Cyber hírek

  • 2004. július 22.

Külpol

Csoportszex a szerepjátékban Nyíltan és célzottan a szexualitásra épül egy új, sokfelhasználós online szerepjáték, a Sociolotron (www.sociolotron.com) - írja az Index a Wired nyomán. A jelenleg béta-tesztelés alatt álló játék a többi online szerepjátékhoz hasonlóan mûködik, abban azonban minden eddigi játéktól eltér, hogy a siker érdekében a karakterek szexuális erõszakot követhetnek el, vagy például megkötözéses szexuális aktusba keveredhetnek egymással.
A játékban olyan mértékben hangsúlyos a szex, hogy a játékkészítõk - mert meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a játékosok 21 év felettiek - útlevélmásolatot kérnek a jelentkezõktõl. Patric Lagny, a Sociolotron fejlesztõje a Wirednek elmondta: a játék elsõdleges céljának tartja, hogy ledöntse a társadalmi konvenciókat, amelyek a többi online szerepjátékban, például az EverQuestben korlátozzák a felhasználókat. "Ez egy olyan környezet, ahol mindenki azt tehet, amit akar. Meghaladja a valóságot, és lehetõséget ad az embereknek arra, hogy véghezvihessék azokat a dolgokat, amelyeket a valóságban talán soha." A karakter-leírásokban a speciális képességek között szerepel a szexuális kielégülés gyorsasága, és például a szadizmus és a mazochizmus is.

Nyomkövetõ a bõr alatt Mexikóban az elmúlt tíz évben több mint tizenötezer emberrablás történt, és különösen nagy veszélynek vannak kitéve a politikusok és a bûnügyekkel foglalkozó hivatalnokok, például az ügyészek és a bírák, ezért Rafael Macedo, az ország fõügyésze úgy döntött: nyomkövetõ mikrocsipet ültettet saját és munkatársai karjába. A bõr alá helyezett lapka segítségével biztonságosan elérhetõ az ország számítógépes bûnügyi nyilvántartása, és Mexikó területén bárhol megtalálhatók az ügyészség alkalmazottai, ha esetleg valóban elrabolják õket - írta az Index a Cnet nyomán. A japán hatóságok viszont az általános iskolás tanulókat látták el rádiós azonosító lapkákkal, elsõ körben csak egyetlen oszakai intézményben, kísérleti jelleggel. A csipeket a gyermekek iskolatáskáiban, névjegyein és ruháin, a leolvasókat pedig az iskola bejáratánál és más kulcsfontosságú pontokon helyezik el. Hasonló rendszert építettek ki idén nyáron a dániai Legolandban: az aggódó szülõk rádiós karperecet igényelhetnek, amely folyamatosan követi a gyermek mozgását. A szülõk mobiltelefonjuk segítségével bármikor megtudhatják, hol tartózkodik gyermekük: egy megadott számra kell szöveges üzenetet küldeniük, és a rendszer automatikusan megküldi a gyermek koordinátáit. A rádiós azonosító csipeket egyébként fõleg áruházakban használják, mert ezzel megakadályozhatják a bolti lopásokat.

Hawking: tévedtem Már Stephen Hawking sem tartja teljesen feketének a feketelyukakat: korábbi álláspontját feladva úgy véli, mégiscsak szabadulhat ki belõlük információ - adta hírül az [origo]. A feketelyukak eredeti definíciója szerint a tér egyes tartományaiban az anyag végtelen kicsi és sûrû pontba zuhan össze, ahol olyan erõs a gravitációs tér, hogy semmi, még a fény sem léphet ki belõle. A feketelyuk abszolút fekete voltát többen kétségbe vonták: a kvantummechnika szerint a folyamatok megfordíthatók, tehát a feketelyuknak tárolnia kell a beléje zuhant tárgyakra vonatkozó információt, és ez onnan valamilyen módon kinyerhetõ. Hawking régóta dolgozik a kvantumelmélet és az általános relativitáselmélet mindmáig megoldatlan egyesítésén. Új álláspontja szerint abszolút értelemben vett feketelyuk nem létezik, csupán olyan térrész, ahonnan csak nagyon hosszú idõ elteltével szabadulhatnak ki dolgok. Hawking szerint a feketelyuk lassan párolog, mert részecskék lépnek ki a gravitációs szakadék szélérõl - ez az úgynevezett Hawking-sugárzás. Az elsõ kritikai észrevételek szerint Hawking új kvantumgravitációs elméletének nem elég szilárdak a matematikai alapjai.

Hatalmas mûholdak Föld körüli pályára állították vasárnapra virradóra a világ legnagyobb távközlési mûholdját: a csaknem hattonnás szerkezet Észak-Amerikának biztosít különféle távközlési szolgáltatásokat. Az ANIK-F2 nevû mûholdat egy Ariane-5 hordozórakéta 28 perces repüléssel juttatta fel a Francia Guayanában lévõ Kourou kilövõállomásról egy ideiglenes Föld körüli pályára. A szerkezet végsõ pályájának elfoglalása után várhatóan 15 évig biztosít majd Észak-Amerikának különféle digitális távközlési szolgáltatásokat, köztük nagy sebességû internetkapcsolatot és képsugárzást. Az ANIK-F2 tömege 5950 kilogramm, napelemeinek szélessége pedig a kinyitás után eléri majd a 48 métert. Négy elhalasztott indítás után múlt pénteken sikerült pályára állítani az Aura névre keresztelt háromtonnás mûholdat is, amely a Föld légkörét tanulmányozza majd. Az Aura elsõdleges célja, hogy ellenõrizze az ózonréteg helyreállása érdekében született nemzetközi egyezmények, például a montreali egyezmény hatását. A NASA szerint az Aura az eddigi legkifinomultabb környezetvédelmi célú mûhold, a harmadik olyan, amely a globális környezetváltozás következményeit figyeli; a Terra a szárazföld, az Aqua az óceánok állapotával foglalkozik.

MORZE

Sir Tim II. Erzsébet brit királynõ pénteken lovaggá ütötte Tim Berners-Leet a world wide web feltalálásáért. A jelenleg Massatchusettsben elõ, brit születésû mérnök a nyolcvanas évek végén a genfi Európai Részecskefizikai Laboratórium, a CERN mukatársaként dolgozta ki a szerverek és böngészõk kapcsolatán alapuló webet. A címet családja körében átvevõ Berners-Lee amellett emelt szót, hogy "a web továbbra is maradjon mindenki számára nyitott, univerzális médium".

Vírus tenyérszámítógépekre Az elsõ tenyérszámítógépeket megtámadó vírus kizárólag Windows Pocket PC operációs rendszeren mûködik, és egyelõre nem tartalmaz kártékony kódokat. Az ártalmatlan vírus készítõje valószínûleg csak azt akarta bebizonyítani, hogy a hordozható eszközök sincsenek biztonságban.

Új iPod Az Apple bemutatta a népszerû iPod zenelejátszó negyedik változatát, amely a korábbi változatoknál valamivel karcsúbb, és hosszabb ideig bírja az akkumulátora. Egyelõre nem tudható, hogy az új iPod lejátszók mikor jelennek meg a piacon.

Udvarias számítógép Egy tajvani kutatás szerint a számítógépes hibák sokkal kevésbé volnának idegesítõek, ha a programozók a jelenlegi szövegeknél elegánsabb és udvariasabb megfogalmazásban közölt hibaüzeneteket írnának. Ha a gép nem frusztrálja a felhasználót, nõhet a munkateljesítmény és a kreativitás is.

Észak-koreai honlap Elkészült az elsõ hivatalos észak-koreai internetes oldal. Miközben a lakosságot igyekeznek teljes mértékben elzárni a külvilágtól, az országimázs-formáló Naenara (Az én országom) nevet viselõ honlapot, amely a www.kcckp.net címen érhetõ el, egy németországi szerver mûködteti.

Diákolimpia Két aranyérmet, három ezüstérmet és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat az Athénban tartott nemzetközi matematikai diákolimpián, így minden magyar induló dobogós helyezést ért el.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.