cyber hírek

  • 2003. szeptember 4.

Külpol

n Cybersport-hétvége A hét végén harmadik alkalommal rendezték meg a világ egyik legrangosabb számítógépes játékversenye, a Samsung World Cyber Games magyar selejtezőjét. A budapesti Vasúttörténeti Park területén két napon keresztül közel hatszázan mérhették össze tudásukat a következő játékokban: Unreal Tournament 2003, Warcraft III.: Reign of Chaos, Starcraft: Broodwar, Counter-Strike, Return to Castle Wolfenstein, Quake 3 Arena.
A hivatalos számok nyertesei képviselhetik hazánkat a World Cyber Games idei döntőjén, október 12-18. között Szöulban.

n Letartóztatták a Blaster.B készítőjét Az amerikai hatóságok letartóztatták az idei év egyik legnagyobb kárt okozó vírusának, a Blaster.B számítógépes féregvírusnak a készítőjét, egy tizennyolc éves középiskolás diákot: Jeffrey Lee Parson, becenevén "Teekid" minnesotai otthonában a házkutatás során hét darab számítógépet foglaltak le, amelyeket jelenleg is vizsgálnak. A szövetségi nyomozóiroda (FBI) különleges ügynöke az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, Parson valójában nem új vírust hozott létre, hanem az eredeti Blaster vírust módosította, amely a Microsoft operációs rendszere, a Windows egy hibáját kihasználva fertőzött. Parson egyébként a maga 150 kilójával és 190 centijével nem mindennapi jelenség, környezete rendkívül okos fiúnak tartja. Ügyét Seattle-ben tárgyalják majd, miután az első számú felperes a Microsoft. "Ezzel a letartóztatással azt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a hackereknek, hogy itt és mindenütt a világon a hackelés bűncselekménynek számít" - nyilatkozott a felperes ügyvédje. Parson weboldala jelenleg nem elérhető, de korábban több vírus forráskódját is le lehetett róla tölteni. A Google keresője által tárolt változat szerint Parson igazi megszállotja volt a vírusoknak, oldalán "kicsikéimnek" nevezi őket. A pénteki első bírói meghallgatást követően 25 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, ám a testén elhelyezett adó folyamatosan tájékoztatja a hatóságokat tartózkodási helyéről. Ezenkívül megtiltották számára az internet és a hálózatba kötött informatikai eszközök használatát.

n A digitális maffia kísérletezik a Sobiggel? A vírusirtók azonosították és blokkolták azokat a számítógépeket, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az elektronikus levéláradatot okozó Sobig féreg terjesztésében: összesen húsz szerver "fertőtlenítésével" jelentősen csökkenteni tudták a Sobig által okozott forgalmat, de Kínában még mindig nagyon gyorsan terjed a féreg - írta az Index a BBC nyomán. Az FBI mindeközben azt is kiderítette, hogy az e-mailben terjedő vírus legújabb változata egy pornóoldalon jelent meg. Peter Simpson, a ThreatLab igazgatója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírusirtó cégek és a média teljesen megszállottja lett a terjedési statisztikáknak, ám eközben egyáltalán nem tettek említést a valódi veszélyről. Simpson szerint ezek a kísérletek a szervezett bűnözés első lépései a digitális világban. "A Sobig a statisztikák szerint minden rekordot megdöntött, de ez közel sem minden. Ez a hatodik része egy kontrollált kísérletsorozatnak, és nem arról van szó, hogy néhány fiatal vírusokat ír a hálószobájában; ez egy nagyon kifinomult példája a szervezett bűnözésnek" - mondta Simpson a ZDNetnek. Szerinte a jövőben a mostaninál sokkal rosszabb dolgok is megtörténhetnek.

n Doziméter A vasárnap dokkolt Progressz teherűrhajóval került az űrállomásra a magyar gyártmányú Pille, a kozmikus sugárterhelés mérésére alkalmas eszköz legújabb változata - adta hírül az [origo]. Egy másik példányát két éve már használta az űrállomás legénysége. A Pillét a budapesti Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) munkatársai fejlesztették ki több mint húsz éve, első példányát Farkas Bertalan vitte magával 1980 tavaszán a Szaljut-6 szovjet űrállomásra. A Pille azóta több nemzetközi űrprogram részese volt.

n Félmillió internet-előfizetés Az első fél év végén több mint félmillió internet-előfizetés volt Magyarországon. Bár a telefonmodemes előfizetések száma csökkent, a felhasználók 64 százaléka még mindig betárcsázós kapcsolaton netezik.

n Útvonaltervezés mobiltelefonnal A forgalmi dugók elkerülésére internetes és SMS-ben is lekérhető útvonalajánló rendszert dolgoz ki a BME a fővárosi önkormányzat megbízásából. A majdani szolgáltatást igénybe vevők megtudhatják, hogy budapesti célpontjukat az adott időben milyen utakon és milyen hamar érhetik el.

n Mobildobó verseny Rekorddobással nyerte meg a mobilhajító világbajnokságot Finnországban egy volt baseballjátékos. A hajításhoz használt ósdi, otromba mobilt a finn Petri Valta 99,62 méteres távolságba dobta.

n Egérlenyomat Akár azaláírás, egyedi mintát mutat az is, ahogyan a számítógépes egeret használjuk, mozgatjuk. Ujjlenyomatunkhoz hasonlóan a minta árulkodik személyazonosságunkról - állítja egy brit kutató. Az eddigi tesztek tanúsága szerint a megoldás 99 százalékos bizonyossággal képes azonosítani a felhasználókat.

n Jégmúmiák Az Alpok rekordmeleg miatt olvadozó jege alól évtizedekkel ezelőtt eltűnt emberek, hegymászók holttestei kerülnek elő. Egy német rendőrségi szóvivő arra emlékeztetett, hogy amikor 1991-ben felszínre került az Ötzi néven elhíresült 5300 éves jégember, első látásra megtalálói őt is egy szerencsétlenül járt hegymászónak nézték.

n Hat év holdkőzetért Hat év börtönbüntetést kapott egy amerikai férfi, aki az 1969 és 1972 közötti Apollo-missziókból származó holdkőzetet lopott a NASA-tól, és az interneten próbálta értékesíteni zsákmányát.

n Számítógép-múzeum Állandó számítástechnikai múzeum létrehozását tervezi az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. Eközben egy ideiglenes kiállítás már látogatható a szaktárca Dob utcai épületében.

Neked ajánljuk