Cyber hírek

  • 2004. március 18.

Külpol

n Elektronikus pénz A magyar kormány jóváhagyta az elektronikus pénz kibocsátását végző szakosított hitelintézet szabályozására vonatkozó tervezetet, a törvény a pénzügyi tárca szándékai szerint május elsejéig hatályba lép. Az elektronikus pénztárca a feltölthető telefonkártyákhoz hasonló csipkártya lesz, amelyet jelszó és kód nélkül lehet használni, anonim, és elvesztés esetén nem lehet letiltani.
Elsősorban kis összegű kifizetésekre, parkolásra, vonatjegy megváltására szolgál majd. Elfogadása a bankkártyákénál egyszerűbb feltételek mellett történik, mivel a kártya tartalmazza a rajta lévő pénz mennyiségét, és leolvasásakor azonnal leveszi az összeget.

n Vírusmizéria A Netsky féregvírus legutóbbi, K jelű variánsa kódjában a szerző közölte: ez az utolsó változata a Bagle és a Mydoom ellen indított "jó szándékú" vírusnak, írta az Index a ZDNet nyomán. A Netsky, a Bagle és a MyDoom szerzői az elmúlt pár hétben folyamatosan üzengettek egymásnak a kódban, ez a változat különbözik a többitől, ugyanis a szerző közli benne: ez az utolsó Netsky-variáns. Bár a Netsky is számos problémát okozott, mégsem kártékony abban az értelemben, mint a Bagle vagy a MyDoom, melyeknek az a feladata, hogy a védtelen PC-ket kéretlen reklám-levelek küldésére használja fel. A Netsky - melynek szerzője már csak "antivírusíróként" utal magára és csapatára - legutóbbi változatai egyenesen megtámadták és eltávolították a Bagle férget.

n Robotcsáp Az Egyesült Királyságban csütörtökön mutatták be a Flexibot névre keresztelt robotcsáp prototípusát, amely elsősorban a tolószékhez kötött, mozgásképtelen embereknek nyújthat segítséget. Bár az egy méter hosszú csáp még csak etetni, fogat mosni, borotválni és sminkelni képes, a fejlesztők tervei szerint a következő változat már háromfogásos ebédet fog felszolgálni. A többi robottal ellentétben a 2,3 millió eurós költséggel fejlesztett Flexibot nem a földön jár, hanem a számára kialakított speciális aljzatokhoz kapcsolódva halad előre. A bajonettzáras aljzatok egyszerre két célt szolgálnak: megtámasztják és feltöltik árammal a robotcsápot, melynek mindkét végére lehet háztartási eszközöket, például elektromos fogkefét vagy borotvát csatolni, de fogni egyelőre nem tud, mert az erre alkalmas robotkéz csak áprilisban készül el. A csáp a beépített öt villanymotor segítségével legfeljebb négy kilogrammos súlyokat képes cipelni, de egy lakásban több robot is együttműködhet. A felhasználók egyetlen gomb nyomkodásával vagy akár egy szívószál fújogatásával irányíthatják a gépet.

n Kéretlen reklámlevelek A legnagyobb amerikai internetszolgáltatók közül négy cég bejelentette, hogy polgári perek formájában indít harcot a kéretlen elektronikus reklámlevelek küldői ellen. A Microsoft, az AOL, az Earthlink és a Yahoo a naponta kipostázott több száz millió kéretlen e-mail miatt fogott össze, a perekben az év elején elfogadott amerikai elektronikus reklámlevéltörvény rendelkezéseire támaszkodnak majd. A törvény értelmében a kéretlen e-mailekben lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a címzett jelezhesse, ha nem kíván a jövőben ilyen típusú leveleket látni postafiókjában. Ezenkívül a spam írója nem titkolhatja el kilétét azzal, hogy hamis e-mail címet használ, vagy félrevezető tárgyat ír a levél címzésében, és nem gyűjtheti össze korlátozás nélkül a különböző weboldalakról a felhasználók e-mail címeit. A BBC szakértője szerint jelenleg a teljes e-mail forgalom hatvan százalékát kéretlen levelek teszik ki, melyek kilencven százalékát kétszáz ismert csoport küldi szét. A Yahoo Kanadában máris beperelt egy családot, melynek tagjai szerinte kéretlen e-mailek millióit terjesztették. A család a szolgáltató szerint a címlistákkal is kereskedett.

MORZE


n Elismerés A Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét vehette át péntek délelőtt Magyar Bálint oktatási minisztertől Simon Tamás, az [origo] Tudomány rovatának vezetője. Simon Tamást 2002-ben az év tudományos újságírója díjjal tüntették ki.

n Áfamentesinternet A lengyel parlament alsóháza, vállalva a konfliktust az EU-val, eltörölte a magánszemélyeknek nyújtott internetszolgáltatások áfáját. Lengyelországban európai mércével mérve jelenleg a legmagasabbak közé tartozik az internetszolgáltatások díja.

n A sivatag nyert Bár a rajtvonalon felsorakozott tizenöt robotsofőr a legmodernebb technikákkal próbálta legyőzni a Mojave sivatag kegyetlen szikláit, ez egyiküknek sem sikerült: a Pentagon által felajánlott egymillió dolláros jutalom ellenére sem teljesítette senki a kitűzött 240 kilométeres távot, a legjobb autonóm robotjármű is csak tizenegy kilométert tudott megtenni a sivatagban.

n Antitröszt Az Európai Bizottság nem sokkal a Microsoft elleni eljárás lezárása előtt fokozza a szoftvercégre gyakorolt nyomást. A Wall Street Journal pénteki beszámolója szerint a bizottság el kívánja érni, hogy a Microsoft maga tegyen javaslatot az üzleti gyakorlata miatt rá kiszabandó büntetésre.

n Hackertanfolyam A The Training Camp nevű angol cég arra vállalkozott, hogy rendszergazdáknak tart ötnapos képzést, amelynek során megismerkedhetnek az etikus hackelés eljárásaival, hogy saját rendszereiket is hatékonyan védhessék.

n Kamerás mobil Az InfoTrends piackutató cég tanulmánya szerint 2004-ben az eladott mobilok negyede rendelkezik majd fényképező funkcióval. Várhatóan 2004-ben 580-585 millió miobiltelefont értékesítenek, ebből 156 millió kamerás telefon lesz.

n Trombitáló robot Trombitán képes játszani az a japán Toyota által kifejlesztett humanoid robot, melyet a napokban mutattak be. A gyártó reményei szerint a 2005-ös világkiállításon már a mostanihoz hasonló robotokból álló zenekar húzhatja a talpalávalót.

Figyelmébe ajánljuk