Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 30. szám (2004-07-22)

Publicisztika

Publicisztika

Irodalmi szószedet: Az írógép

Ha az írógépet nem a kéz és a nyomda közti kapcsolatnak látnám, nem merném összehozni a könyvvel, az irodalommal. Hiszen egykor számlákat, ügyiratokat is készítettek írógépen, a szakszerûség oly világában, ahol egy-egy sok százezres üzletkötést nem lehetett volna Shakespeare szonettjének formájában kifejezni. Igaz, Mesterünk sem írógépelte halhatatlan drámáit és szonettjeit.

Publicisztika

Pozsonyi Aranka: Doktor Agy sírva fakadna (Az adóvitáról)

Alig kezdõdött el a költségvetési és adótörvénykezési szezon, a kormány és a két kormánypárt máris olyan helyzetet teremtett, amelyben képtelenség épeszû adótörvényt és költségvetést alkotni. Draskovics Tibornak nagyon össze kell kapnia magát, ha szakmailag is elfogadható módon akar rendet vágni az elképzelések kusza halmazában, de a jelek szerint lassan õ is elfárad.

Publicisztika

Lufi a kánikulában

Meneszti Gyurcsány Ferenc sportminisztert a kormányfõ, adta hírül a Népszabadság (kérdõjellel, természetesen). Gyurcsány maga terjeszti a lemondatásáról szóló híreket, közölte másnap a Magyar Nemzet (kérdõjellel, naná). Az MSZP-ben a nagyágyúk különbözõ variációkban szövetkeznek, de a végén úgyis a fiataloké a jövõ, már csak biológiai megfontolásokból is (mondja a Magyar Hírlap, bár az utóbbi konzekvenciáig nem jutott el). Tegyük hozzá a magunk értesülését: Gyurcsány a sajtóból tudta meg, hogy õsszel távozhat a kormányból. A Népszabadság a keddi számában aztán eljátszadozik a gondolattal, hogy forrásai esetleg csõbe húzták, és a kiszivárogtatással csupán tesztelni akarják a reakciókat, amik így, július közepén minden bizonnyal számosak és mérvadók lesznek.

Publicisztika

Visszaszámlálás

Már megint megmondta valaki nagyon illetékes, hogy merre hány méter - Schmitt Pál hivatalból. Tényleg, miért nincsen õ még Brüsszelben vagy Strasbourgban, hogy melegebb helyekrõl most ne is essék szó? Tán eskütétel, tán formaruha-bemutató, hogy nyolc aranyunk és ennyi meg annyi érmünk lesz az olimpián. Így megy ez már mióta - nyilván Farkas Mihály is leadta Helsinki elõtt a rendelést, s azóta minden éppen aktuális marha. Csodálkoznánk, ha Schmitt nem tette volna hozzá, hogy "merjünk nagyok lenni". Merjél, kisöreg! Nekünk nem kell.

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

Ugorjunk mindjárt fejest a közepébe. Végül is mit is csinálunk? Dzsemet vagy lekvárt fõzünk? Nem mindegy. Mert dzsemet. Uniós ország vagyunk, itt lekvárt csak citrusfélékbõl fõzhetnénk, de a magyar pagonyban legkevesebb citrusfélékbõl terem. Egyébként minden más gyümölcsbõl csak dzsem készíthetõ. A törvény magyarázatát már nem volt kedvem elolvasni, de biztos vagyok benne, hogy például sokkal nagyobb fájdalmat okozunk a baracknak, ha belõle lekvárt, nem pedig dzsemet fõzünk. Okosnak lenni a tojás dolga, mi csak élvezkedni akarunk.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

az MSZP balszárnya is újult erõre kapott. A fideszes gyõzelem apropójából tartott tanácskozásukon megállapították, hogy a magyar társadalom többsége helyzetébõl adódóan baloldali beállítottságú. Ez akár igaz is lehet, csak az a bökkenõ, hogy a Fidesz erre elõbb ébredt rá (vö. a panelprolik egy évvel ezelõtti megkövetése), és a munka becsületét is elõbb (a februári országértékelõ beszédében) hangoztatta a polgári szövetség elnöke, mint a szocialista párté. Sõt a "munka, otthon, biztonság" meghirdetésével Orbán Viktor már egyenesen az egykori Magyar Szocialista Munkáspárttól kölcsönzött szlogeneket magának: Dávid Ibolya éles szemmel kiszúrta, hogy az MSZMP utolsó kongresszusát is ez a jelmondat ékesítette, bár azt még furcsa módon a szabadság szóval is megfejelték.

Belpol

Belpol

"Valóban komoly terveink vannak" (Dávid Ibolya, az MDF elnöke)

Az élvonalbeli politikusok közül õ kockáztatta a legtöbbet az európai parlamenti választásokon: ha pártja június 13-án nem lépi át az 5 százalékos küszöböt, elnök talán maradhatott volna, de presztízse alaposan csökken. Dávid Ibolya nem pusztán az MDF önállóságának a híve - a megmaradásról beszél a választás másnapján alakult Lakitelek Munkacsoport, az elnök asszony belsõ ellenzéke is -, hanem arra törekszik, hogy a fórum újra a jobboldal vezetõ, de legalábbis meghatározó ereje legyen. A különféle nyilatkozatokból világosan kirajzolódó szándék egyelõre tréfának hat, kivált a jelenlegi ellenzék térfelén - de hogy Dávid Ibolyával számolni kell, azt többek között a Fidesz és a vele rokonszenvezõ média támadásai igazolják a leginkább.

Belpol

Lakásmaffiaügyek: Zártkörû átverés

Az ún. lakásmaffia visszaszorításához szükséges kormányzati intézkedésekrõl a tavaszi ülésszak végén fogadta el a 71/2004-es határozatot az Országgyûlés. A parlament lakásmaffia-albizottságának a jelentése, néhány, az elmúlt években nyilvánosságot kapott, tipikusnak mondható eset, valamint kutatási eredmények alapján számba vesszük az ingatlan-visszaélések szereplõit, a jellemzõ elkövetési módokat, valamint az egyéni és intézményi megelõzési stratégiákat.

Belpol

Ingatlanfejlesztés a volt zsidó negyedben: Lesz mit aprítani

Elõször az ingatlanpiac és a kerületi önkormányzat, késõbb a civil városvédõk, végül a mûemlékvédelem lépett Budapest építészetileg és városképileg egyik legegységesebb területe, a belsõ-erzsébetvárosi zsidó negyed ügyében. Az egyedi hangulatú, de sok helyen a lakhatatlanságig lepusztult városrész problémájára az épületek színvonalas felújításához szükséges állami támogatás híján egyelõre nincs jó megoldás.

Belpol

Telepfelszámolási program: Csak beszélnek róla

Egy éve hallani arról, hogy az állam javítani akar a mélyszegénységben élõk körülményein, csak éppen a program nem bír elindulni. Tavaly nyáron néhány döntés hiányzott csak a starthoz; ezekkel máig adós a kormány. Annyi azért kiderült, hogy nemzetközi hitelbõl indulna a munka. Ígérik, nyár végére lesz ütemterv, és pillanatnyilag komoly a szándék a rehabilitáció jövõ évi elkezdésére. A program folyton változott, igaz, a felelõsök fluktuációja igen nagy.

Belpol

A Wiesenthal-központ Utolsó esély mûvelete: Nincs bocsánat

Magyarországon is megkezdõdött a Simon Wiesenthal Központ akciója, melynek keretében bejelentéseket várnak a még élõ és a felelõsségre vonást eddig elkerülõ náci háborús bûnösökrõl. Ha találnak ilyeneket, akkor õk korukra való tekintettel valóban az utolsó pillanatban kerülhetnek bíróság elé.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

GOYA BÉCSBEN Die grafischen Zyklen címmel mutatja be a bécsi Leopold Musem Francisco Goya y Lucientes (1746-1828) négy teljes grafikai sorozatát (Los Caprichos, Los Desastres de la Guerra, La Tauromaquia, Los Disparates), valamint a Velázquez nyomán készített metszeteit. Az eredeti, elsõ kiadásban kiállított sorozatokat 1795 és 1824 között, akvatinta használatával kísérletezve készítette a mûvész.

Külpol

Cyber hírek

Csoportszex a szerepjátékban Nyíltan és célzottan a szexualitásra épül egy új, sokfelhasználós online szerepjáték, a Sociolotron (www.sociolotron.com) - írja az Index a Wired nyomán. A jelenleg béta-tesztelés alatt álló játék a többi online szerepjátékhoz hasonlóan mûködik, abban azonban minden eddigi játéktól eltér, hogy a siker érdekében a karakterek szexuális erõszakot követhetnek el, vagy például megkötözéses szexuális aktusba keveredhetnek egymással.

Külpol

Az ENSZ-bíróság az izraeli kerítésrõl: Nekimegy a falnak

Az ENSZ egyik intézményeként mûködõ Nemzetközi Bíróság két hete kimondta verdiktjét: az Izrael által épített biztonsági kerítés jogellenes, és le kell bontani. A tanácsadó véleménynek azonban nem azért véres a torka, mert nem kikényszeríthetõ. Hogy rögtön tisztázzuk: ez a Nemzetközi Bíróság (NB) semmi szín alatt nem keverendõ össze azokkal az ad hoc törvényszékekkel, amelyek a jugoszláviai, ruandai, Sierra Leone-i vérontások ügyében hoznak magánszemélyeket sújtó, végrehajtandó ítéleteket. Az NB - saját statútuma szerint - konkrét országokat nem érintõ, elvi jogkérdésben fejtheti ki véleményét, vagy államok közötti vitában közvetít (ilyen volt például Magyarország és Szlovákia konfliktusa Bõs-Nagymaros miatt). Ez utóbbi esetben csak akkor, ha az érintett országok elfogadták az NB illetékességét.

Film
Zene

Zene

Stauffenberg-évforduló: Hitler és a Gothai Almanach

Július 20-án volt a 60. évfordulója a Hitler elleni legkomolyabb merényletnek, amely - ha sikerül - lerövidíthette volna a II. világháborút, és emberek millióinak az életét menthette volna meg. A végrehajtó Klaus Schenk von Stauffenberg gróf - és társainak jelentõs része - a német arisztokráciához tartozott, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a nemesség a nácizmus ádáz ellenfele volt. Ez távolról sincs így - mutat rá új könyvében egy német szakértõ.

Zene

Színház: Tóték háborúja (Örkény, Vidnyánszky, Gyula)

Most azzal kellene kezdenem, hogy nem is tudtam, hogy Örkény István tán leggyakrabban játszott drámája, a Tóték a második világháború alatt játszódik. Ez persze nem lenne igaz; hisz mindenki tudja, hogy a távol lévõ fiú, szegény Gyula az orosz fronton harcol, és a nagy orosz tél meg az ellenség fenyegeti, valamint a partizánok, akiktõl az ideggyenge õrnagy a legjobban retteg.

Zene

Film: Véres, májas (Zack Snyder: Holtak hajnala)

A honi videokorszak hajnalán, a nyolcvanas években generációk vizuális ítélõerejét formálta néhány közkézen keringõ, kilencszer másolt, hangalámondásos videokazetta - a legnépszerûbb filmek között szerepeltek a késõ kádári filmforgalmazásból sajnálatosan (bár a kor cenzurális megfontolásait ismerve: érthetõen) kimaradt horrorfilmek. Közöttük is - a kannibálos, hüllõs/pókos/férges, láncfûrészes és erotovámpíros darabok mellett - az élõhalott-tematika aratott: például George A. Romero legendás 1978-as Dawn Of The Deadje, melynek - mindenki nagy örömére - elkészült az aktuális remake-je.

Zene

Film: Mindenkinek, ami jár (Tékozló fiak; Valami angyali)

A Fekete Doboz Alapítvány Roma Média Iskolájának mûhelyében évek óta készülõ munkák közül ezúttal két játékfilmet néztünk meg, melyek a Mûvészetek Völgye és a Sziget rendezvényein a széles közönség számára is elérhetõk lesznek.

Zene

Lemez: Tiszta sor (Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene)

Ha a belülrõl vezérelt emberek anakronisztikusak - márpedig ezt szokás róluk tartani -, Dresch Mihályról is azt kell gondolni, hogy azok közé tartozik, akik kissé oldalra álltak az idõ jelenkori tempójának, a divatok jövésének-menésének fõsodrából. A nagy zenészek persze mind így vannak ezzel, könnyû nekik, a zenélés, a fellépések ünnepi csúcspontjai bizonyára éppen elég átjárót nyitnak nekik a végtelenség felé. Efféléket gondol az ember derûs sóvárgással meg enyhe irigységgel is, amit emelkedett megnyugvással próbál feloldani: helyettem - és végül is nekem áll ott ez az ember és a zenéje a feltáruló ajtószárnyak elõtt, könnyû huzatban és vad légörvényben.

Zene

Nyolc kis kritika

lemez BJ Cole: Trouble In Paradise BJ Cole, a pedálos steelgitár (tetszenek emlékezni: Bródy János!, Bojtorján!) mestere, mondhatni, legendás figurája a kortárs zenei életnek. Már vagy harmincöt éve készít lemezeket: 70 körül kezdte egy Cochise nevû pszichedélikus bandában, majd az idõk során töménytelen zenésszel és elõadóval dolgozott együtt Elton Johntól John Cale-ig, Marc Bolantól Björkig és Beckig.

Képzőművészet

Képzőművészet

Mecénásközvetítés: Szférák zenéje

Egyes optimista vélemények szerint bármely vállalat vagy tehetõs magánszemély rávehetõ a kultúra támogatására. A mecenatúra lassan és részlegesen bár, de kezd a magánszektor ügyévé válni.

Könyv

Könyv

Pusztulásra ítélve

Robert M. Utley: A lándzsa és a pajzs. Ülő Bika élete és kora; Joseph E. Brown: A szent pipa

Remek történeti összefoglalókat jelentetett meg egy kötetben az Osiris Kiadó: a két munka a sziú indiánok históriáját, kultúráját idézi meg.

Tudomány

Tudomány

Egy különleges magyar találmány: Szarvasi-1: a szupergyom

Fantasztikus biológiai tulajdonságokkal rendelkezõ növényt fejlesztettek ki a szarvasi agrártudományi kutatóintézetben. Az energiafû feltalálói szerint valódi világszenzáció lehet, hasonlóan az olyan híres magyar találmányokhoz, mint a golyóstoll vagy a Rubik- kocka. Atom helyett fûtsünk gyommal?

Tudomány

A terepjárók és a környezetvédelem: Vonóhorogra akadva

A terepjáró ma már státusszimbólum. Érthetõ, ha a rajongók szûk tábora mellett a gyûlölködõk népes serege is zászlót bontott. Az, hogy Párizs és London komoly hajszát indított a dzsipesek ellen, itthon a zöldszervezetek és a fanyalgók malmára hajthatja a vizet.

Gasztro

Gasztro

Egy holland kocsmáros Pesten: A város Hansa

Sixtus, Pótkulcs, Castro, újabban pedig a Nagyvásárcsarnok négy Pipa utcai bejáratával szemben az V. Bejáró - ez lehetne a Hans van Vliet Kocsmatúra, habár a név viselõje a javaslatot minden bizonnyal a leghatározottabban visszautasítaná.