Kulturális hírek

  • 2001. november 1.

Külpol

NKA-ÁTSZERVEZÉS Ha a kulturális miniszter aláírja, jövőre megszűnik a Nemzeti Kulturális Alapprogram folyóirat szakmai kollégiuma, az irodalmi és könyvkiadási kollégium szépirodalmivá alakul át, s létrejön az ismeretterjesztő kollégium. Jankovics Marcell, az NKA elnöke minderről azért nem kérte ki az átszervezést sérelmező testületek véleményét, mert feltételezte, hogy úgyis elleneznék a változtatást.
A sajtóértekezleten elhangzott: az NKA jövő évi 6 milliárd forintos keretéből 3,1 milliárdot oszthatnak ki pályázat útján a kollégiumok, a miniszteri keret 2,06 milliárd.

n NYUGDÍJAS ÉVEK Családi körben, harmadik felesége és három kisgyermeke társaságában ünnepelte 65. születésnapját Bill Wyman, a Rolling Stones egykori basszusgitárosa (képünkön), aki nyolc évvel ezelőtt szállt ki a máig aktív zenekarból (majd alapította meg sajátját Rhythm Kings néven). Tudósításában a Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a brit rock nagy nemzedékéből ő az első, aki nyugdíjas buszbérletet igényelhet, a többieknek még várniuk kell: Charlie Watts 60 éves, Mick Jagger 58, Keith Richards 57, Ronnie Woods pedig csak 54. Ringo Starr 61, Sir Paul McCartney 59, George Harrison 58 éves; Ginger Baker (Cream) 62, Eric Burdon 60, Ray Davies (Kinks), Jeff Beck és Jimmy Page 57, Van Morrison, Rod Stewart, Eric Clapton és Pete Townshend 56, Robert Fripp 55, Elton John és David Bowie 54, Robert Plant 53. Amerikai kollégáik közül Iggy Pop 54 éves, Neil Young 56, Joni Mitchell 58, Brian Wilson (Beach Boys) és Lou Reed 59, Captain Beefheart, David Crosby, Paul Simon és Bob Dylan 60 - utóbbi a minap írt alá szerződést a Simon & Schuster kiadóval, hogy megírja önéletrajzát. A Chronicles első kötetének megjelenése jövőre várható (a Dylanről szóló művek száma az Amazon.com internetes könyvterjesztő listája szerint 150 fölött jár). Legutóbbi, 43. albuma, a Love and Theft ősszel jelent meg, Things Have Changed című dala Oscar-díjat nyert.

n ALIBI "Főztek már önnek paprikás krumplit a Gundelben?" - e kérdéssel invitáltak sajtótájékoztatóra az Alibi hat hónapra című, félévenként megjelenő tematikus könyvsorozat evésről-ivásról szóló, első kötetének szerkesztői, Csontos Erika, Farkasházy Tivadar, Márton László, Nagy Gabriella, Torma Tamás, valamint a főszerkesztőként aposztrofált Alexander Brody, Bródy Sándor Amerikában és Magyarországon élő leszármazottja. Az étkezéskultúra világába vezető kötetben szépirodalmi írások, publicisztikák, tanulmányok és receptek olvashatók, többek között Balla Zsófia, Esterházy Péter, Megyesi Gusztáv vagy (hogy a Narancsban is publikálókat se felejtsük ki) Kukorelly Endre, Németh Gábor és Winkler Róbert tollából.

n 774 PICASSO Irene Ludwig, az 1996-ban elhunyt német műgyűjtő, Peter Ludwig özvegye Köln városának, a helyi Ludwig Museumnak adományozná a világ legnagyobb magánkézben lévő, 774 darabból álló Picasso-kollekcióját (mely egyébként is itt van, igaz, egyelőre letétben). Az adomány elfogadásáról november 25-én dönt a városi tanács. Ha - miként az várható - rábólintanak, Párizs és Barcelona után Kölné lesz a harmadik legnagyobb Picasso-gyűjtemény, melynek jó részét közszemlére teszik a november 1-jén megnyíló, 526 x Picasso című tárlaton: ezzel nyílik meg ismét a Ludwig Museum, miután a közös használat éveit követően kiköltözött onnan a saját épületet kapott Wallraf Richartz Museum.

n MÚZEUMÉPÍTÉS Tadao Ando japán építész nyerte a pályázatot, így ő tervezi a Francois Pinault Kortárs Művészeti Alapítvány új múzeumát a Szajna párizsi, délnyugati szakaszán lévő Seguin-szigeten, a Reanult egykori autógyára helyén. Pinault Franciaország leggazdagabb üzletembere, PPR-birodalmába tartozik a Printemps és a FNAC áruházak hálózata. Húsz éve kezdett műgyűjtésbe, a legnevesebb kortárs művészek alkotásait is tartalmazó kollekciója azóta ezer darabosra nőtt. A múzeum megnyitása 2006-ra várható.

n BELGA SZIMBOLISTÁK Először mutatkozik be Budapesten a belga szimbolizmus: 18 művész közel 100 alkotása, többek közt William Degouve de Nuncques, Henry de Groux, Emile Fabry, Fernand Khnopff és Xavier Mellery festményei, Charles van der Stappen szobrai, Georges Minne szobrai és rajzai, Félicien Rops metszetei láthatók A lélek mélységei című kiállításon a Szépművészeti Múzeumban január 6-ig.

Ugyanitt, A századforduló világa - 1900 című kiállításon több mint 50 művész, köztük Picasso, Van Gogh, Rodin, Gauguin, Kollwitz, Klimt, Kokoschka és Schiele grafikái tekinthetők meg, február 24-ig. Az 1880-as évektől 1914-ig terjedő időszakot átfogó tárlattal indul a grafikai gyűjtemény 18., 17., 16. és 15. század fordulóján keletkezett lapjait bemutató, többéves kiállítássorozat.

n BERGMAN FOLYTATJA Jelenetek egy házasságból: harminc évvel később címmel Ingmar Bergman jövőre leforgatja a Liv Ullman és Erland Josephson főszereplésével, 1972-ben készült filmje folytatását. Egyelőre nem tudni, hogy az SVT svéd közszolgálati televízió produkciója tévésorozat és/vagy mozifilm lesz-e. A 83 éves rendező utolsó mozidarabját, a Fanny és Alexandert 1986-ban forgatta, azóta színházban rendezett és három tévéfilmet csinált.

n DÍJ A francia Laurent Cantet L´emploi du Temps című alkotása nyerte a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A legjobb forgatókönyv díját a kínai Jia Zhang-Ke (Platform) kapta, a zsűri különdíját a kanadai inuit (eszkimó) Zacharias Kunuk (Atanarjuat The Fast Runner című filmjét a Titanic Fesztiválon is vetítették).

n SEGÍTSÉG KASSÁNAK A magyar Kulturális Minisztérium kétmillió forint gyorssegélyt nyújt a pénzhiánnyal küszködő kassai Thália Színháznak, jelentették be az ottani Magyar Kulturális Napokkal párhuzamosan. Kassán kiállítás nyílt a városhoz kötödő Benczúr Gyula műveiből, koncertet adott a Muzsikás és Sebestyén Márta, író-olvasó találkozón vett rész Faludy György, és Koltay Gábor rendező jelenlétében bemutatták a Sacra Coronát.

n POLGÁRJOGI BUSZ Internetes árverésen 492 ezer dollárért egy michigani múzeumhoz került az amerikai polgárjogi mozgalom jelképértékű autóbusza, melyen a színes bőrű Rosa Parks 1955-ben nem volt hajlandó átadni ülőhelyét egy fehér férfinak. Annak idején 14 dollár bírságra ítélték az alabamai Montgomeryben élő áruházi varrónőt. Ezután a feketék 381 napig bojkottálták a buszokat, mígnem az USA legfelsőbb bírósága a közlekedési szegregáció megszüntetésére kötelezte a déli várost.

Figyelmébe ajánljuk