ortodox egyház felhívása a karácsonyi fegyverszünetre cinikus csapda és a propaganda eleme"

– vélekedett Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetője. Szerinte az orosz ortodox egyház "nem a legfelsőbb tekintélye a globális ortodoxiának", és pusztán a háborús propaganda eszközeként működik. Emlékeztetett arra, hogy az orosz ortodox egyház az ukrán nép kiirtására szólított fel, tömeggyilkosságokra buzdított, és ragaszkodott Oroszország további militarizálásához.

Közben Jaroszlav Jarusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét lőtték a megyeszékhely központját. Eltaláltak egy lakóházat, aminek következtében egy húszéves férfi a helyszínen meghalt.

Pavlo Kirilenko, a keleti Donyeck megye kormányzója egy tévéműsorban elmondta, hogy Bahmut városa – amelynél az elmúlt időszakban a leghevesebb harcok folytak – mintegy hatvan százalékban megsemmisült. A szerdai orosz tüzérségi támadásokban két nő vesztette életét a városban. Szavai szerint az orosz csapatokat az ukrán erők a város határában tartóztatták fel, és nem engedik őket betörni a településre.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtöki közleményében azt írta, hogy előző nap, amikor az orosz erők rohamot kíséreltek meg az ukrán csapatok ellen Bahmutnál, a határőrök mesterlövészei másfél kilométer távolságból lelőttek három orosz katonát. A határőrök aknavetőkkel is lőtték az orosz katonákat.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 109 720 orosz katona halt meg, közülük 810 az elmúlt napban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk