Kulturális hírek

  • 2004. április 15.

Külpol

n FILM RUANDÁR"L Hotel Rwanda címmel az északír Terry George filmet forgatott az 500 ezer-egymillió ember életét követelő ruandai népirtásról. Az ősszel bemutatandó produkció a jelenleg családjával együtt Belgiumban élő Paul Rusesabagina könyve alapján készült: ő tíz éve egy elegáns szállodát vezetett, ahol 1260 tuszi talált menedéket a hutu milíciák elől.
Rusesabagina maga is hutu származású, felesége viszont tuszi. A ruandai főváros, Kigali második legnagyobb szállodája, az Hotel des Mille Collines egy dombtetőn áll, a híres gorillarezervátumok felé vezető úton. Kertjében sátrakat állítottak fel, vizet az úszómedencékből adagoltak, miközben a szeszesital-készleteket a gyilkolni érkező hutuk megvesztegetésére használták. A szállodás szerepét a Traffic és az Ocean's Eleven című filmekben nagyot alakító Don Cheadle, feleségét a brit Sophie Okonedo játssza, mellettük Nick Nolte képviseli a fehér embert. A dél-afrikai forgatáson a statiszták között ruandai menekültek is voltak, a tömegmozgatásban helyi rendezők segítettek Terry George-nak, akinek legismertebb rendezése, az 1996-os Some Mother's Son is valós történeten alapul: két, a politikai fogoly státus kiharcolásáért éhségsztrájkoló IRA-aktivista édesanyjáról szól, akik mindent elkövetnek bebörtönzött fiaik életének megmentéséért (ami Bobby Sands esetében nem sikerült: ő 1981-ben belehalt az éhségsztrájkba).

n A CEU AKKREDITÁLÁSA Medgyessy Péter miniszterelnök és George Pataki, New York állam kormányzója szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy megteszik a szükséges lépéseket a budapesti székhellyel működő Közép-európai Egyetem magyar, nem állami egyetemként történő elismerése érdekében. Mint arról beszámoltunk (Előre a bolognai úton, Magyar Narancs, 2003. október 30.), a magyar egyetemként való akkreditáció elsősorban azért fontos a CEU hallgatói számára, hogy diplomájukat automatikusan egyenértékűnek ismerjék el azon országokban, amelyekkel hazánknak ilyen értelmű egyezménye van. Pataki közbenjárását - származásától függetlenül - az indokolja, hogy a CEU-t New York állam Albany városában regisztrálták.

n MEDIAWAVE Április 23. és május 1. között rendezik meg Győrben (és több magyar, szlovákiai, cseh, lengyel és szerbiai alállomáson) az idei Mediawave nemzetközi film- és zenei fesztivált. A rövid- és dokumentumfilmek versenyébe 56 ország 1261 produkcióját nevezték, az előzsűri 24 ország 81 filmjét engedte tovább. Külön sorozatban vetítenek díjnyertes európai rövidfilmeket, észt, francia, ausztrál és japán animációkat. A "fényírás" részeként diaporáma-, CD-ROM- és DVD-fesztivált és fotókiállításokat is tartanak, ezek egyike a Mediawave decemberben elhunyt munkatársára, Magyar Attilára emlékezik. Felsorolhatatlanul gazdag a zenés kínálat is (Musafir, John Zorn, Dikanda, a Kampec Dolores Patti Smith-projektje stb.), de egy nagy terv nem valósulhat meg: Malachi Favors elhunyta következtében az Art Ensemble of Chicago fellépése elmarad (nekrológ: Magyar Narancs, 2004. február 19.). Részletek a www.mediawave.hu oldalon.

n LEÉPÍT AZ EMI A világ harmadik legnagyobb lemezkiadója elbocsátja alkalmazottainak kb. egynegyedét, ezerötszáz embert, ötödével csökkenti művészei számát, megválik hollandiai CD- és DVD-gyártó részlegétől, amerikai gyárát bezárja. A kalózkodás sújtotta világpiac gyengélkedésével indokolt lépésektől egy év alatt legalább 50 millió font megtakarítást remélnek. Két éve már lezajlott egy nagyméretű átstrukturálódás a brit központú lemezóriásnál, akkor 1900 embert bocsátottak el világszerte.

n SAINT-EXUPÉRY REPÜL'JE Francia búvárok Marseille közelében megtalálták Antoine de Saint-Exupéry Lockheed Lightning P38-as gépének roncsait: A kis herceg írója 1944. július 31-én, 44 éves korában vesztette életét, amikor a szövetségesek délfrancia partraszállását előkészítendő, felderítő repülés közben lezuhant. A roncsokat már 2000-benfelfedezték, de azonosításra alkalmas, gyártási számot is tartalmazó darabot csak most hoztak felszínre. Golyó ütötte lyukat nem láttak a gépen, így a szerencsétlenségre egyelőre nem sikerült magyarázatot találni.

n ÉLETKÉPEK A 80-AS ÉVEKB'L E címmel nyílik fotókiállítás április 23-án a Natasa B. nevű presszóban, a Paulay Ede utcában. Az Izsák Attila rendezte kiállítás VHK, CPg és más együttesek koncertjeinek felidézésével tiszteleg az azóta elhunyt barátok emléke előtt.

MORZE


n A BFZ ÉS BEETHOVEN Különleges élményt ígér a jövő évi hangversenyszezonra a Budapesti Fesztiválzenekar: 2005. január-júniusban, Fischer Iván vezényletével előadják Beethoven összes szimfóniáját. Az öt koncert színhelye az új Nemzeti Hangversenyterem.

n ELMARAD A STRICTLY MUNDIAL Március 18-án még arról adtunk hírt, hogy április 21-24. között Isztambulban rendezik meg, ám alig két héttel a start előtt kiderült: nemcsak hogy egy török támogató lépett vissza, hanem maga az Európai Világzenei Fesztiválok Fóruma hátrált ki a Strictly Mundial mögül, melynek Juhász Micura Mónika személyében magyar résztvevője is lett volna. Koncertek, kerekasztalok, ismerkedés és jó hangulat helyett most általános zűrzavar és egymásra mutogatás van. Salih Yigit fesztiváligazgató szerint a fórum szándékosan késve kért EU-támogatást Brüsszelben, és bojkottálja saját világzenei vásárát. Ebből akár per is lehet.

n DÍJ Darvasi László és német fordítója, Heinrich Eisterer veheti át június 18-án Berlinben az idei Brücke Berlin szépirodalmi és fordítói díjat az író Die Legende von den Tränengauklern című kötetéért (A könnymutatványosok legendáját 1999-ben adta ki a Jelenkor).

Az utolsó ablakzsiráf lett az év könyve Ukrajnában: a tizenegy kritikusból álló zsűri jóvoltából Zilahy Péter műve Hrabal, Canetti, Ingeborg Bachmann és Yann Martell köteteit előzte meg.

n ÚJ ULPIUS-SZERZ'K Megállapodást kötött a József Attila Kör és az Ulpius-ház: az első három közös JAK-kötet a könyvhétre várható: Győrffy Ákos: Akutagava noteszeiből (versek), Besze Flóra: Reggeltől estig és Horváth Viktor: Art, New York-variácók (próza). Két friss bestseller (Gerlóczy Márton: Igazolt hiányzás - 20 ezer, Karinthy Márton: Ördöggörcs - 25 ezer példány) birtokában a kiadó öt-nyolc évre leszerződtetett több szerzőt (Cserna-Szabó András, Hamvai Kornél, Hazai Attila, Karafiáth Orsolya, Maros András, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Teslár Ákos), és íróiskolát indít 16-20 éves fiatalok számára (jelentkezés június 1-jéig 15 flekknyi prózával).

Figyelmébe ajánljuk