Kulturális

  • 2003. szeptember 4.

Külpol

78 éves korában meghalt Szász Endre: a több száz könyvet illusztráló Munkácsy-díjas festőművész 1970-90 között Los Angelesben élt, utána hazaköltözvén bekapcsolódott a hollóházi porcelángyár munkájába.n RABSZOLGASáG Az 1791-es haiti rabszolgafelkelés emlékére augusztus 23-át az UNESCO a rabszolgakereskedelem és annak eltörlése nemzetközi emléknapjává nyilvánította, ezért ehhez időzítve rendezett Rendezvous for Victory címmel négynapos fesztivált Londonban az 1839-ben alapított Anti-Slavery International és a Nagy-Britanniában élő afrikaiak több szervezete. A 18.
századra Anglia vált a világ legnagyobb rabszolgakereskedő hatalmává, az ebből származó jövedelem jelentős mértékben hozzájárult az ország gyarapodásához. A rabszolgaságnak a brit kultúrára gyakorolt hatásával, a ma is érzékelhető rasszizmusnak a rabszolgaság gyakorlatának elfogadásában húzódó gyökereivel foglalkozó fesztivál alkalmából kiállítás nyílt a greenwichi National Maritime Museumban, egy brixtoni moziban a témához kapcsolódó filmeket vetítettek. A fesztivál csúcspontját jelentő koncerten afrikai, brazil és brit zenészek mellett a jamaicai származású, Angliában élő Linton Kwesi Johnson (képünkön), a dubköltészet első számú képviselője is fellépett.

n LOCARNO Sabiha Sumar pakisztáni-francia-német filmje, a Khamosh Pani (Csöndes víz) nyerte az 56. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját: az Arany Leopárddal elismert alkotás egy asszony és családtagjai sorsán keresztül beszél Pakisztán 1979 utáni történelméről és kultúrájáról, a muzulmán állammá alakulás időszakáról (illusztrációnk a film egyik jelenete). A zsűri különdíját Calin Netzer román-német-francia produkciója, a Maria kapta. Ezüst Leopárdot nyert Pjer Zalica bosznia-hercegovinai-osztrák filmje, a Gori Vatra, valamint az amerikai Catherine Hardwicke Thirteen című alkotása. A legjobb női alakítások díjait három színésznő között osztották meg: Kirron Kher (Khamosh Pani), Diana Dumbrava (Maria), Holly Hunter (Thirteen), a legjobb férfialakítást Serban Ionescu nyújtotta a Mariában. A Kodak különdíját a Le Dormeur látványvilágáért és humoráért az 1972-ben született Richard Szotyori érdemelte ki. Mellette még két magyar származású svájci rendező szerepelt a programban: az édesanyjával 1956-ban Svájcba emigrált Miklós Gimes Mutter és az 1971-ben született Barbara Kulcsar Sunntig című alkotásával. Az itthoni fiatal generációt a Jött egy busz képviselte (Bodó, Mundruczó, Pálfi, Schilling, Török).

n STOCKHAUSEN HELIKOPTEREI A Salzburgi Ünnepi Játékok egyik leglátványosabb premierjét tartották szombat kora este a helyi repülőtéren: Karlheinz Stockhausen Helikopter-vonósnégyes című kompozícióját a Stadler vonósnégyes zenészei négy helikopterben ülve játszották, a komponista egy hangárban keverte össze a zenét a helikopterek zajával, a magasból kamerák közvetítették a látványt a tízezres közönségnek. Stockhausen 1993-ban írta művét az ünnepi játékok felkérésére, de bemutatására a magas költségek miatt csak most, a repülőgép-múzeummá alakított 7. hangár megnyitása alkalmából adódott lehetőség. A show-t Hubert Lepka salzburgi művész Taurus Rubens című darabja zárta, ég és föld kapcsolatáról, görög mitológiai utalásokkal, táncosok, autók, daruk és repülőgépek bevetésével. A több mint 1,5 millió eurós bevételt jótékony célra fordítják. Peace in the Streets jelszóval rendezett kétnapos karneválra több mint egymillió résztvevőt vártak, biztonságukról tízezer rendőr gondoskodott. Az utcákon az 1960-as évek hagyományának megfelelően elsősorban karibi eredetű zene szólt (calypso, soca, reggae), amelyet az utóbbi évek trendjeként más hangok is gazdagítottak (hip-hop, house, salsa).

n FORMA-1 A 22 éves Baumgartner Zsolt a Jordan-csapat tartalékjaként, az edzésen megsérült Ralph Firman helyett, első magyar autóversenyzőként indult Forma-1-es futamon - igaz, a 35. körben géphiba miatt fel kellett adnia. A Magyar Nagydíjat Fernando Alonso nyerte, a 22 éves spanyol versenyző a Forma-1 eddigi legfiatalabb futamgyőztese.

n GYáSZ Eltemették Boldizsár Miklóst: az István, a király című rockopera alapjául szolgáló mű szerzője, író, dramaturg, 59 éves korában hunyt el.

n EUR"PÁBóL EUR"PÁBA Tíz rendező, Sándor Pál, Szabó István, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Sára Sándor, Fliegauf Benedek, Török Ferenc, Enyedi Ildikó, Rózsa János és Ragályi Elemér szkeccsfilmjét viszi hazánk a Velencei Filmfesztivál idején tartandó EU kulturális miniszteri tanácskozás programjára: az Európából Európába című 36 perces dokumentumfilmet a szabadalmi hivatal megbízásából az Objektív Filmstúdió készítette.

n MEGúJULT SKANZEN A beruházást finanszírozó kulturális minisztérium közleménye szerint "a világ legmodernebb szabadtéri néprajzi múzeuma" lett a Szentendrei Skanzen 2000 négyzetméter kiterjedésű épületegyüttese, miután elkészült az Új Látványtár, valamint a gyűjtemény teljes digitalizálása.

Figyelmébe ajánljuk