Cyber hírek

  • 2001. november 1.

Külpol

Tálibbarát atomtudósok A pakisztáni kormány elismerte, hogy őrizet alá helyezett két vezető atomfizikust, mivel titkosszolgálati információk szerint tartani lehet attól, hogy az afgán kormány számára segítséget nyújtanánaknukleáris fegyverek kifejlesztésében.n Magyar internettörvények Gőzerővel folyik az internetet szabályozó törvény előkészítése az Országos Rádió és Televízió Testületnél, és hamarosan a parlament elé kerül a hacker tevékenységet definiáló Btk.-módosítás is - hangzott el az Internet Hungary 2001 konferencia zárónapján. A tanácskozáson Krecz Tibor, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs jogalkotási kényszer, viszont komoly a veszélye annak, hogy a politika a nyilvánosságnak erre a szeletére is rátelepül.
Suba Ferenc, az Informatikai Kormánybiztosság főosztályvezetője szerint azonban léteznek joghézagok - a kormánybiztosság közreműködésével készült a Btk. a hacker tevékenységet definiáló módosítása, amelytől a számítógépkalózkodás elleni hatékonyabb fellépés lehetőségét várják a jogalkotók.

n Önkéntes tartalomszűrés A három legnagyobb internetportál egy egységesített, önkéntes tartalomszűrő rendszer bevezetését javasolja. Az AOL Time Warner, a Yahoo és a Microsoft Network az Internet Content Rating Association (ICRA) által kidolgozott eljárást propagálja, hogy megelőzze a kormányzati beavatkozást. Az ICRA rendszerében a honlapok tulajdonosai jelölhetik meg, van-e oldalukon pornográf anyag, szerencsejáték vagy egyéb korlátozandó tartalom, a szülők pedig a böngészőprogramban kijelölhetik, mely kategóriáktól tiltják el gyermeküket. Az önszabályozó rendszerhez eddig 200 honlap csatlakozott, és többek között az online kaszinókat tömörítő Interactive Gambling Council is a rendszerben való részvételre buzdítja tagjait.

n Napster-ellenes rajzfilm A Disney Channel a Büszke család című rajzfilmsorozat egyik epizódjával nyílt támadást intézett a fájlcserélő szoftverek ellen. Az EZ Jackster című részben a sorozat főhőse, a Penny nevű kislány rákap a fájlcserélő programra, és otthonából romba dönti a zeneipart. Miután a csökkenő lemezeladások miatt kirúgják a lemezboltból, ahol dolgozott, rádöbben hogy "a letöltés lopás". A Disney az egyik multinacionális óriásvállalat, amely támogatja az amerikai szerzői jogi törvény szigorítására vonatkozó javaslatot, amelynek értelmében bűncselekménynek számítana számítástechnikai eszközöket készíteni vagy árulni beépített másolásvédelmi technológia nélkül. A másolásvédelem nélküli anyagok terjesztőit 5 év fegyházra és 500 ezer dolláros bírságra büntetnék a javaslat benyújtói.

n MSNBC arabul Új hangot hozhat a közel-keleti hírversenybe az MSNBC váratlan színre lépése az arab világban. A portál úgy döntött, hogy a "Good News 4 Me" arab hírportállal közösen arab mutációt indít, hogy az amerikai nézőpont is helyet kapjon az arab nyelvű tömegtájékoztatásban. A tartalmat a multinacionális médiavállalatoknál szokásos gyakorlattal ellentétben nem igazítják a célcsoport elvárásaihoz, az együttműködés az amerikai hírfolyam hiteles arab fordítására szorítkozik. A partner garantálja, hogy elhárítja a helyi kormányzatok cenzúrakísérleteit, ugyanakkor elemzők szerint nagy kérdés, hogy például a Hamasz terroristáit szabadságharcosoknak tartó közönség vevő lesz-e a www.gn4msnbc.com címen olvasható nyugati nézőpontra.

n Háborús játékok Az amerikai hadsereg a Dél-Kaliforniai Egyetemmel együttműködve két olyan számítógépes játék fejlesztésébe kezdett, amelyek a jövő parancsnokait fogják segíteni a felkészülésben. A C-Force a következő generációs konzolra készül, ebben egy egység vezetőjét kell irányítani, míg a PC-re íródó CS-12-vel kisebb csapatokat vezethetnek a játékosok. A Simon & Schuster Interactive a héten mutatta be "Real War" című, Közel-Keleten játszódó háborús stratégiáját, amelyet az amerikai hadügyminisztérium tréningjátékából és jóváhagyásával fejlesztett.

n Megjelent a Windows XP Múlt csütörtökön hatalmas médiafelhajtással övezve mutatkozott be New Yorkban a Microsoft Windows XP, a szoftvergyár legújabb operációs rendszere. A Windows számos újdonsággal gazdagodott: digitális fotók feltöltése, szerkesztése, megosztása, digitális zenék tárolása és lejátszása, azonnali üzenetküldő szolgáltatás és videokommunikációs szolgáltatások, többek között. A Windows XP megjelenésével megszűnik a Windows 9x-es termékvonal, a termék mindkét verziója (Home és Professional) a Windows 2000 kódjára épül. A Windows XP magyar kiadásának nagyszabású premierjére november végén kerül sor, a magyar nyelvű termék így december elején lesz elérhető. A Gartner piackutató cég elemzése szerint a partnerekkel együtt mintegy 1 milliárd dolláros reklámkapmány hatására jövőre az otthoni felhasználóknak értékesített gépek 87 százaléka hordoz majd XP-t. Fogyasztóvédelmi és civiljogi szervezetek ugyanakkor tiltakozásuknak adtak hangot az amerikai versenyhivatalnál, amiért az nem indított vizsgálatot a Windows XP adatkezelése kapcsán: az Electronic Privacy Information Center (www.epic.org) és 12 másik szervezet panasza szerint az új operációs rendszer a felhasználók adatainak gyűjtésére lett kihegyezve. A Windows XP-be épített Passport azonosítási rendszer az internetes jelszavak kezelését egyszerűsítő funkciója ugyanis a személyes adatok, hitelkártyaszámok és böngészési szokások gyűjtésével jár együtt.

n Szíverősítő Szívspecialisták szerint a háborús félelem csökkenti a szívinfarktus esélyét a nyugati típusú társadalmakban élő emberek esetében. Orvosszakértők szerint a történelmi tanulmányokból kitűnik, hogy a szívrohamok száma jelentősen csökken háborúk idején.

n Mesterséges sperma Amerikai kutatók mesterséges spermaként működő kémiai koktélt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a petesejt képes megduplázni saját kromoszómáit, és mesterségesen megtermékenyíteni önmagát. Amennyiben az új reproduktív módszer emberek esetében is működőképesnek bizonyul, elméletben nem lesz szükség spermára -tehát férfiakra - a nők szaporodásához.

n Mars-szonda A Mars Odyssey űrszonda szombaton megkezdte a lassú alámerülést a bolygó légkörének felső rétegeibe, és a művelet végén a felszíntől mintegy 135 kilométerre lévő pályán folytatta a keringést. Az irányítók terve szerint néhány további fékezés után a szonda a bolygó felszínétől 96 kilométerre lévő pályán fog keringeni.

n ´skrokodil A mai krokodilok ősének tartott Sarcosuchus Imperator most megtalált csontváza és koponyája arra enged következtetni, hogy az állat 12 méter hosszú és nagyjából 8 tonna súlyú lehetett, tehát akár a nagyobb dinoszauruszokat is megtámadhatta, hogy élelemhez jusson.

n Lindows A Lindows.com 2002 első negyedévében mutatja be windowsos programok futtatására felkészített Linux-disztribúcióját. A Michael Robertson - az MP3.com korábbi vezetője - és csapata által kifejlesztett Lindows előzetese már az idén elkészül.

Figyelmébe ajánljuk