Újabb csecsemő kapta el a koronavírust Nagy-Britanniában

  • BM
  • 2020. március 18.

Külpol

Három nap alatt ő a második.

A Nagy-Britannia déli részén található Norfolk városában három embernél diagnosztizálták a koronavírust, köztük egy csecsemőnél – írja az Independent. Mind a három személyt egy közeli kórházban vizsgálták ki, és már karanténba kerültek.

Az intézmény szóvivője elmondta, a hatóságok elkezdték felkutatni azokat a személyeket, akikkel az érintettek kapcsolatba kerülhettek az elmúlt napokban. Ők tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, ha a következő két hétben hasonló tüneteket produkálnának, mint azok, akik már megbetegedtek.

Nem ez az első eset, hogy egy csecsemő koronavírussal fertőződik meg az Egyesült Királyságban: hétfőn egy kilenc hónapos gyermeknél diagnosztizálták a fertőzést Manchesterben, aki a hozzátartózinak beszámolója szerint „a nagyján már túl van”, tehát javul az állapota.

Az országban eddig a legfiatalabb személy 45 éves volt, aki elhunyt a járvány következtében, viszont ő már korábban is egy súlyos betegséggel küzdött. Eddig 71 halálos áldozatot követelt a koronavírus Angliában, 2-öt pedig Walesben, 2-öt Skóciában.

Összesen 1950-en fertőzést jegyeztek fel Nagy-Britanniában, a kormány szerint így nagyából 55 000 fertőzött ember lehet az országban – de ezt pontosan nem tudhatjuk, ugyanis a múlt héten a kórházban fekvő betegekre korlátozták a tesztelést.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A belga hatóságok érdekes adatokat közöltek a héten: ezek szerint nem igaz az a tévhit, miszerint a gyerekeket elkerüli a vírus, de a járvány által leginkább érintett személyek a 45-49 éves férfiak.

Fontos leszögezni, hogy jelenlegi ismereteink szerint a fiatalok, különösen a gyerekek esetében a fertőzés enyhe, influenzaszerű, és gyenge lefolyású, viszont tovább tudják terjeszteni a vírust az idősebb korosztály számára, ezért volt fontos intézkedés, hogy számos országban, így Magyarországon is bezárt az óvodák, bölcsödék nagy többsége.

Azt is tudtuk, hogy a vírus nem kerüli el a gyerekeket, csak nincsenek olyan veszélynek kitéve a betegség lefolyása alatt, mint az idősebbek. Ezért hangsúlyozzák a hivatalos szervzek, hogy a bölcsödéből, óvodából, iskolából hazaküldött gyerekekre ne a nagyszülők vigyázzanak.

Érdekes koronavírus-statisztika Belgiumból: ez a korosztály a leginkább érintett

Kisgyerekek is megfertőződhetnek, de úgy tűnik, van egy korosztály, amely különösen érintett. Érdekes adatokat tettek közzé a belga hatóságok a koronavírus-fertőzöttekről, amelyek szerint nem igaz, hogy a kisgyerekek ne tudnának megfertőződni a vírustól, csak épp kisebb arányban. Belgiumban a vasárnapi adatok szerint 886 koronavírus-fertőzött volt, a La Libre belga lap által közölt statisztikák szerint közülük 11-en négy év alatti gyermekek.

Figyelmébe ajánljuk