Cyber hírek

  • 2002. március 7.

Külpol

Britney Spears-vírus Anna Kurnyikova és Jennifer Lopez után Britney Spears is csatlakozott a számítógépvírust népszerűsítő női sztárokhoz, miután az elmúlt hét folyamán Európában több gépet megfertőzött a "VBS/Britney-A" és "VBS-Britneypic.A" nevű féregvírus. A vírusirtók által jósolt óriási fertőzéshullám azonban elmaradt.n Európai környezetvédelmi műhold Az Európai Ûrkutatási Ügynökség (ESA) pénteken Ariane-5 hordozórakétával pályára állított egy 2,2 milliárd dollár értékű környezetvédelmi kutatóműholdat, a világ legnagyobbját ebben a kategóriában.
Az Envisat műhold százpercenként megkerüli a Földet, és ezalatt tíz korszerű mérőberendezésével folyamatosan adatokat gyűjt az ózonréteget károsító gázokról, a levegő általános felmelegedéséről, az óceánok térségéről, a északi- és déli-sarki jégolvadásról, illetve a trópusi esőerdők környezetéről. Ez az első műhold, amely a világ valamennyi térségére kiterjedő kiotói egyezmény betartásának ellenőrzésében is részt vesz. Vizsgálatának eredményeit nemzetközi meteorológiai központokban és az interneten (envisat.esa.int) teszik közzé.

n Vádalkut kötött a szoftverkalóz Bűnösnek vallotta magát John Sankus, a DrinkOrDie (DOD) szoftverkalóz-hálózat egyik vezetője egy virginiai bíróság előtt. Sankus egyike volt annak a nagyjából száz személynek, akiket tavaly decemberben tartóztattak le az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Angliában, Finnországban és Norvégiában. A "Kalóz Akció" névre keresztelt razzia az egyik legrégebbi warezhálózat, a DrinkOrDie ellen irányult, amelyet az antiterrorista hangulatban "a szoftverkalózkodás al-Kaidájaként" emlegettek. Az amerikai vámügy szerint a DrinkOrDie-t 1993-ban Moszkvában alapították, 1995-re átlépte az orosz államhatárt, és behálózta az egész világot. A tagok között vállalatvezetőket, egyetemi rendszergazdákat, nagy technológiai vállalatok és állami hivatalok alkalmazottait találta a hatósági vizsgálat - a szoftverkalózok többsége nappal szolid fehérgalléros munkaerő volt. A csoport akkor vált híressé, amikor a hivatalos bemutató előtt kezdte terjeszteni a Windows 95 megtört verzióját. A warezoldalak nyilvántartásai szerint 2001 utolsó hét hónapjában 40 865 feltört program került az internetre - ebből 411 érkezett a DOD-től.

n Zöld út az embrióklónozásnak A brit parlament felsőházának illetékes bizottsága múlt szerdán szabad utat adott az emberi embrió klónozásának gyógyítás céljából. A testület döntése lehetővé tette, hogy az embriókutatásokat szabályozó Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) azonnali hatállyal kiadja a kutatóintézeteknek a szükséges engedélyeket az emberi embrió klónozásának megkezdéséhez. A tudósok abban a reményben kezdik meg az emberi embrió klónozását, hogy az embrióból nyert őssejtekből számos, ma még gyógyíthatatlan betegség, köztük a Parkinson-kór, Alzheimer-kór, a cukorbetegség kezeléséhez nyerhetnek különböző sejteket. Az embrionális őssejtek csak olyan rendkívüli esetekben használhatók fel, amikor az illetékes hatósági engedély birtokában lévő tudósok bizonyítják, hogy nincs más alternatíva az adott betegség gyógyításának kutatására.

n Lámpaoszlopról tankolhatnak a robogók A közlekedési káoszban fuldokló német fővárosban egyre többen választják a dugóban is haladékony robogókat és motorkerékpárokat - a belső égésű motorokkal felszerelt kétkerekűk azonban zajosak, és tovább szennyezik az amúgy sem tiszta levegőt. Egy berlini cég most arra vállalkozott, hogy elektromos töltőállomásokat alakít ki a lámpaoszlopokon a csendes és tiszta villanymotoros robogók számára. A SolarMove (www.solarmove.de) nevű új német vállalat elképzelései szerint négy konnektor és a kártyaelfogadó automata kapna helyet a kijelölt oszlopokon: a villanyrobogók akkumulátorainak teljes feltöltése mintegy két órát vesz igénybe, ennyi elektronnal városi forgalomban mintegy 48 kilométert tehetnek meg.

n Sokkoló drogellenes kampány Egy heroin-túladagolásban meghalt 21 éves angol lány családja hozzájárult a lány holttestéről készült, sokkoló képek felhasználásához egy iskolai drogellenes kampányban. Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint egyre több kábítószer (gyógyszer, rekreációs tudatmódosító) cserél gazdát az interneten is: Nagy-Britanniában tavaly az Interpol csaknem ezer olyan weboldalt talált, amely főleg cannabisszármazékok árusításával foglalkozott. A jelentés szerint Afrikában egyre gyakoribb a heroin intravénás használata, ami növeli az AIDS- és a HIV-fertőzöttek számát. Dél-Amerikában a kábítószer-kereskedők tovább szélesítették termékskálájukat, a kokain és a heroin mellett már extasy forgalmazásával is foglalkoznak. Az INCB szerint az Afganisztánt tavaly még uraló tálib rezsim ópiumtermesztési tilalmának tudható be, hogy 2001-ben Burma lett az illegális ópiumtermesztés fellegvára. A jelentés kitér Kelet-Európára is: itt lelassult a kábítószer-fogyasztók számának növekedési üteme, viszont az országok "nyitott drogszíntérré" váltak. A szervezet adatai szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt kábítószert: a drogkereskedelemből származó illegális bevétel megközelíti a 400 milliárd dollárt, ami a nemzetközi kereskedelem egynyolcada. Az INCB szerint történelmi hiba lenne a cannabist az alkoholhoz vagy a dohánytermékekhez hasonlóan legalizálni.

n Fejlődik a HIV A HIV-vírus újabb fajtáját fedezték fel kameruni majmok szervezetében francia kutatók. A SIVgsn névre keresztelt kórokozó sokban hasonlít az emberi HIV-vírushoz, és egy olyan különleges gént tartalmaz, amely képes ellenőrizni a vírus szaporodását, és lehetővé teszi a kórokozó átjutását állatról emberre.

n Intelligens útlevél A brit vámtiszteknek a nem oly távoli jövőben nem kell kényelmetlen kérdésekkel zaklatniuk azokat az utasokat, akik egyáltalán nem hasonlítanak már az útlevelükbe beragasztott fényképre: Nagy-Britanniában négy éven belül bevezetik az ujj- és szemírisz-lenyomatot tartalmazó útleveleket.

n Hacker a New York Timesnál Sikeresen bejutott a New York Times belső számítógépes hálózatába Adrian Lamo, a hírhedt hacker, aki egyebek közt a WorldCom, a Yahoo, a Microsoft és az Excite [at] Home rendszerét is felnyomta. A biztonsági résekre mindig figyelmeztető Lamo ellen eddig még senki nem indított jogi eljárást.

n Bill Gates továbbra is vezet A Forbes magazin legfrissebb listája szerint a Microsoft elnöke, Bill Gates 52,8 milliárd dolláros magánvagyonával továbbra is vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját. Noha Gates vagyona tavaly hatmilliárdnyit apadt, már nyolcadik éve vezeti a Forbes listáját.

n Grammy-díjas az Apple Az amerikai Művészeti és Tudományos Nemzeti Akadémia technikai Grammy-díjjal jutalmazta az Apple Computert a zenei iparhoz és a hangrögzítési technológiákhoz történő kiemelkedő technikai hozzájárulásáért. Ez az első olyan technikai Grammy, melyet egy számítógépes cégnek ítélnek oda.

Figyelmébe ajánljuk