Cyber hírek

  • 2004. június 3.

Külpol

Olvad az Északi-sark A globális felmelegedés legalább kétszer gyorsabban zajlik az Északi-sarkkörnél, mint a bolygó többi részén - áll egy nyolc északi ország által megrendelt klímakutatás zárójelentésében. "Jelenleg drámai klímaváltozás zajlik le az Északi-sarkkörön, és körülbelül kétszer vagy háromszor gyorsabban, mint a Föld többi részén" - mondta Robert Corell, az ezernyolcszáz oldalas Arctic Climate Impact Assessment jelentést elkészítõ kutatócsoport elnöke.
Bár az ENSZ korábbi kutatása átlagosan 1,4-5,8 Celsius fokos felmelegedést jósolt 2100-ra, Corell szerint a sarkkörön ennek a kétszerese várható - írta az Index a CNN nyomán. Az olvadás veszélyezteti az egyik alaszkai olajvezetéket és a korábban örökké fagyott talajon felépített házakat. Alaszka bizonyos részei a globális átlagnál tízszer gyorsabban melegszenek. A sarkköri klímaváltozásnak mindössze annyi elõnye lehet, hogy felszabadul a Csendes-óceánt és az Atlanti-óceánt összekötõ északi átjáró, amely az elõrejelzések szerint 2050-ben évente száz napot lesz nyitva, míg most csupán húsz napig lehet rajta közlekedni. A klímaváltozásról szóló vitát élénkíti, hogy a múlt héten bemutatták a Holnapután címû hollywoodi katasztrófafilmet, amely a Golf-áramlat leállásának drámai következményeit mutatja be. A Függetlenség Napja és a Godzilla rendezõje, Roland Emmerich által jegyzett film a klímakutatók szerint túlzó és pontatlan, ám segíthet felhívni a figyelmet a jelenségre, míg az Egyesült Államokban máris kampánytémául szolgál: George W. Bush nem írta alá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésérõl szóló kiotói egyezményt, ezért utalásszerûen maga a film és a film ürügyén politikai ellenfelei is hevesen támadják.

Lezárult a walkmanvita A japán Sony lezárta két évtizedes szabadalmi vitáját a walkman német feltalálójával - írta az MTI a Spiegel nyomán. A ma 59 éves Andreas Pavel 1977-ben szabadalmaztatott elõször csak Olaszországban, majd más európai államokban is egy, a walkmanhez hasonló készüléket. A Sony 1979-ben jelent meg a walkmannel a piacon, amely erõsen hasonlított Pavel strereobelt névre hallgató készülékéhez, amit a német maga is forgalmazni kívánt volna. Pavel számos szabadalmi eljárást indított a japán gyártó ellen, peres költségei elérték a milliós nagyságrendet. A japán cég Morita Akio, a Sony magát szintén a walkman feltalálójának tekintõ alapítójának életében nem volt hajlandó egyezkedni, utána azonban szép csendben peren kívüli megállapodást kötött, és több millió eurós kártérítést fizetett a jelenleg Milánóban dolgozó németnek. A Sony a walkmanbõl az elmúlt 25 évben több mint 200 millió darabot értékesített.

Javíthatatlan ûrruha A Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) dolgozó orosz-amerikai legénység nem tudta megjavítani az egyik amerikai gyártmányú ûrruha hûtési rendszerét. Ezzel a felszerelés használhatatlanná vált: nem lehet benne ûrsétát tenni. Korábban azt remélték, hogy Gennagyij Padalka és Michael Fink képes lesz a június 16-ra tervezett ûrsétáig megjavítani az ûrruhát, emlékeztetett az Index. Az ûrhajósok a múlt héten fedezték fel, hogy buborékok keletkeztek a ruha hûtési rendszerének csöveiben. A buborékok eltávolítására kipumpálták a vizet a csövekbõl, de visszatölteni már nem tudták, jelentette be a NASA oroszországi szóvivõje, Szergej Puzanov. A biztonsági elõírások alapján az amerikai ûrruhákat félévente átvizsgálásra vissza kell hozni a Földre. Mivel az amerikai ûrsiklók még nem szállhatnak fel, nincs lehetõség visszahozni az ûrruhákat az ISS-rõl. A NASA elismerte, hogy egyetlen használható amerikai ûrruha van az ûrállomáson. Így a legénységet arra utasították, hogy a Progressz teherûrhajóval érkezõ orosz Orlan-M ûrruhákat használják a tervezett külsõ munkálatoknál. Az ûrruhaváltás következménye, hogy a legénységnek az ûrállomás orosz modulján keresztül kell elhagynia az állomást, mivel az orosz ûrruhák és az amerikai légzsilip kommunikációs berendezései nem kompatibilisek. Az ûrállomáson esedékes kritikus javítás a törzs energiaelosztóját érinti. A berendezés április 21-én, az új legénység érkezése napján hibásodott meg. A kiesés átmenetileg megbénított egyet az ISS négy giroszkópja közül.

MORZE

A legfiatalabb bolygó Az eddig ismert legfiatalabb bolygó nyomára bukkant az amerikai Spitzer ûrtávcsõ - jelentették be az ûreszköz munkáját irányító szakemberek. A frissen felfedezett égitest mindössze egymillió esztendõs lehet, és 420 fényévre van tõlünk a Bika csillagképben. A bejelentést a csillagászok egyelõre fenntartásokkal fogadták.

Hajtogató robot A pittsburgi Carnegie Mellon egyetem egyik hallgatója kifejlesztett egy olyan robotot, amely a japán origami (papírhajtogatás) mûvészetét kezdetlegesen utánozva papírrepülõt, illetve csákót képes készíteni.

Rádiós kapszula Az emésztõszervi vizsgálatoknál bevetett lenyelhetõ kamerákat szélsõségesen alacsony fogyasztású rádióadócsippel szerelte fel a Given Imaging. Az M2A névre keresztelt miniatûr eszközben csipkamera, vakuként mûködõ fénykibocsátó dióda, rádiós csip és két ezüst-oxid elem található.

Porfolyam A Mars felszínét keresztezõ vájatokat valószínûleg nem folyékony víz, hanem lassan hömpölygõ száraz por hozta létre - állítják az amerikai Rutgers Egyetem kutatói. Szerintük a földinél harmincnyolc százalékkal gyengébb marsi gravitáció miatt ott a földcsuszamlások hosszabb ideig tartanak, ezért vízmosásokhoz hasonló geológiai alakzatokat hoznak létre.

Lombiksas Szirtisas-fióka kelt ki Skóciában korábban lefagyasztott spermiummal történt mesterséges megtermékenyítés nyomán. Az eredmény áttörésnek számít, mivel a jövõben lehetõvé teszi a kiveszõben lévõ ragadozó madárfajok tenyésztését.

Légszennyezés A 2003 augusztusi amerikai áramkimaradás azzal járt, hogy javult a levegõ minõsége az Egyesült Államok északkeleti és Kanada délkeleti területein. Huszonnégy óra elteltével a levegõ kén-dioxid-tartalma 90 százalékkal, az ózon felére csökkent, és 40 kilométerrel nõtt a látótávolság az érintett területeken.

Eldobható e-mail cím Eldobható e-mail cím szolgáltatást indított egy magyarországi civil szervezet. Az Internet Fejlesztési Alapítvány email.infa.hu címen elérhetõ megoldása segítséget jelenthet a postafiókokat elárasztó kéretlen levelek ellen.

Figyelmébe ajánljuk