cyber hírek

  • 2003. szeptember 11.

Külpol

Blair-vírus A Sophos vírusirtó cég felfedezett egy e-mailben terjedő féregvírust, amely arra specializálódott, hogy Tony Blair brit miniszterelnököt szapulja. Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnöknek a Fu Manchu vírussal gyűlt meg a baja.
Amikor a felhasználó begépelte Thatcher, Reagan, Botha vagy Waldheim nevét, a vírus változatos szidalmakat fűzött a szöveghez.

n Kihúzták az Unrealityt A német rendőrség és ügyészség nyomozói szerdán hajnalban rohamozták meg egy Frankfurtban működő informatikai vállalat épületét. Az akció során lefoglalták az Unreality néven ismert kalózszervert, amelyet szerzői jogvédett szoftverek és videók terjesztésére használtak. A nyomozás adatai szerint az Unreality tárolókapacitása eléri a 11 terabyte-ot (11 000 GB), vagyis a tömörítés fokától függően gond nélkül tárolhatott 2-20 ezer filmet vagy kétmillió mp3 zenei fájlt. A szakértők becslései szerint a kalózmásolók legalább két és fél év óta kínáltak illegális letöltéseket az interneten, ennek során sok millió eurós kár keletkezett. A kívülről erősen védett rendszerhez az első adatok szerint mintegy 400 fizetős felhasználó rendelkezett belépési jogokkal. A kalózok ügyfelei gyakorlatilag közvetítőként működtek, és a letöltött illegális anyagokat tömegesen terítették saját vevőiknek. Ehhez a nyomozók szerint internetes aukciókat, bolhapiacokat és cserebörzéket használtak. A hatóságok már öt hónapja nyomoztak a kalózfészek után, és ennek során a szerveren angol és német nyelvű mozifilmeket, számítógépes programokat, PC-n és játékkonzolon futó játékokat derítettek fel. Az átkutatott informatikai vállalat volt az illegális Unreality szerver jelenlétének álcája, de az üggyel kapcsolatban a német rendőrség további házkutatásokat és letartóztatásokat helyezett kilátásba.

n Számítógépvírus okozta az áramszünetet? Kormányzati és ipari szakértők szerint valószínűleg az aznap robbanásszerűen terjedő Blaster vírus is hozzájárult az észak-amerikai elektromos hálózat összeomlásához - adta hírül az Index. Az áramszünet napján (augusztus 14-én) a Blaster féreg által generált forgalom lelassította a fontosabb elosztó központokat összekötő adathálózatot, amelyen keresztül az áramszolgáltatók összehangolják a távvezetékek működését. A felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő rendszerek gyakran Windows 2000 vagy XP operációs rendszeren futnak, és elsősorban az olyan nagy kiterjedésű ipari folyamatok kezelésére használatosak, mint például a földgáz vagy villanyáram vezetékes szállítása. Az adatokat többnyire nyilvános vonalakon továbbítják. A vizsgálat szerint aznap nem működött a kritikus fontosságú mért adatok gyors cseréje, ami akadályozhatta a hálózat üzemeltetőit az áramkimaradás elszabadulása elleni küzdelmükben. Egy szakértő szerint a Blaster féreg még a villany visszakapcsolását is hátráltatta, mivel a New York-i körzetben több regionális áramszolgáltató Windows kiszolgálón futó vezérlőrendszert üzemeltet. A ComputerWorld szaklapnak névtelenül nyilatkozó ipari vezetők és kormányzati szakemberek emlékeztettek arra, hogy a Slammer féreg januári megjelenése számos közszolgáltatást végző cég valós idejű vezérlőrendszerében okozott zavarokat. Eközben múlt szerdán a román rendőrség letartóztatott egy 24 éves egyetemistát, aki alaposan gyanúsítható a Blaster féregvírus egyik változatának elterjesztésével. Amint arról a múlt héten beszámoltunk, az USA-ban már letartóztattak egy 18 éves tinédzsert, akit szintén a vírus egyik változatának készítésével és terjesztésével gyanúsítanak.

n DNS-adatbázis A brit lakosság egészére kiterjedő DNS-adatbázis létrehozását javasolja a brit rendőrkapitányok szövetségének elnöke. Kevin Morris szerint a totalitárius terv nem háborítaná fel annyira a briteket, mint azt a jogvédők gondolják. Az adatbázis szerinte a bűnmegelőzést segítené.

n Lyukas az Office A Microsoft az elterjedt Office-termékek több biztonsági résére is felhívta a figyelmet a napokban. A legsúlyosabb, kritikusnak ítélt hiba kihasználásával a támadó átveheti az irányítást a felhasználó számítógépe fölött. A hiba megtalálható a Word, az Excel, a PowerPoint és az Access 97-es, 2000-es és 2002-es verzióiban, valamint jelen van a Project 2000-ben és 2002-ben, valamint a Works Suite 2000, 2001 és 2002-ben is.

n Kipukkadt a rekordballon Az utolsó pillanatban le kellett fújni azt a magassági rekordkísérletet, amelyet két brit léggömbpilóta tervezett szerdára, mert a ballon a felfújás első néhány percében egyszerűen felhasadt. Colin Prescot és Andy Elson a délnyugat-angliai Cornwall grófság partjai elöl, egy brit hadihajóról indult volna QinetiQ 1 nevű léggömbjével. A megcélzott magasság negyven kilométer volt; ezzel egy 42 éves amerikai világrekordot döntöttek volna meg. Két amerikai katonai pilóta 1961-ben 34,7 kilométer magasságig jutott el ballonjával.

n Mini űrhajók A NASA öt éven belül lecseréli az elöregedett űrsiklókat, és az űrhajósok a jövőben nem behemótokkal, hanem négyszemélyes kisrepülőkkel utaznak a Nemzetközi Ûrállomásra. A NASA új teherszállító űrsiklók építését is tervezi, hogy végleg megszabadulhasson a Columbia és a Challenger három megmaradt testvérétől, de ezeknek a megjelenésére valószínűleg több mint tíz évet kell várni.

Figyelmébe ajánljuk