Cyber hírek

  • 2005. február 24.

Külpol

Cigányirtó játék Több mint négyezren keresték fel a weboldalt, ahonnan egy olyan játékot lehetett letölteni, amelyben a játékosok célja a magyar cigányság kiirtása - adta hírül az Index. A Rádió C munkatársainak bejelentését követõen az oldalt az ATW ingyenes tárhelyszolgáltató elérhetetlenné tette, ám - a szolgáltató állítása szerint a TV 2 Aktív és az RTL Klub Híradó vágóképekre éhes munkatársainak kérésére - késõbb néhány órára ismét publikálta a neten.
Az Olah Action egy régi, Amiga számítógépekre írt, kiegészítõ szoftverekkel Windows alatt is futtatható program, amelyben a játékos többféle lõfegyver közül választhat, és amikor sikerül az etnikai kisebbség teljes kiirtása egy megyében, a terület fehérré válik. A játék akkor ér véget, ha a játékos Magyarország minden közigazgatási egységébõl likvidálta a romákat. A Rá-dió C munkatársai a szanalmas.hu közösségi blog egyik bejegyzésében bukkantak a weboldalra. A játékot az ingyenes webszájton publikáló fiatalember késõbb az [origo]-nak név nélkül úgy nyilatkozott, hogy nem rasszista, és megbánta tettét. A Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédõ Iroda (NEKI) jogi képviselõi a bocsánatkérés után elálltak feljelentési szándékuktól.

Egyenértékû a postaival az elektronikus levelezés Egy panaszos beadványára válaszul meghatározó jelentõségû állásfoglalást tett Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az elektronikus levelezés közügyekben való alkalmazásával kapcsolatban. Az Utirany.hu virtuális útikönyvnek a Külügyminisztériummal szemben indított panaszos ügyében az ombudsman kimondta, hogy az adatkezelõk a közérdekû adatok iránt elektronikus levélben benyújtott kérelmek megválaszolását ugyanúgy a törvényben elõírt határidõn belül kötelesek biztosítani, mint a hagyományos postai levelek esetében. A magát "Földi útikalauznak" nevezõ weboldal szerkesztõsége a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti vízumhelyzettel és a jövõben tervezett esetleges változásokkal kapcsolatban tett fel kérdéseket dr. Somogyi Ferenc külügyminiszternek. A tárca internetes honlapján megadott címre elküldött elektronikus levélre azonban nem érkezett válasz a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló törvényben megszabott 8, illetve 15 napon belül, ezért Péterfalvi Attila adatvédelmi biztoshoz fordultak. Az adatkérések benyújtásának formájára nézve a törvény semmilyen elõírást nem tartalmaz. Amennyiben a közérdekû adatok kezelõje elektronikus elérési lehetõséget is biztosít, akkor az ombudsman álláspontja szerint a közérdekû adatok iránti kérelmek megválaszolását az érintett hivatal ugyanúgy a törvényben elõírt határidõn belül köteles biztosítani, mint a hagyományos postai levelek esetében.

Tévémûsorok a webrõl Egy friss felmérés szerint a brit internethasználók töltik le a legtöbb tévémûsort illegálisan a világhálóról - adta hírül az [origo]. A felhasználók körében a kontinensen csak késéssel vetített amerikai sorozatok új epizódjai a legnépszerûbbek. Az internethasználat-monitorozással foglalkozó Envisional tanulmányából kiderül: a brit internetezõk a legnagyobb fogyasztói a tévémûsorok világhálón elérhetõ kalózkópiáinak. A tengerentúlon vetített sorozatok vadonatúj epizódjainak digitalizált példányai általában már néhány órával vetítésüket követõen letölthetõk az internetrõl. A szélessávú internetelérések, valamint a BitTorrentés egyéb letöltõszolgáltatások nagymértékû elterjedésének köszönhetõen a tévémûsorok illegális letöltésének aránya a brit felhasználók körében a tavalyi év során 150 százalékkal bõvült. Világszerte a felhasználók közül a legtöbben a 24 címû tévésorozat epizódjait vadászták le az internetrõl az utóbbi egy évben, a sorozat egy-egy részét átlagosan 50-100 ezren töltötték le számítógépeikre. Rendkívül nép-szerû volt a Desperate Housewives címû sorozat is, ennek epizódjai átlagosan 40-60 ezren töltötték le.

Magyar diák igazolta a Dürer-sejtést Egy Calgaryban élõ magyar diák igazolta Albrecht Dürer ötszáz éves geometriai felvetését. A probléma megoldása két hetébe telt a tizennégy éves fiúnak - adta hírül az Index a Calgary Herald nyomán. A jelenleg Kanadában élõ, tizennégy éves Bezdek Dániel több helyi és országos tudományos díjat nyert már Albrecht Dürer ötszáz éves felvetésének bizonyításával. A 16. század kezdetén, ábrázolásgeometriai vizsgálódásai közben Dürerben felmerült a kérdés, hogy vajon minden poliéder (térbeli, sík lapokkal határolt mértani test) kiteríthetõ-e úgy, hogy lapjai sehol sem fedik egymást. A festõ úgy gondolta, hogy igen, de ezt a sejtést idáig senki sem igazolta. Míg korábban mindenki, aki a sejtésen dolgozott, papírmodelleket használt, Bezdek színes játékmágnesekbõl épített háromdimenziós modellekkel illusztrálta bizonyítását. Bezdek szerint a megoldásban alkalmazott elvek a proteinek hajtogatódásának, felgombolyodásának vizsgálatában is alkalmazhatók. A fehérjeláncok meghatározott egyedi formákba hajtogatódnak, ennek a folyamatnak a hibái okoznak számos idegrendszeri betegséget, például az Alzheimer- vagy a kergemarhakórt.

Gondolatirányítás Amerikai kutatók olyan robotkart hoztak létre, amely az agyba helyezett elektródák segítségével pusztán gondolattal irányítható, és ugyanúgy képes megfogni a tárgyakat, mint egy valódi kéz.

Visszahívás A Microsoft több mint 14 millió Xbox játékkonzol áramkábelét hívja vissza biztonsági okokból, kiderült ugyanis, hogy bizonyos gyártmányok megégethetik a felhasználót vagy a bútorokat.

Ûrsikló A NASA bejelentette, hogy május 15-én fellövi a Discovery ûrrepülõgépet. Ez lesz az elsõ alkalom, hogy az Egyesült Államok ûrrepülõgépet indít útnak, mióta a Columbiát két éve szerencsétlenség érte. A Discovery elsõdleges feladata az lesz, hogy új biztonsági eljárásokat teszteljen.

Napelem Svájci kutatók olyan ruhákat akarnak kifejleszteni, amelyek a napfénybõl nyernek energiát. A projekt célja, hogy egy éven belül elkészüljön a napenergiát elektromos árammá átalakító textil, amelybõl belsõ világítással rendelkezõ sátrakat vagy mobiltöltõvel felszerelt nadrágokat készítenének.

Processzortõzsde A Sun Microsystems és az Archipelago Holdings létrehozták az elsõ olyan börzét, ahol a vállalatok számítógépek teljesítményével, azaz processzoridõvel kereskedhetnek.

Crick online A profiles.nlm.nih.gov címen digitalizált formában elérhetõvé válnak Francis Crick 1948 és 1980 közötti tudományos munkásságának dokumentumai. Crick, aki James Watsonnal közösen 1953-ban írta le a DNS-molekula alakját, tavaly júliusban hunyt el.

Válóok Kereskedelmi forgalomban kapható kémszoftverrel leplezte le egy online dominóoldalon játékostársával románcba bonyolódott férjét egy floridai nõ. A bíróság azonban nem engedi, hogy bemutassa bizonyítékait, mert az elektronikus eszközök lehallgatása az állam törvényeibe ütközik.