A magyar helyreállítási pénzek múlhatnak Orbán homofób törvényén?

  • narancs.hu
  • 2021. június 29.

Belpol

Most lehet itt az alkalom az Európai Bizottságnak, hogy szorosabban ellenőrizze Orbánt, ezt többen is forszírozzák. 

A liberális Renew Europe európai parlamenti frakció több tagja levélben kéri az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent, hogy ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, amíg bizonyos feltételek nem teljesülnek. 

Mint ismert, az uniós járvány utáni helyreállítási alapból lehívandó összegekről van szó, amelynél bár a kormány korában azt kommunikálta, hogy  a hitelkeretet is szeretné lehívni, és a helyreállítási terv nyilvános tervezete is 5800 milliárd forintról szól, április végén kiderült, hogy a beadni tervezett dokumentum nem terjed ki a 3300 milliárd forintnyi kedvezményes hitelre.

A kormány mindenesetre ebből kívánta fejleszteni a felsőoktatást és az egészségügyet, illetve eredetileg az orvosbéremelést is ebből tervezték, bár ez utóbbit az EU nem is fogadta el

A liberális frakció tagjai - Cseh Katalin momentumos EP-képviselő, Dacian Ciolos, a képviselőcsoport elnöke, illetve a gazdasági kérdésekkel foglalkozó francia Valerie Hayer és spanyol Luis Garicano - von der Leyennek írt levelükben azt írják, Magyarországra 7 milliárd euró érkezne, ugyanakkor 

nagyon kevés az eszköz arra, hogy ez a pénz biztosan ne rossz zsebekben kössön ki, 

minthogy Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez. 

Kiterjedt, illetve a Bizottságot idézve rendszerszintű csalásról írnak, és idézik az EB több korábbi megállapítását, miszerint Magyarországon a korrupcióellenes keretrendszer nem kielégítő, hogy Magyarországon más tagállamokhoz képest kevésbé hatékony az ügyek felderítése és bűnvádi szakaszba jutása, nem történnek lépések a magasabb szintű korrupció felderítésére, és nincs elég verseny a közbeszerzéseken. Emlékeztetnek arra is, hogy a korábbi, ezzel kapcsolatos ajánlások teljesülése elvileg feltétele az összegek lehívásának a helyreállítási alapból. 

Ezért arra kérik von der Leyent, hogy addig ne hagyja jóvá a magyar tervet, amíg három dolog nem teljesül: 

  • a magyar helyreállítási terv adjon hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a helyreállítási pénzek végső javadalmazottjainak listájához, és kerüljön bele az is, hogy fel kell tölteniük az uniós javadalmazotti adatbázisba;
  • kerüljön bele a magyar helyreállítási tervbe, hogy olyan jogszabályokat kell hozni, amelyek alapján olyan személyek és cégek nem részesülhetnek a helyreállítási pénzekből, ahol az OLAF már súlyos pénzügyi szabálytalanságokat vagy összeférhetetlenséget tárt fel. A levélben hozzáteszik, ez biztosítaná azt is, hogy például Orbán Viktor veje se kaphasson ezekből az uniós forrásokból. 
  • a magyar heyreállítási terv köteleződjön el amellett, hogy visszavonnak vagy megváltoztatnak olyan hazai törvényeket, amelyekről a Bizottság korábban kimondta, hogy hátráltatja az oknyomozó újságírókat és a civil szervezeteket abban, hogy közérdekű információkhoz jussanak. 

"Nem azt mondjuk, hogy Magyarország országként ne kaphassa meg a részét az EU helyreállítási alapjából. De azt gondoljuk, azoknak a pénzeknek minden magyar embernek hasznot kellene hozniuk, és nem csak néhány politikailag bekötöttnek.

Ezért azt kérjük, hogy küldje vissza a magyar kormányt a tervezőasztalhoz" 

- írták a liberális képvielők, hozzátve, hogy von der Leyen minden országba ellátogat, amelynek helyreállítási tervét jóváhagyják, és azt kívánják, hogy amikor Budapestre megy, úgy tudjon kezet rázni Orbánnal, hogy tudja, a cimborái nem dörzsölik közben a tenyerüket. 

A Bizottságnak elvileg július 12-ig kellene jóváhagynia a magyar helyreállítási tervet.

Az EUObserver beszámolója szerint hétfőn az EB szóvivője azt mondta, a tagállamoknak be kell mutatniuk a Bizottságnak egy megfelelő ellenőrzési mechanizmust is, amellyel a pénzek útját követik, és az EB megvizsgálja majd ezeket, hogy megfelelő biztosítékot jelentenek-e.

Azt is közölte, hogy a tagállamoknak adatokat kell majd gyűjtenie a pénzek végső javadalmazottjairól, a szerződő felekről, az alvállalkozókról és a tulajdonosokról is, és ezeket kérésre elérhetővé is kell tenniük. 

A homofób törvény keltette felzúdulás miatt pedig akár még realitása is lehet annak, hogy a pénzekkel fogják meg Orbánt, legalábbis ezt ajánlgatja az Európai Bizottságnak több neves lap is Magyarországgal foglalkozó vezércikkében. 

A Financial Times hétfőn arról írt, hogy ezúttal Orbán talán végleg átléphette a vonalat, hozzátéve, hogy bár Orbán jobboldali Fidesz-kormánya régóta hangoztatja, hogy a "hagyományos" családi értékeket támogatja, az LMBTQ-ellenes lépései kevésbé a meggyőződésüket tükrözheti, sokkal inkább a vidéki szvazók bebiztosítását a jövő évi választások előtt. 

A lap szerint ugyanakkor Orbán taktikája Vlagyimir Putyin orosz elnökéhez hasonló, aki 2013-ban akkor írta alá a melegpropagandát tiltó törvényt, amikor előző évben több tüntetés is volt ellene.

"A Fidesz most elővette a fenyegetések és ellenségek ócsárlásának stratégiáját, amelyek ellen azt állítja, hogy megvédi a magyarokat."

A lap szerint az uniós vezetők helyesen tették, amikor az emberi méltóságot, egyenlőséget és az emberi jogok tiszteletben tartását az EU alapértékeiként sorolták fel Orbánnal szemben, és ha nem sikerül ezeket megvédeni, az aláásná az EU küldetését, amely szerint a szabadságot és igazságot propagálja.

Ugyanakkor  a kultúrharccal a lap szerint Orbán elvonta a figyelmet a demokrácia és a fékek és ellensúlyok leépítésével kapcsolatos uniós aggodalmakról. Végül a Financial Times szerint a tervezett uniós válasz a magyar törvény ellen - ez szokott lenni a kötelezettségszegési eljárás - elhúzódhat, a jogállamisági mechanizmust egyelőre nem lehet alkalmazni épp magyar és lengyel aggályok miatt, de a helyreállítási alappal kapcsolatban 

Brüsszel és a többi fővárosi jelezhetne Budapestnek azzal, hogy különösen szigorúan ítélik meg, hogy a gazdasági reformkövetelmények teljesültek-e, amíg a kultúrharcban meg nem hátrálnak. 

A Washington Post szintén arról ír, hogy Orbán több mint egy évtizede abból épít politikai bázist, hogy démonizálja a bevándorlókat, a muszlimokat, zsidókat, most pedig az LMBTQ közösséget, miközben egyébként élvezi az EU-tagság előnyeit, Brüsszel pedig nem tudott hatékonyan fellépni, amikor a demokratikus fékeket és ellensúlyokat építették le. 

"Most végre az európai vezetőknek talán elég volt a magyar demagógból"

- írja a lap, idézve a múlt heti uniós csúcsot és von der Leyent, aki szintén szégyenletesnek nevezte a magyar homofób törvényt. 

A lap szerint ugyanakkor most van itt a megfelelő alkalom, hogy az uniós vezetők szigorúbban lépjenek fel az intoleranciával szemben, a helyreállítási tervet ugyanis az EB-nek kell jóváhagynia. 

A Washington Post hozzáteszi, Orbánnak most nagyobb szüksége van a pénzre mint bármikor, a járványból a magas halálozás miatt ugyanis nem jött ki jól, és az ellenzék összefogott ellene. A lap szerint pedig ha Orbánnal az is volt a célja az LMBTQ-ellenes törvénnyel, hogy éket verjen az ellenzéki szövetségbe, a végeredménye pedig az, hogy megakadályozza, hogy a választók uniós forrásokhoz jussanak, és közben kukába is dobja az EU értékeit, az "üdvös lecke lesz".

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk