Kulturális hírek

  • 2004. július 22.

Külpol

GOYA BÉCSBEN Die grafischen Zyklen címmel mutatja be a bécsi Leopold Musem Francisco Goya y Lucientes (1746-1828) négy teljes grafikai sorozatát (Los Caprichos, Los Desastres de la Guerra, La Tauromaquia, Los Disparates), valamint a Velázquez nyomán készített metszeteit. Az eredeti, elsõ kiadásban kiállított sorozatokat 1795 és 1824 között, akvatinta használatával kísérletezve készítette a mûvész.
Az elsõ sorozat témája az emberi gyarlóság és korlátoltság. A második ciklus Napóleon Spanyolország elleni háborújának borzalmait ábrázolja - ezt még a capricciónál is hosszabb ideig tartották zár alatt, csak 1863-ban nyomtatták ki elõször. A harmadik a bikaviadalok világába vezet el - e lapokkal Goya végre nem ütközött cenzúrába, a Diario de Madridban, 1816 októberében eladásra kínálhatta a 33 nyomatot. Az Abszurditások (máskor Közmondások vagy Álmok) címen is emlegetett negyedik sorozat darabjai a nagyjából velük egy idõben festett Fekete képekhez hasonlóan Goya késõi korszakának komor lenyomatai. Illusztrációnk a mûvész önarcképe, 1797-1798-bõl. A szeptember 20-ig megtekinthetõ kiállításhoz idõzítve, a KlangBogen fesztivál keretében, a Theater an der Wienben tûzték mûsorra a Goya címû operát, melyet az amerikai Gian Carlo Menotti a címszereplõ spanyol tenor, Placido Domingo alakjára komponált.

BERGMAN BÚCSÚJA Immár harmadszor, de ezúttal valóban véglegesnek ígéri búcsúját Ingmar Bergman: a svéd színházi és filmrendezõ 86. születésnapján a Dagens Nyheternek adott interjúban jelentette be, hogy visszavonul. Két évvel ezelõtti Ibsen-rendezése volt az utolsó színházi munkája, utolsó mozifilmjét, a Fanny és Alexandert 1982-ben készítette, utolsó televíziós rendezését, a Jelenetek egy házasságból Johanjának és Marianne-jának további sorsát megmutató Sarabandot pedig decemberben sugározta a svéd közszolgálati televízió.

NERUDA SZÁZ ÉVE Az 1973-1990 közötti katonai diktatúra idején be volt tiltva, most a demokratikusan megválasztott államfõ, Ricardo Lagos is részt vett a Pablo Neruda születésének 100. évfordulóján tartott ünnepségen, a Santiagótól több mint 300 kilométerre északra fekvõ Parralban, ahová vonattal utazott a fõvárosi kompánia. Az 1971-ben Nobel-díjjal kitüntetett költõ Neftali Ricardo Reyes Basoalto néven született, s a cseh Jan Neruda iránti tiszteletbõl vette fel a mûvésznevét. Élete különbözõ fázisaiban hol diplomataként képviselte Chilét, hol menekülnie kellett hazájából kommunista meggyõzõdése és tevékenysége miatt (az 1950-es évek elején Capriban töltött emigráns éveirõl szól Michael Radford Neruda postása címû, 1995-ös filmje). 1973-ban, a Pinochet-féle katonai puccs idején fegyvereket keresõ katonák törtek be hozzá. A halálos ágyán fekvõ költõ állítólag azzal fogadta õket, hogy itt csak egyféle fegyver van, a szó. Költeményei több kötetben olvashatók magyarul (Száz szerelmes szonett; Elemi ódák; A szõlõk és a szél; Válogatott versek). A nevével ellentétben nem szigeten, hanem szárazföldön, Santiagótól száz kilométerre található Isla Negrában van eltemetve, a Csendes-óceánra nézõ háza ma múzeum.

SIMON & GARFUNKEL EUR"PÁBAN 50 éve barátkoztak össze, sikereik csúcsán, 1970-ben hagyták abba a közös munkát, 1981-ben összejöttek a New York-i Central Parkban adott koncert erejéig, aztán 1993-ban megint, most pedig, az Amerikában már kifutott Old Friends turné európai állomásait járja az egyaránt 63 éves Paul Simon és Art Garfunkel (s velük egy mûsorban a hasonló korú Everly Brothers). Manchesterben kezdték, a londoni Hyde Parkban, szabad ég alatt, 50 ezer nézõ elõtt folytatták, majd jött Dublin és Párizs, jön Köln és Amszterdam, aztán Koppenhága (július 23.), Oslo (24.), Stockholm (25.), München (28.), Bázel (29.), végül Róma, július 31-én, a Colosseumban, ingyen.

GYÁSZ 55 éves korában, leukémiával összefüggõ komplikációk következtében elhunyt Arthur Kane, a New York Dolls egykori basszusgitárosa. Mint arról június 24-én hírt adtunk, a punkpéldakép amerikai zenekar egy londoni koncert erejéig ismét összeállt - ez volt Kane utolsó nyilvános fellépése. Egyelõre nem tudni, hogy mindez miként érinti meghirdetett koncertjeiket (Belfast, Reading, Leeds), az azonban valószínû, hogy szeptemberben a terv szerint megjelenik egy lemezük a londoni koncertet megszervezõ Morrissey, a Dolls angol rajongói klubjának egykori vezetõje kiadó-jánál.

MORZE

MONTREAUX Minden eddiginél több nézõt regisztráltak Montreaux-ben, a 38. nemzetközi dzsesszfesztiválon: 16 nap alatt 220 ezren hallgatták meg a részben ingyenes, messze nem csak dzsesszt kínáló koncerteket. Fellépett többek között Al Jarreau, Bobby McFerrin, Pattie Austin, Herbie Hancock, Chick Corea, Carlos Santana, Phil Collins, Alicia Keys, B. B. King, a Faithless, az Air, a Deep Purple, a Status Quo és a Leipzig Big Band által kísért Nina Hagen.

BALASSI Tallér Zsófia mûve (Balassi Bálint nevére - újreneszánsz zenekari fantázia szoprán hangra, Balassi Bálint verseire) nyerte a kulturális minisztérium és a Matáv Szimfonikusok közös zeneszerzõi pályázatának kétmillió Ft-os fõdíját. 'sbemutatója a Balassi-emlékév záróakkordjaként, november 5-én lesz a Nemzeti Színházban. Esztergom után Egerben látható a költõ születésének 450. évfordulója alkalmából, a Petõfi Irodalmi Múzeum anyagából összeállított kiállítás, amely ezután szülõhelyén, Zólyomban, majd életének többi fontos színhelyén, Sárospatakon, Krakkóban, Pozsonyban és Prágában is látható lesz.

PETRARCA Francesco Petrarca (1304-1374) születésének 700. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a düsseldorfi Goethe Múzeumban, ahol az itáliai költõ és humanista német irodalomra gyakorolt hatását mutatják be. A szeptember 12-ig nyitva tartó Petrarca in Deutschlandtól legalább akkora sikert remélnek, mint amekkorát a hasonló jellegû Torquato Tasso in Deutschland aratott 1995-ben.

M"RA HANNIBÁLJA Dédunokája megtalálta, és eredeti, csonkítatlan formában megjelentette Móra Ferenc elveszettnek hitt, Hannibál feltámasztása címû kisregényét: az MTI tudósítása szerint Vészits Andrea az író születésének 125. évfordulója alkalmából készülõ filmhez anyagot gyûjtve találta meg a kéziratot rejtõ borítékot, amelyre régrõl emlékezett is.

Figyelmébe ajánljuk