Cyber hírek

  • 2005. március 10.

Külpol

Hatvanhét óra alatt a Föld körül Sikeresen landolt múlt csütörtök délután egy kansasi repülőtéren Steve Fossett, akinek hatvanhét óra alatt - repülőgéppel, leszállás és tankolás nélkül - elsőként sikerült megkerülnie a földet - adta hírül az Index. Az utat Fossett a Virgin Atlantic GlobalFlyer fedélzetén tette meg, amit kifejezetten erre a célra tervezett a kaliforniai Scaled Composites.
A cég alapítója, az aeronautikai zseninek tartott Burt Rutan tervei alapján készült a világ első magánűrhajója, a SpaceShipOne is. Fossett, aki számos légi- és vízirekordot állított fel az utóbbi tíz évben, múlt szerdán, a Csendes-óceán felett annak ellenére döntött az út folytatása mellett, hogy háromtörzsű, speciális repülőgépének tizenhárom tartályából misztikus körülmények között eltűnt egy jó adag üzemanyag. Fossett rekordkísérletét a Virgin Atlantic Airways elnöke, Sir Richard Branson szponzorálta, aki maga is a repülés szerelmese. Ketten együtt többször próbálták megkerülni a földet egy speciális hőlégballonnal, ami végül Fossettnek a hatodik kísérletre, egyedül sikerült. A Virgin GlobalFlyer az út nagy részét tizenöt kilométeres magasságban tette meg, ahová a saját súlyának négyszeresét meghaladó üzemanyag-mennyiség miatt több mint két óra alatt mászott fel. A rekordkísérletnek szentelt veb-szájton az érdeklődők több videocsatornán követhették nyomon a repülést és a földi irányítás munkáját, a gép pozícióját pedig percenként frissülő térkép mutatta be. A virginatlanticglobalflyer.com a szájt fenntartói szerint a repülés időtartama alatt átlagosan hárommillió találatot regisztrált óránként, a landolás idejének közeledtével pedig annak ellenére lefagytak a szerverek, hogy a pozíciós adatokat szolgáltató NASA egy Cray szuperkomputerekből álló klaszterre bízta a feladatot. Fossettnek a rekordhoz pontosan 36 787,559 kilométeres utat kellett megtennie - ez a távolság megegyezik a Ráktérítő hosszúságával. A Föld körüli utat Concorde-dal megtették már 32 óra alatt is, igaz, nem egyedül: 1995-ben a francia Michel Dupont és Claude Hetru 1300 kilométeres óránkénti átlagsebességgel teljesítette a New York-New York távot, közben érintették Dubait és Acapulcót is. Az első tankolás nélküli föld körüli utat 1984-ben kilenc nap alatt tette meg Jeana Yeager és Dick Rutan - utóbbi a Fossett gépét tervező Burt Rutan testvére.

Kukkoló Elítéltek egy spanyol egyetemi hallgatót, aki feltörte egy fiatal nő webkameráját. A malagai bíróság szerint a kukkoló a Subseven trójait használva leste ki áldozatát. Az informatika szakos egyetemista kukkoló a bírósági döntés értelmében háromezer euró kártérítést köteles fizetni az áldozatnak, akit állítólag véletlenszerűen választott ki az interneten. Ezenfelül a kukkolónak további ezer euró büntetést kell fizetnie, valamint át kell adnia az áldozatról készített összes elmentett fotót, írta az Index a Register nyomán. A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a kukkoló egy barátja helyett véletlenül az áldozatnak küldte el a róla készített meztelen fotókat. A múlt hónapban a spanyol rendőrség őrizetbe vett egy 37 éves madridi férfit, aki a gyanú szerint egy ismeretlen trójait használt arra, hogy bizalmas banki adatokat szerezzen a felhasználóktól. A Sophos antivíruscég szerint a hackerek körében az utóbbi időben drámaian növekedett a trójai programok használata. A trójaik lehetővé teszik, hogy a hacker kémkedjen a megfertőzött gépen.

Idegenvezető Szicíliában munkába állt a világ első idegenvezető robotja, amit a palermói és agrigentói egyetem kutatói raktak össze. A 170 centiméter magas és 150 kilogrammos elektronikus tárlatvezető az agrigentói régészeti múzeumban már megtartotta első tárlatvezetését turisták és újságírók számára. A robotba betáplálták a múzeum térképét, lézeres letapogatórendszere segítségével pedig képes pontosan felbecsülni a közte és a kiállítási tárgyak közti távolságot, így anélkül közlekedik a munkahelyén, hogy bármiben kárt tenne. Memóriája rengeteg információt őriz a kiállítási tárgyakról, így hosszasan képes mesélni a látogatóknak a múzeum kincseiről. Amennyiben az idegenvezető robot beváltja a hozzá fűzött reményeket, társai hamarosan más olasz múzeumokban is felválthatják a tárlatvezetőket.

Kínfegyver Az amerikai hadsereg olyan lézerfegyver kifejlesztését pénzeli, amely akár két kilométer távolságból is képes fizikai sérülés nélkül pokoli kínokat okozni ellenszegülő személyeknek. A fegyver-fejlesztés az amerikai információ-szabadság-törvény keretében került nyilvánosságra, részleteit a biológiai fegyverfejlesztésekkel foglalkozó Sunshine Project (www.sunshine-project.org) nyomán közölte az Index. A dokumentumok a "pulzáló energialövedékről" (PEP) szólnak, amely egy olyan lézerimpulzus, ami plazmává robban, amikor valami szilárdba ütközik. A PEP fájdalmat és ideiglenes bénulást okozott a kísérleti állatoknak. Ez valószínűleg a plazmából származó elektromágneses impulzus hatása az idegekre.

Hírforrás A Pew Internet and American Life Project tanulmánya szerint az amerikai felnőttek közül napjainkban többen szerzik be a legfrissebb politikai híreket az internetről, mint ahányan a rádióból értesülnek az eseményekről. A legfontosabb hírforrásnak azonban továbbra is a televízió bizonyult.

Okos telefon Az elveszett és ellopott mobilokat védi a jogosulatlan használattól az az új technológia, amelyet a japán Omron mérnökei mutattak be a múlt héten. A tulajdonos lefényképezi magát, a telefon pedig csak akkor kapcsol be, ha felismeri gazdáját.

Madárinfluenza A madárinfluenza ellen kifejlesztett első oltóanyag majmokon végzett tesztje sikeresen lezajlott, jelentette ki a vietnami járványügyi hivatal vezetője. A kutatók reményei szerint az első szűk körű humánkísérleteket szeptemberben kezdhetik meg önkénteseken.

Rákmegelőzés Állatkísérletekben már hatásosnak bizonyuló oltóanyagot állított elő a Pasteur Intézet bizonyos, vírusok által keltett rákos megbetegedések ellen. A párizsi kutatók által kifejlesztett oltás a két legelterjedtebb, a méhnyakrák kialakulásában is szerepet játszó emberi papillomavírus fehérjéit veszi célba.

Videojáték A videojátékokat felügyelő és osztályozó rendszerben az amerikai hatóságok új kategóriát alakítottak ki a tíz év alatti gyerekek védelmében, s egy törvényjavaslat a játékfejlesztőket és -terjesztőket tenné felelőssé azokért a cselekményekért, amelyeket a játékos a program hatására tesz.

Génmanipuláció Az EU élelmiszer-biztonsági főhatósága zöld utat adott egy genetikailag módosított (GM) kukorica termesztésének, egészségügyi szempontból veszélytelennek nyilvánítva azt. A döntéssel az EU hatósága lényegében teljesen feloldotta többéves tilalmát az új GM termények termesztésére.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.