Kulturális hírek

  • 2003. szeptember 11.

Külpol

56 éves korában tüdőrákban elhunyt Warren Zevon: az elmés dalszövegeiről ismert amerikai dalszerző, énekes számára az első sikereket a nevét viselő, 1976-os album, majd azn ARS ELECTRONICA Szeptember 6-11. között rendezik meg Linzben a számítógépes művészet nagyszabású nemzetközi fesztiválját, az Ars Electronicát.
A fesztivál kiállításait és tanácskozásait az idei központi téma, az információs társadalom mindennapjait meghatározó kódok körül szervezték: Code - The Language of Our Time. Hat kategóriában adtak ki Arany Nica-díjat. A számítógépes animáció díját két fiatal francia művész, Romain Segaud és Christel Pougeoise nyerte Tim Tom című mulatságos képregényszerűségével. A legjobb digitális zenét a japán Ami Yoshida, Sachiko M. és Utah Kawasaki készítette: Astro Twin/Cosmos. A Net Vision kategória legjobbjának a venezuelai Carlos J. Gomez de Llarena és az amerikai Yury Gitman Node Runner című projektje bizonyult (www.noderunner.com), a Net Excellence kategória legjobbjának pedig a finn Sulake Labs Oy Habbo Hotelje (www.habbohotel.com). Az interaktív művészet kategóriájának nyertese Can You See Me Now? című projektjével a Blast Theory nevű brit művészkollektíva. A 19 éven aluliak versenyét a 18 éves Georg Sochurek nyerte Rubberduck című meséjével egy kis gumikacsáról.

n AGATHA CHRISTIE A világ legismertebb krimiszerzőjének elfeledett színdarabjára bukkantak a British Library raktárában: a The Secret of Chimneys című, 1925-ben írott kémtörténetet októberben viszi színre a kanadai Calgaryben működő Vertigo Mystery Theatre, melynek producere levélben kereste fel az írónő unokáját, Matthew Prichardot azzal, hogy tudomása szerint a British Libraryben található az eddig soha be nem mutatott darab egy példánya. Utánanéztek, és valóban ott volt. Prichard szerint azért borulhatott a feledés homálya a műre, mert az nem szokásos krimi, hanem az európai politikai élet sötétjében játszódó thriller.

n ORSZÁG LILI A Zsidó Nyári Fesztivál keretében évről évre kiállítást rendeznek "Nekem szülőhazám" címmel: ezúttal Ország Lili munkái láthatók a sorozatban még néhány napig, szeptember 14-ig a Szabad sajtó úti Budapest Kiállítóteremben.

n CD-ÁRCSÖKKENTÉS A világ egyik legnagyobb lemezkiadója, a Universal Music Group New Yorkban bejelentette: CD-kiadványainak listaárát októbertől 30 százalékkal csökkenti, hogy ily módon segítse élénkíteni az ingyenes fájlcsere elterjedése miatt visszaesett keresletet: a jelenlegi 16,98-18,98 dollár közötti sáv helyett maximum 12,98-ért kínálják majd a lemezeket Észak-Amerikában. A Universal tulajdonosa, a Vivendi az ingyenes letöltésről való "leszoktatást" célzó, átfogó zeneipari stratégia egyik elemének szánja az árcsökkentést - ennek keretében egyrészt bővítik a szolgáltatásokat (legális letöltést kínálnak fizetés ellenében, számonként), másrészt bekeményítenek (perbe fognak zenét ingyen letöltő fogyasztókat), harmadrészt fogcsikorgatva igyekeznek barátságos arcot vágni (amnesztiát ajánlanak, ha a fájlcserélők írásban megígérik: merevlemezükről törlik a kalózmásolatokat, és nem töltenek le újakat). A Reuters híre szerint a világpiacot uraló többi multi, a Warner, a BMG, az EMI és a Sony egyelőre nem reagált a Universal kezdeményezésére.

n GYÁSZ 82 éves korában elhunyt Varga Tibor: a világhírű hegedűművész 1921-ben születt Győrben, első lemezfelvételét tizenhárom évesen készítette, 1947-ben hagyta el Magyarországot. Pár évi angliai tartózkodás után, 1956-ban Svájcban telepedett le, ahol zeneiskolát alapított. Az általa indított nemzetközi hegedűversenyt augusztusban már 37. alkalommal rendezték meg fiatal zenészek számára.Excitable Boy hozta el 1978-ban. Utolsó albumát (The Wind, rajta Bob Dylan Knockin` on Heaven`s Doorjának feldolgozása) már halálos betegen vette fel Bruce Springsteen, Ry Cooder, Don Henley, Jackson Browne és Dwight Yoakam közreműködésével, de még megérte, hogy az a Billboard listájának 16. helyén debütált e héten.

n MUGLI A SZ"TÁRBAN Háromezer újonnan alkotott szót vettek fel az Oxford Dictionary of English legújabb kiadásába: köztük van például a lemezjátszókon bűvészkedő dj-k újabb keletű megnevezésére szolgáló turntablist, az internetes számítógépes behatolókra alkalmazott hacktivist vagy a Harry Potter-regénysorozat nem varázsló szereplőit jelölő muggle (magyarul mugli). Ide kapcsolódó hír, hogy a filmverzióban is látott Roxfort (az angol eredetiben Hogwarts) expressz nosztalgiavonatot, amely Scarborough és York között szállítja az üdülőket, telemázolták graffitivel.

n TÛZ SZENTPÉTERVÁRON Tűz pusztított a szentpétervári Marijinszkij Tyeatr épületében. A mentés során öt tűzoltó megsebesült, az anyagi kár kb. hétmillió rubel. Megsemmisült a japán turnéra készülő Kirov Balett jelmeztára is - a színház neve II. Miklós cár felesége, Marija Fjodorovna nevére utal, amelyet a rendszerváltás után kapott vissza: addig a Sztálin által meggyilkoltatott szovjet vezető, Kirov nevét viselte, de ezt csak az itt működő, világhírű balettegyüttes tartotta meg.

n MEDIAMIX Egy év szünet után új lapszámmal jelentkezik a részben a hasonló című és tematikájú tévéműsor gárdája által készített, Kopper Judit és Görög Athéna által szerkesztett folyóirat, a média világát körüljáró Médiamix.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.