Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 10. szám, (2002.03.07.) (2002-03-07)

Egotrip

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Én úgy tanultam, hogy Budapest nevét angol beszédben "bjúdöpeszt"-nek kell mondani, vagyis az angol kiejtés szabályai szerint kell beemelni az angol szövegbe. Így ejtették cambridge-i barátaim, itt élő angol kollégáim, magyartanáraim. (Esetleg a "j" hang elhagyható, tehát létezik "búdöpeszt" ejtés is, bár ez a ritkább, hiszen kevésbé szabályos, angol szempontból idegenszerű.) Az utóbbi időben figyeltem föl arra, hogy angolul jól tudó magyarok a Budapest nevet a magyar kiejtés szerint illesztik bele angol beszédükbe. Tehát nem azt mondják, hogy áj lav bjúdöpeszt veri macs ("Nagyon szeretem Bp.-et"), ahogy én mondanám, hanem áj lav budapest veri macs, az angol hangfolyamot mintegy megszakítva, a név kimondásának idejére magyarra állítják át a szájukat. Igen, gondolhatnánk, így is van rendjén, hiszen e várost voltaképpen "budapest"-nek és nem "bjúdöpeszt"-nek hívják, az ott élők így ejtik, márpedig a mindenkori városlakók beszédszokását kell mérvadónak tekinteni. A város nevének helyi ejtése tehát "budapest", s az újprecíz logika szerint az ettől eltérő alakok (így az angolos "bjúdöpeszt", a franciás "büdápeszt", az oroszos "budapjést" stb.) értelemszerűen helytelenek (vagy ahogy Woland prof. mondaná: másodlagos helyességűek). A magyaros ejtés ezenfelül szép gesztus is: ha egyszer magyar vagyok, hát mondjam a magyar neveket magyarosan. Szokják meg az angolok, franciák, oroszok, hogy nem minden az ő szájuk íze szerint történik.

Publicisztika

Publicisztika

Vít Lukás: Az örökség (A Benes-dekrétumok és a cseh identitás)

ABenes-dekrétumok néven ismertté vált törvények sora véglegesen és visszavonhatatlanul megváltoztatta a háború utáni Csehszlovákia etnikai, majd politikai térképét. A kollektív bűnösség jogi alapra való emelése előtt a korabeli kusza nemzetközi helyzet, a müncheni trauma és a cseh társadalomban tapasztalható feszültségek, csalódások és a jövőbe vetett remények sajátságos keveréke nyitott utat. A mai napig roppant kényes témának nem csak jogi, anyagi, politikai és morális vetülete van - képes arra is, hogy alaposan összezavarja a csehek saját múltjukról, jelenükről és nemzeti létükről szőtt mítoszait.

Publicisztika

Ara-Kovács Attila: Paktumpatt (A Fidesz-RMDSZ-viszony a státustörvény után)

Tavaly szeptember 11-e után okkal jósolhatták a politikai elemzők, hogy növekedni fog a lakosság szimpátiája az Orbán-kabinettel szemben. A merényleteket követő nemzetközi káosz és a közel-keleti háborús előkészületek világszerte megtették hatásukat: a stabilitásigény felverte azok árfolyamát, akikre a kollektív biztonság megteremtésének feladata hárult.

Publicisztika

Fiúk az Élet térről

n Miniszterelnök: Hel-lou, Miszter Prezident. Áj em Prime Minister.Elnök: Oh...Min.eln.: Áj em call from Bjudöpeszt.

Publicisztika

Nem lépegyszerre

Ezután minden hiába: az újoncok hozhatják a hamis papírt az öröklött elmebajról, a súlyos krumplihéj- és Wim-allergiáról, a krónikus társadalmi beilleszkedési zavarokról (klasszikus idióma, túlélte a Kádár-kort), mindnek megtalálják a helyét a seregben - akinek meg mégsem, az örülhet, ha jogosítványa elvesztése nyomán legalább a szavazati joga megmarad. Nem véletlen a legfelsőbb szintről sugalmazott kormányzati akarat: hazánk fiatalsága mostanában nem rajong túlzottan a katonáskodásért, ami kevéssé érthető, hiszen mi is lehetne szebb e hazában, mint eltölteni 6-8 hónapot kannásboros katatóniában, gyakorló elmebetegek társaságában, s közben hozzászokni a gondolathoz, hogy hátralévő életünkben is ezekhez hasonló pszichopaták fognak parancsolgatni. Mindez persze korántsem véletlen: a civilizációs betegségként jelentkező puhányság mellett joggal hibáztatható a defetista, uszító propaganda és a deheroizáló történeti iskola is, melyek folyton csak az elvesztett háborúkkal jönnek, pedig, ahogy a megszállott totózók is tudják, egyszer minden rossz sorozat megszakad (előbb-utóbb valaki biztosan beleszalad majd a nyitott késbe).

Belpol

Belpol

Állami milliárdok a labdarúgásnak: Aranycsapok

A Magyar Labdarúgó Liga kimutatása szerint az első osztályú labdarúgó-klubok tavaly 4,7 milliárd forintos bevétel mellett 5 milliárd forintot költöttek el. A bevételek között a legnagyobb tételt (1,8 milliárd forint) a hirdetések és a szponzoráció jelentette. A televíziós közvetítésekből és egyéb vagyoni értékű jogok értékesítéséből 650 millió forint származott, a közösségi, önkormányzati támogatások 5-600 millió forint között mozogtak. A jegyárbevételek alig 400 millió forintot tettek ki.

Belpol

Külföldi földgázkutató cégek Magyarhonban: Kötött piaci verseny

Először akadt konkurense a magyar ugaron a Molnak, amikor tavaly decemberben az amerikai El Paso Magyarország Kft. (EPM Kft.) a Somogy megyei Törökkoppányban hosszas "faggatózás" után jó minőségű földgázt talált. A cég az állammal kötött szerződése alapján a feltárt szénhidrogént elvileg teljesen szabadon értékesíthetné, ennek azonban a pannon kelepcében jelentős akadályai vannak. Az iparág bizonytalan, piacinak nem mondható viszonyai miatt a Molon kívül Magyarországon működő nyolc külföldi szénhidrogén-kutató cég többsége azt fontolgatja, hogy becsukja a boltot és továbbáll. Az eddig befektetett 50 millió dollárról aligha mondanak le egy nagyúri gesztussal.

Belpol

Hétvégi kampánymatiné Budapesten: Unatkozó háziasszonyok önképzőköre

Milyen kapcsolatban áll a jobboldal esetleges áprilisi győzelme az isteni törvényekkel? Miért nem alacsonyak a nyugdíjak? Mi az összefüggés a fiatalok gerincbántalmai és a nyelvtanulás között? Mi az az értéktartalmasítás? Mi rontotta el Dávid Ibolya karácsonyát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphattak az érdeklődők az Asszonyok a Nemzet Egységéért Mozgalom szombati, a Szent Margit Gimnázium dísztermében rendezett Nemzetünk jövője a tét című, ún. politikai matinéján, melyen a jeles kormánypárti politikusok mellett a jobboldal értelmiségi holdudvarának kiválóságai is megjelentek.

Belpol

A nagy pártok ígéretei: Le a fellegekből

Kifejezhetők-e forintban a pártok ígéretei? Kiszámolható-e, havi hány forint pluszt jelentene a választónak a Fidesz vagy az MSZP győzelme? Egy-egy jól hangzó ígéret egyaránt érint-e mindenkit, avagy az illető párt csupán a számára fontos célcsoportnak üzen? Hétköznapi gondolkodással - értsd: egy franciakockás lapon, pár hozzáférhető statisztikát alapul véve és egy zsebszámológépet pötyögtetve - kideríthető-e bármi is? A Narancs erre tesz most kísérletet. Azt persze - szigorúan empirikus alapon - előrebocsátjuk: semmi sem segít egy politikusnak (politikai pártnak) jobban elfelejteni a kampány során tett ígéreteit, mint a megválasztása (győzelme).

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Britney Spears-vírus Anna Kurnyikova és Jennifer Lopez után Britney Spears is csatlakozott a számítógépvírust népszerűsítő női sztárokhoz, miután az elmúlt hét folyamán Európában több gépet megfertőzött a "VBS/Britney-A" és "VBS-Britneypic.A" nevű féregvírus. A vírusirtók által jósolt óriási fertőzéshullám azonban elmaradt.n Európai környezetvédelmi műhold Az Európai Ûrkutatási Ügynökség (ESA) pénteken Ariane-5 hordozórakétával pályára állított egy 2,2 milliárd dollár értékű környezetvédelmi kutatóműholdat, a világ legnagyobbját ebben a kategóriában.

Külpol

Kulturális hírek

A Soros Alapítvány idei életműdíját Jancsó Miklós filmrendezőnek ítélték. 1,5 millió forinttal járó alkotói díjat kapott Pohárnok Mihály iparművész, Szalai Júlia szociológus, Tandori Dezső költő, Vidovszky László zeneszerző és Zsámbéki Gábor rendező.

Könyv

Könyv

A káosz háza

Február 24-én megnyílt az Andrássy út 60.-ban kialakított új múzeum, a Terror Háza, amelyről az utóbbi hónapokban annyit írtak már a lapok. A látványos és provokatív külső megjelenés (pengefal és a túldimenzionált önkényuralmi jelképek használata múzeumi logoként) kezdettől fogva vitát gerjesztett. A múzeum fontosságát jelzi, hogy Orbán Viktor személyesen tartotta a megnyitóbeszédet.

Zene

Zene

Színház: Fecsegő csecsebecsék (Vaginamonológok)

Az az érzésem, hogy ami angolul vagina, az magyarul pina. (Nem a szótárban, hanem igaziból.) A vagina szó hangulati-kontextuális-érzelmi tartománya magyarul nagyjából a vakbélének vagy a térdkalácsénak felel meg. Fantáziám képtelen előállítani egy olyan jelenetet, melyben a férfi szenvedélytől elfúló hangon a nő vagináját dicséri elragadtatottan. A szinonimák - majdnem mind, a mufftól a picsáig -, azok rendben vannak.

Zene

Könyv: "Sosem tudtam meg a szabályt" (Franz Kafka: Töredékek füzetekből és papírlapokról)

Franz Kafka népszerűsítéséért a hagyatékot gondozó jó baráton, Max Brodon kívül a huszadik század történelme tette a legtöbbet. Az író neve fogalommá vált. Az érthetetlen el- és meghurcoltatás, az értelmetlenül megalázó és átláthatatlanul bonyodalmas hivatali eljárás, valamely ódon városrészben az embert hirtelen elfogó bekerítettségérzés, a lepusztult házakból áradó nyomasztó hangulat, az alaptalanul és megmagyarázhatatlanul mindenre kiterjedő lidérces szorongás, a kudarcok tekervényeibe csavarodó kiúttalan élet, mindez már évtizedek óta "kafkai"-nak minősül a közbeszédben.

Zene

Könyv: Zajos leltár (Szabó Lőrinc: Vers és valóság)

A rendszerváltozás előtti pillanatban, 1989-ben ismeretlen Szabó Lőrinc-kézirat jut el "az MTA Könyvtára Kézirattára közvetítésével" a költő fiához - hogy honnan, kitől, nem tudjuk. A kézirat két emlékező szöveget tartalmaz: az egyik Vers és valóság címen Szabó Lőrincnek az összes verseihez fűzött kommentárjait, a másik, a Bizalmas adatok és megfigyelések című néhány olyan személyre való visszaemlékezés, akik fontos szerepet játszottak a költő életében (Babits, Babitsné, Erzsike, Nagyklára, Bajor Gizi - utóbbi mint elérhetetlen nő). A verskommentárokat a feleségének, a Bizalmas adatokat a fiának és lányának ajánlotta a költő (már ezért is furcsa, hogy nem tudtak róla), de a szövegeket ismeretlen személynek (vagy személyeknek) diktálta 1955-től kezdődően az életéből még hátralevő két évben - Kabdebó Lóránt a könyv utószavában azt feltételezi, hogy egy 1953-as intim kapcsolat főhősének, az úgynevezett Kiadatlan verssorozat ihletőjének. Erről az ihletőről azonban Szabó Lőrinc a kommentárokban úgy nyilatkozik, hogy fiktív személy volt,

Zene

Film: A nagy gondolat bánt engemet (Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról)

Megint egy mozi, amit úgyszólván lehetetlen vagy csuda nehéz ártatlanul nézni, sőt lehetséges elfogultságainknak se szeri, se száma. Kezdjük a személyesekkel, azokról legalább biztosan tudható, hogy nem a világ fejére olvashatók. A szarvasokról szóló rajzfilmeket én nagyon bírom, megvesz bárki lábon egy ilyennel, kedvencem a Zehn kleine Jägermeister, hogy jön az ide. Ne higgyék, hogy csak a viccelődés miatt, hanem azért, mert szarvas csak egy van, alighanem. A német cím egy úgynevezett videoklipet takar, egy kezdetben punk, aztán másmilyen német zenekar dalművéhez készült úgy négy éve, egy kis gyöngyszem, rövid, de sokat lehet nevetni rajta. Ugyanolyanok benne a szarvasok, mint egykor a sámándobokon, vonalakból rótt, ágas fejű fickók. Ilyenekkel találkozni Jankovics Marcell sámándobokról szóló, 1988-ban készített néprajzi ismeretterjesztő filmjében is, a múlt héten adta a Duna tévé. Azt a közel egyórás válogatást, bár lehetetlen, a Csodaszarvas minden vetítése előtt le kéne adni, igaz, csak nehezítené a befogadók amúgy sem könnyű helyzetét. Egyéb dolgokat is jó lenne előszedni. Maradva a személyes elfogultságoknál, a János vitézt, ami szerintem a magyar filmkészítés egyik

Zene

CD: Családi album

Yehudi Menuhin és Louis Kentner (azaz hazánkfia, Kentner Lajos) a negyvenes években lettek sógorok, amikor Diana és Griselda Gould személyében egy angol testvérpárt vettek feleségül. Az ötvenes évek elején rendszeresen léptek fel együtt. Amikor 1952 februárjában a londoni Abbey Road stúdióban belekezdtek első Beethoven-felvételükbe, még nem tudták, hogy a terv teljes megvalósítása éveket vesz majd igénybe - az utolsó bejátszásra 1956-ban került sor.

Zene

Lemez: Majdnem Borz (Ágoston Béla: Meles meles)

Kispál-számokat fog játszani Ágoston Béla - úgy huszadmagával - március 15-én a Trafóban. Időben szólok: a napokban megjelenő Meles meles lemezbemutató koncertje után aligha lesz még egy ilyen alkalom.

Zene

Lemez: Szög a zsákból (Nine Inch Nails: Live - And All That Could Have Been)

Sosem bírtam valódi szurkolójává lenni a koncertlemezeknek. Miképpen fest megannyi rockzenekar ez irányú nekigyürkőzése? Megkapjuk azokat a számokat, amelyek mindegyikét ismerjük már unásig, csak most három hanggal többet szólózik a gitáros, kettővel kevesebbet üt a dobos, a refrént pedig néhány ezer lelkes amatőr énekli az egyetlen jó énekes helyett. Azt szokás felhozni mentségül, hogy a szegény, sebzett együttesből csakis ilyenkor bír kitörni mindaz, ami a végtelenül nyomasztó stúdiómunka során valamiképp elakadt benne félúton. Ebben voltaképpen van igazság, hozzátéve, hogy azért az igazi nagyvadak nem feltétlenül küszködnek efféle problémákkal, az alsóbb kutyák ugatása pedig holmi közönségzajtól még aligha fog az égig emelkedni. Nem beszélve a szabályt izmosító kivételekről: hogy egy efféle album csordultig is lehet friss izgalmakkal, meglepetésekkel, azt legutóbb szegény Jeff Buckley bizonyította fényesen, igaz, efféle csodák alighanem csupán egyszer esnek meg évtizedenként.

Film
Tudomány

Tudomány

Legényrakás (A gátőr)

A Zagyva folyó alig zordabb a Rákos-pataknál, így a boldogi gátőr családja a tavaszi áradások idején sem virraszt szolgálati bádogcsónakjában, gátszakadásra készülve. Az árvízvédelmi közalkalmazott természetes ellensége errefelé inkább az üreglakó állat és az ember.

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Kóbor macska I.

A macskáról rengeteget tudunk, legalábbis nagyon könnyű szakirodalmat találni; általános macskahatározók, speciális fajtaleírások, a macskatartás ábécéje, macskaregények - és kifestőkönyvek, ha valaki vizuális típus. Mihelyt a macska városi vadállattá, kóbor macskává válik, már az adatgyűjtéskor is észrevesszük, hogy ez egy teljesen más fajta: a kóbor macskáról szinte semmi nem olvasható.

Sport

Sport

Szumó Magyarországon: Testtel, lélekkel

A fővárosi szumóélet központja nem véletlenül a Vasas Fáy utcai birkózócsarnoka: szerda este a szumósoknál bíróvizsga zajlik, míg a birkózóknál edzés után Deák Bárdos Mihály legutóbbi vébédöntős vereségéről folyik a szó. "Misi pont egy szumófogással kapott ki - jegyzi meg Bódi Jenő szumófőtitkár, aki egyben Deák Bárdos edzője is. - El is küldöm a nagydarabok edzésére."