Kulturális hírek

  • 2003. szeptember 4.

Külpol

1903-ban a 21 éves William S. Harley és a 20 éves Arthur Davidson egy kis sufni falára körmölte, hogy Harley-Davidson Motor Company, elkészítette az első, eladásra szánt motorkerékpárt, s ettől kezdve nem volt megállás.
Betársult hozzájuk Arthur két fivére, Walter és William, s így, négyesben lettek alapító tulajdonosai az 1907-ben részvénytársaságként bejegyzett cégnek, mely addigra már hat alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben, megjelentette első katalógusát, hozzálátott a márkakereskedők toborzásához, sőt túl volt első versenygyőzelmén is. A motorok strapabírásának bizonyítékaként 1908-ban a detroiti rendőrség megvásárolta az első H-D-t. A cég emblémáját 1910 óta használják, a japán export 1912-ben indult be (a japán motorgyártás pedig 1935-től, H-D-licenc alapján). Az amerikai hadsereg által az első világháborúban használt 20 ezer motorkerékpár zömét a H-D gyártotta (a másodikban 90 ezer H-D-t használtak). 1920-ra a H-D a világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, 1953-tól 46 éven át pedig az egyetlen motorkerékpár-gyártó az USA-ban. Gépeik benzintartálya 1925-ben veszi fel a jellegzetes könnycseppformát, `33-ban egy sassal kezdődik a tankdíszítő minták sora (a gazdasági válságban visszaeső keresletet élénkítendő), a klasszikus, fekete, bőr motorosdzsekit 1947-től árusítják - mindez és rengeteg egyéb olvasható a www.harley-davidson.com címen. Képünkön egy 1952-es modell.

n I HAVE A DREAM: 40 Van egy álmom - e szavakat ismételte refrénszerűen 1963. augusztus 28-án dr. Martin Luther King tiszteletes emlékezetes beszédében Washingtonban, a feketék és fehérek együttes részvételével megtartott, 250 ezres demonstráción. A rasszizmustól megszabaduló Amerika képét felvillantó szöveg gépiratos vázlatát most az 1964-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett, 1968-ban meggyilkolt polgárjogi vezető hagyatékának részeként New Yorkban kiállították, s szeptember 8-án elárverezik. A család által eladásra kínált hagyaték a Sotheby`s aukciósház szerint mintegy 30 ezer dollárt hozhat - a 7000 tételt (benne a Nobel-békedíj átvételekor elmondott beszédet, közel száz prédikáció kéziratát, MLK ezerkötetes könyvtárát) egyben kívánják tartani, ezért intézményi vásárlóban (egyetem, könyvtár, múzeum) reménykednek.

n HELSINKI A Helsinki Festival keretében szeptember 7-ig látható a finn fővárosban a Mielőtt Ingmarból Bergman lett című kiállítás: a nagyközönség által eddig nem látott személyes tárgyak, feljegyzések, levelek, fényképek és rajzok nyújtanak betekintést a svéd rendező ifjúkorába, az 1938-1955 közötti időszakba. A 85 éves Ingmar Bergman tavaly adta át teljes archívumát a Svéd Filmintézetnek. E 45 dobozból állították össze a Helsinkiből Párizsba, Rómába, majd Torinóba utazó kiállítást, melynek anyagát jövőre az interneten is közzéteszik.

A fesztivál zenei eseményeinek egyik főszereplője Schiff András, akit három fellépésre is felkértek: egy duóestre Thomas Quasthoff énekessel (Schubert, Wolf, Brahms), egy kamarazenei estre fafúvósokkal (Berio, Bach, Berg, Carter, Kurtág, Veress) és egy szóló zongorahangversenyre (Bach, Holliger, Bartók). A fesztivál zenei programjában szerepel(t) többek között Jane Birkin, a Gotan Project, a Blind Boys of Alabama és Goran Bregovic.

n FOT"SKANDALUM A NATGEOBAN? E címmel tartott sajtótájékoztatót múlt héten a Magyar Természetfotósok Szövetsége, mely madár- és rovartani, valamint fotótechnikai kételyeket fogalmazott meg a National Geographic Magazin májusi magyar számának címlapján (és a lap több külföldi kiadásában) megjelent fotó hitelességét illetően. Vizsgálataik szerint - a szövetség 1996-os fotópályázatáról kizárt - Szentpéteri L. József felvételén elképzelhetetlen mozdulattal, ráadásul fodrozatlan víztükör fölött támadó jégmadár és zsákmányállata, a tiszavirág egyaránt preparátum (mindez részletesen: www.naturart.hu; a washingtoni központ fenntartja, hogy a kép hiteles, a magyar kiadás www.geographic.hu című honlapja egyelőre nem reagált a vádra).

n LEONARD"T LOPTAK A skóciai Drumlanrig-kastélyban múlt csütörtök délelőtt két turistaként érkező férfi a múzeumi alkalmazottat félrelökve, letépte a falról Leonardo da Vinci 25-50 millió fontra becsült értékű festményét, az Orsós madonnát, majd egy VW-be ülve elhajtott - mindezt a kastély biztonsági kamerái rögzítették. Az 1501-ben festett, kisméretű képet, Skócia egyik leggazdagabb magángyűjteményének kincsét ismertsége miatt a művészeti piacon gyakorlatilag eladhatatlannak tartják.

n VELENCÉBEN BART"KR"L Magyarország legalább fénymásolatban megkaphatja azoknak a gyűjtéseknek az anyagait, amelyeket Bartók Béla végzett a jelenlegi Szlovákia területén, az erről szóló tárgyalások előrehaladott állapotban vannak - tájékoztatta az MTI-t Hiller István, aki az európai kulturális miniszterek velencei tanácskozásán külön találkozott szlovák kollégájával.

n GYÁSZ 81 éves korában elhunyt Charles Bronson: a litván származású amerikai színész (sz. Charles Buchinski) fiatal korában szénbányászként dolgozott, második világháborús szolgálata után színiiskolát végzett, első filmszerepét 1950-ben alakította (You`re in the Navy Now). A legkeményebb mozihősök egyikeként, A hét mesterlövész, A piszkos tizenkettő, a Chato földje, a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Bosszúvágy-sorozat sztárjaként emlékszünk rá.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.