Cyber hírek

  • 2004. április 15.

Külpol

n Grönland kizöldül Grönland jege lassan a múlté. Brit kutatók úgy számolnak, hogy amennyiben a globális fölmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, ezer év múlva már szandálban túrázhatunk a jelenleg hó és jég borította szigeten - adta hírül az [origo].
A globális éghajlatváltozáshatásai miatt a readingi egyetem klímakutatói kongatták meg a vészharangot, akik szerint a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok miatt 2350-re Grönland átlaghőmérséklete 8 Celsius-fokkal lesz magasabb a jelenleginél. A grönlandi jégtakaró olvadása 2002 nyarán minden korábbi rekordot megdöntött, az Északi-sarkvidék tengeri jege pedig elérte legkisebb kiterjedését az eddigi műholdas megfigyelések során. A zöld sziget állandóan fagyott talaja (permafrost) és gleccserei olvadnak, az élővilág egyre nagyobb területeket hódít meg a sark felé. A readingi kutatások szerint a szigetet borító több mint 3 kilométer vastagságú jég elolvadása bolygónk tengerszintjét nem kevesebb mint 7 méterrel fogja megemelni, s ez katasztrofális állapotokat idéz majd elő az alacsony tengerszint feletti magasságon fekvő államok területén.

n Hamis Jézus-relikviák A rendőrség őrizetbe vette azt az izraeli régiségkereskedőt, akit többek között azzal vádolnak, hogy ő hamisította az egész világon nagy port kavart, Jézus fivérének, Jakabnak tulajdonított csonttartó kőládikán olvasható feliratot - adta hírül az [origo]. 2002 októberében az egész világot bejárta a híre annak a jeruzsálemi magángyűjteményből előkerült csonttartó kőládikának, amely oldalán a héberhez közeli arámi nyelven a következő, vésett felirat olvasható: "Jakab, József fia, Jézus fivére." Amennyiben a lelet valódi, ez lett volna az első tárgyibizonyíték Jézus létezésére. Odad Golan kapcsolatba hozható egy másik ereklyehamisítással is: egy cipődoboz nagyságú kőtáblába a zsidók templomának gondnoki feladatait véste föl, s azt is eredeti leletként tárta a nyilvánosság elé. A jeruzsálemi bíróságon bemutatták azokat a hamisításhoz felhasznált kellékeket, amelyeket Golan lakásán találtak, úgymint korhű betűmintákat, kőlapokat és részben már elkészült további hamisítványokat. Golan a múlt évben hívta föl egy francia gyűjtő figyelmét a két állítólagos kincsre, amelyek eredete azonban a hír nyilvánosságra kerülése pillanatától fogva vitatott kérdés volt. Golan változatlanul kitart amellett, hogy a régiségek valódiak.

n Könyvtáros robot A castellói Jaume Egyetem robotikacsoportja által tervezett robot felismeri a látogató által kért könyv címét a kötet borítóján, sőt a gerincén is, továbbá képes elolvasni a különböző grafikájú címeket is. A robotkönyvtáros megtalálja a kért könyvet a polcon, leemeli és átnyújtja az igénylőnek. A robot - más modellektől eltérően - infravörös sugarak segítségével tájékozódik, kikerüli az útjában lévő akadályokat, és nem ütközik össze a figyelmetlen könyvtárlátogatókkal sem.

MORZE


n Privát szféra Kikerült az internetre egy videofelvétel, amit egy biztonsági kamera készített egy huszonéves amerikai férfi öngyilkosságáról. Az eset miatt a jogvédők garanciákat követelnek, hogy a térfigyelő kamerák ne sérthessék a lakótelepek lakóinak magánszféráját és jogait.

n Alkotmány SMS-ben SMS-nyelvezetre alakította át az Európai Unió alkotmánytervezetének kivonatát Franciaország egyik európai parlamenti képviselője. Azt egyelőre nem tudni, hogy az alkotmány atyja, a 78 esztendős Valéry Giscard d'Estaing (valeri Js¼ Dst1) mit szólt az eredetiben is nagy vitát kiváltó dokumentum átalakításához.

n Sugárzásmérő telefon Gamma-sugárzás-detektorral kiegészített mobiltelefont dobott piacra a Mitac. A -“1801 segítségével gyűjtött sugárzási adatok egy online szerverre is feltölthetőek, amely automatikusan vagy szakértők segítségével azonosítja a sugárzás forrását, ha a helyszínen erre nincs lehetőség.

n Gyorstöltő A Varta legújabb, ceruzaelem méretű nikkel-metálhidrid (NiMh) akkumulátorai tizenöt perc alatt feltölthetőek, de órákig működnek. A hagyományos rendszerekkelellentétben a Varta az akkumulátorokba, és nem a töltőbe építi be a túltöltés elleni védelmet. A töltőből és négy akkumulátorból álló készlet hetven euróért kapható a piacon.

n Házkutatás az Intelnél Az Intel múlt csütörtökön bejelentette, hogy japán irodáiban házkutatást tartott a versenyhivatal. A világ legnagyobb processzorgyártóját tisztességtelen üzleti magatartással gyanúsítják, a cég japán részlege állítólag meg akarta akadályozni a konkurens gyártókat abban, hogy a számítógépgyártóknak szállítsanak.

n A Google és a zsidók Egyre nagyobb vitát vált ki, hogy a Google a "jew", azaz "zsidó" szóra első találatként egy antiszemita oldalt ad ki. A Google nem hajlandó kivenni indexéből a weblapot, emiatt online aláírásgyűjtés és Google-bombing akció is indult a kereső ellen. A Google találati sorrendje az oldalakra mutató hivatkozások számából adódik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.