Kulturális hírek

  • 2003. szeptember 4.

Külpol

1903-ban a 21 éves William S. Harley és a 20 éves Arthur Davidson egy kis sufni falára körmölte, hogy Harley-Davidson Motor Company, elkészítette az első, eladásra szánt motorkerékpárt, s ettől kezdve nem volt megállás.
Betársult hozzájuk Arthur két fivére, Walter és William, s így, négyesben lettek alapító tulajdonosai az 1907-ben részvénytársaságként bejegyzett cégnek, mely addigra már hat alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben, megjelentette első katalógusát, hozzálátott a márkakereskedők toborzásához, sőt túl volt első versenygyőzelmén is. A motorok strapabírásának bizonyítékaként 1908-ban a detroiti rendőrség megvásárolta az első H-D-t. A cég emblémáját 1910 óta használják, a japán export 1912-ben indult be (a japán motorgyártás pedig 1935-től, H-D-licenc alapján). Az amerikai hadsereg által az első világháborúban használt 20 ezer motorkerékpár zömét a H-D gyártotta (a másodikban 90 ezer H-D-t használtak). 1920-ra a H-D a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, 1953-tól 46 éven át pedig az egyetlen motorkerékpár-gyártó az USA-ban. Gépeik benzintartálya 1925-ben veszi fel a jellegzetes könnycseppformát, `33-ban egy sassal kezdődik a tankdíszítő minták sora (a gazdasági válságban visszaeső keresletet élénkítendő), a klasszikus, fekete, bőr motorosdzsekit 1947-től árusítják - mindez és rengeteg egyéb olvasható a www.harley-davidson.com címen. Képünkön egy 1952-es modell.

n I HAVE A DREAM: 40 Van egy álmom - e szavakat ismételte refrénszerűen 1963. augusztus 28-án dr. Martin Luther King tiszteletes emlékezetes beszédében Washingtonban, a feketék és fehérek együttes részvételével megtartott, 250 ezres demonstráción. A rasszizmustól megszabaduló Amerika képét felvillantó szöveg gépiratos vázlatát most az 1964-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett, 1968-ban meggyilkolt polgárjogi vezető hagyatékának részeként New Yorkban kiállították, s szeptember 8-án elárverezik. A család által eladásra kínált hagyaték a Sotheby`s aukciósház szerint mintegy 30 ezer dollárt hozhat - a 7000 tételt (benne a Nobel-békedíj átvételekor elmondott beszédet, közel száz prédikáció kéziratát, MLK ezerkötetes könyvtárát) egyben kívánják tartani, ezért intézményi vásárlóban (egyetem, könyvtár, múzeum) reménykednek.

n HELSINKI A Helsinki Festival keretében szeptember 7-ig látható a finn fővárosban a Mielőtt Ingmarból Bergman lett című kiállítás: a nagyközönség által eddig nem látott személyes tárgyak, feljegyzések, levelek, fényképek és rajzok nyújtanak betekintést a svéd rendező ifjúkorába, az 1938-1955 közötti időszakba. A 85 éves Ingmar Bergman tavaly adta át teljes archívumát a Svéd Filmintézetnek. E 45 dobozból állították össze a Helsinkiből Párizsba, Rómába, majd Torinóba utazó kiállítást, melynek anyagát jövőre az interneten is közzéteszik.

A fesztivál zenei eseményeinek egyik főszereplője Schiff András, akit három fellépésre is felkértek: egy duóestre Thomas Quasthoff énekessel (Schubert, Wolf, Brahms), egy kamarazenei estre fafúvósokkal (Berio, Bach, Berg, Carter, Kurtág, Veress) és egy szóló zongorahangversenyre (Bach, Holliger, Bartók). A fesztivál zenei programjában szerepel(t) többek között Jane Birkin, a Gotan Project, a Blind Boys of Alabama és Goran Bregovic.

n FOT"SKANDALUM A NATGEOBAN? E címmel tartott sajtótájékoztatót múlt héten a Magyar Természetfotósok Szövetsége, mely madár- és rovartani, valamint fotótechnikai kételyeket fogalmazott meg a National Geographic Magazin májusi magyar számának címlapján (és a lap több külföldi kiadásában) megjelent fotó hitelességét illetően. Vizsgálataik szerint - a szövetség 1996-os fotópályázatáról kizárt - Szentpéteri L. József felvételén elképzelhetetlen mozdulattal, ráadásul fodrozatlan víztükör fölött támadó jégmadár és zsákmányállata, a tiszavirág egyaránt preparátum (mindez részletesen: www.naturart.hu; a washingtoni központ fenntartja, hogy a kép hiteles, a magyar kiadás www.geographic.hu című honlapja egyelőre nem reagált a vádra).

n LEONARD"T LOPTAK A skóciai Drumlanrig-kastélyban múlt csütörtök délelőtt két turistaként érkező férfi a múzeumi alkalmazottat félrelökve, letépte a falról Leonardo da Vinci 25-50 millió fontra becsült értékű festményét, az Orsós madonnát, majd egy VW-be ülve elhajtott - mindezt a kastély biztonsági kamerái rögzítették. Az 1501-ben festett, kisméretű képet, Skócia egyik leggazdagabb magángyűjteményének kincsét ismertsége miatt a művészeti piacon gyakorlatilag eladhatatlannak tartják.

n VELENCÉBEN BART"KR"L Magyarország legalább fénymásolatban megkaphatja azoknak a gyűjtéseknek az anyagait, amelyeket Bartók Béla végzett a jelenlegi Szlovákia területén, az erről szóló tárgyalások előrehaladott állapotban vannak - tájékoztatta az MTI-t Hiller István, aki az európai kulturális miniszterek velencei tanácskozásán külön találkozott szlovák kollégájával.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt Charles Bronson: a litván származású amerikai színész (sz. Charles Buchinski) fiatal korában szénbányászként dolgozott, második világháborús szolgálata után színiiskolát végzett, első filmszerepét 1950-ben alakította (You`re in the Navy Now). A legkeményebb mozihősök egyikeként, A hét mesterlövész, A piszkos tizenkettő, a Chato földje, a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Bosszúvágy-sorozat sztárjaként emlékszünk rá.

Figyelmébe ajánljuk