cyber hírek

  • 2003. szeptember 4.

Külpol

n Cybersport-hétvége A hét végén harmadik alkalommal rendezték meg a világ egyik legrangosabb számítógépes játékversenye, a Samsung World Cyber Games magyar selejtezőjét. A budapesti Vasúttörténeti Park területén két napon keresztül közel hatszázan mérhették össze tudásukat a következő játékokban: Unreal Tournament 2003, Warcraft III.: Reign of Chaos, Starcraft: Broodwar, Counter-Strike, Return to Castle Wolfenstein, Quake 3 Arena.
A hivatalos számok nyertesei képviselhetik hazánkat a World Cyber Games idei döntőjén, október 12-18. között Szöulban.

n Letartóztatták a Blaster.B készítőjét Az amerikai hatóságok letartóztatták az idei év egyik legnagyobb kárt okozó vírusának, a Blaster.B számítógépes féregvírusnak a készítőjét, egy tizennyolc éves középiskolás diákot: Jeffrey Lee Parson, becenevén "Teekid" minnesotai otthonában a házkutatás során hét darab számítógépet foglaltak le, amelyeket jelenleg is vizsgálnak. A szövetségi nyomozóiroda (FBI) különleges ügynöke az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, Parson valójában nem új vírust hozott létre, hanem az eredeti Blaster vírust módosította, amely a Microsoft operációs rendszere, a Windows egy hibáját kihasználva fertőzött. Parson egyébként a maga 150 kilójával és 190 centijével nem mindennapi jelenség, környezete rendkívül okos fiúnak tartja. Ügyét Seattle-ben tárgyalják majd, miután az első számú felperes a Microsoft. "Ezzel a letartóztatással azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a hackereknek, hogy itt és mindenütt a világon a hackelés bűncselekménynek számít" - nyilatkozott a felperes ügyvédje. Parson weboldala jelenleg nem elérhető, de korábban több vírus forráskódját is le lehetett róla tölteni. A Google keresője által tárolt változat szerint Parson igazi megszállotja volt a vírusoknak, oldalán "kicsikéimnek" nevezi őket. A pénteki első bírói meghallgatást követően 25 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, ám a testén elhelyezett adó folyamatosan tájékoztatja a hatóságokat tartózkodási helyéről. Ezenkívül megtiltották számára az internet és a hálózatba kötött informatikai eszközök használatát.

n A digitális maffia kísérletezik a Sobiggel? A vírusirtók azonosították és blokkolták azokat a számítógépeket, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az elektronikus levéláradatot okozó Sobig féreg terjesztésében: összesen húsz szerver "fertőtlenítésével" jelentősen csökkenteni tudták a Sobig által okozott forgalmat, de Kínában még mindig nagyon gyorsan terjed a féreg - írta az Index a BBC nyomán. Az FBI mindeközben azt is kiderítette, hogy az e-mailben terjedő vírus legújabb változata egy pornóoldalon jelent meg. Peter Simpson, a ThreatLab igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusirtó cégek és a média teljesen megszállottja lett a terjedési statisztikáknak, ám eközben egyáltalán nem tettek említést a valódi veszélyről. Simpson szerint ezek a kísérletek a szervezett bűnözés első lépései a digitális világban. "A Sobig a statisztikák szerint minden rekordot megdöntött, de ez közel sem minden. Ez a hatodik része egy kontrollált kísérletsorozatnak, és nem arról van szó, hogy néhány fiatal vírusokat ír a hálószobájában; ez egy nagyon kifinomult példája a szervezett bűnözésnek" - mondta Simpson a ZDNetnek. Szerinte a jövőben a mostaninál sokkal rosszabb dolgok is megtörténhetnek.

n Doziméter A vasárnap dokkolt Progressz teherűrhajóval került az űrállomásra a magyar gyártmányú Pille, a kozmikus sugárterhelés mérésére alkalmas eszköz legújabb változata - adta hírül az [origo]. Egy másik példányát két éve már használta az űrállomás legénysége. A Pillét a budapesti Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) munkatársai fejlesztették ki több mint húsz éve, első példányát Farkas Bertalan vitte magával 1980 tavaszán a Szaljut-6 szovjet űrállomásra. A Pille azóta több nemzetközi űrprogram részese volt.

n Félmillió internet-előfizetés Az első fél év végén több mint félmillió internet-előfizetés volt Magyarországon. Bár a telefonmodemes előfizetések száma csökkent, a felhasználók 64 százaléka még mindig betárcsázós kapcsolaton netezik.

n Útvonaltervezés mobiltelefonnal A forgalmi dugók elkerülésére internetes és SMS-ben is lekérhető útvonalajánló rendszert dolgoz ki a BME a fővárosi önkormányzat megbízásából. A majdani szolgáltatást igénybe vevők megtudhatják, hogy budapesti célpontjukat az adott időben milyen utakon és milyen hamar érhetik el.

n Mobildobó verseny Rekorddobással nyerte meg a mobilhajító világbajnokságot Finnországban egy volt baseballjátékos. A hajításhoz használt ósdi, otromba mobilt a finn Petri Valta 99,62 méteres távolságba dobta.

n Egérlenyomat Akár azaláírás, egyedi mintát mutat az is, ahogyan a számítógépes egeret használjuk, mozgatjuk. Ujjlenyomatunkhoz hasonlóan a minta árulkodik személyazonosságunkról - állítja egy brit kutató. Az eddigi tesztek tanúsága szerint a megoldás 99 százalékos bizonyossággal képes azonosítani a felhasználókat.

n Jégmúmiák Az Alpok rekordmeleg miatt olvadozó jege alól évtizedekkel ezelőtt eltűnt emberek, hegymászók holttestei kerülnek elő. Egy német rendőrségi szóvivő arra emlékeztetett, hogy amikor 1991-ben felszínre került az Ötzi néven elhíresült 5300 éves jégember, első látásra megtalálói őt is egy szerencsétlenül járt hegymászónak nézték.

n Hat év holdkőzetért Hat év börtönbüntetést kapott egy amerikai férfi, aki az 1969 és 1972 közötti Apollo-missziókból származó holdkőzetet lopott a NASA-tól, és az interneten próbálta értékesíteni zsákmányát.

n Számítógép-múzeum Állandó számítástechnikai múzeum létrehozását tervezi az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Eközben egy ideiglenes kiállítás már látogatható a szaktárca Dob utcai épületében.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.