Kulturális hírek

  • 2002. március 7.

Külpol

A Soros Alapítvány idei életműdíját Jancsó Miklós filmrendezőnek ítélték. 1,5 millió forinttal járó alkotói díjat kapott Pohárnok Mihály iparművész, Szalai Júlia szociológus, Tandori Dezső költő, Vidovszky László zeneszerző és Zsámbéki Gábor rendező.
Egyéves, havi 60 ezer forintos ösztöndíjban részesült Klenyán Csaba klarinétművész, Orlai Balázs formatervező, Podmaniczky Szilárd író, Reményi Andrea szociolingvista, Szabó Dezső fotográfus, Szederkényi Júlia filmrendező, Szentesi Edit művészettörténész, Szilágyi Márton irodalomtörténész, Szorcsik Krisztina színművész és Vereckei Rita díszlettervező.

n GRAMMY Lauryn Hill 1999-es női Grammy-rekordját beállítva, öt első helyével a képünkön látható, 21 éves Alicia Keys a legnagyobb nyertese a 44. alkalommal kiosztott Grammy-díjaknak: ő lett a legjobb "új művész", a Fallin´ a legjobb dal, a Songs in A Minor a legjobb R&B album. Öt kategóriában nyert az O Brother, Where Art Thou? soundtrack is, az év producereként díjazott T Bone Burnett munkája. Négy díjat kapott a U2: az All That You Can´t Leave Behind az év rockalbuma, a Walk On az év lemeze, az Elevation a legjobb rockteljesítmény, a Stuck in a Moment You Can´t Get Out Of a legjobb popteljesítmény. A legjobb rapalbum: OutKast: Stankonia, rap-szólóteljesítmény: Missy Elliott: Get Ur Freak On, rapegyüttes-teljesítmény: OutKast: Ms. Jackson. A legjobb dance-felvétel: Janet Jackson: All For You. A legjobb énekesnői teljesítmény: Nelly Furtado: I´m Like a Bird. A legjobb alternatívzenei album: Coldplay: Parachutes. A legjobb kortárs jazzalbum: Marcus Miller: M2, a legjobb kortárs blues- album: Delbert McClinton: Nothing Personal. A legjobb kortárs folkalbum: Bob Dylan: Love and Theft. A legjobb reggae-album: Damian Marley: Halfway Tree. A legjobb világzenei album: Ravi Shankar: Full Circle/Carnegie Hall 2000. A legjobb klip: Fatboy Slim featuring Bootsy Collins: Weapon of Choice. Díjat kapott még, mások mellett, Eric Clapton, Jeff Beck, Lenny Kravitz, Sade, Gladys Knight, a Linkin Park, a Destiny´s Child, Dolly Parton, Michael Brecker, Sonny Rollins és Charlie Haden. A történeti album kategória díját a Billie Holiday felvételeit tartalmazó Lady Day: The Complete Billie Holiday on Columbia 1933-1944 nyerte.

Az év klasszikus zenei albumáért (Berlioz: Les Troyens) James Mallinson producer kapott díjat, s a Londoni Szimfonikusok e Sir Colin Davis által vezényelt előadása lett az év operafelvétele. A legjobb zenekari teljesítményt Pierre Boulez vezényletével a Chicagói Szimfonikusok nyújtották Edgar Varése műveinek (Ameriques; Arcana; Deserts; Ionisation) előadásával (Narancs, 2001. november 1.). A legjobb kórusteljesítményt Nikolaus Harnoncourt vezényletével az Arnold Schoenberg Kamarazenekar és a Wiener Sängerknaben nyújtotta Bach Máté passiójával, a legjobb hangszeres teljesítményt a Strauss fúvós versenyműveit megszólaltató Chicagói Szimfonikusok Daniel Barenboim irányításával. A legjobb kortárs klasszikus kompozíció: Christopher Rouse: Concert De Gaudi for Guitar and Orchestra. A legjobb klasszikus-crossover albumot a bendzsós Bela Fleck és zenekara készítette: Perpetual Motion (Scarlatti, Bach, Debussy, Chopin etc.), ugyanő díjat kapott a Claude Debussy´ Doctor Gradus Ad Parnassum´ from Children´s Corner című album hangszereléséért is.

n "ÚJ" RUBENS A Sotheby´s aukciósház bejelentése szerint Peter Paul Rubens festette Az ártatlanok lemészárlása című képet, melyet 1780-tól egészen mostanáig a flamand mester követője, Jan van den Hoecke munkájának véltek. Az utóbbi két évtized legjelentősebb felfedezéseként aposztrofált, 1610-ben készült festmény ára 5,7-8,5 millió dollárt érhet el július 11-én, amikor árverésre bocsátják. Nem véletlenül időzítették e napra az aukciót: 1980-ban ugyanekkor vette meg a londoni National Gallery 3,5 millió dollárért Rubens Sámson és Deliláját, amely körülbelül egy időben készült a Sotheby´s szakértője, George Gordon által most Rubens műveként azonosított festménnyel.

n CÉSAR Tizenhárom kategóriában jelölték, ám Jean-Pierre Jeunet műve, az Amélie csodálatos élete "csupán" négy César-díjat kapott (legjobb film, legjobb rendező, zene, díszlet) a tavalyi év francia filmtermését jutalmazó ceremónián. A Franciaországban nyolcmillió nézőt vonzó, öt Oscarra is jelölt film címszereplője, Audrey Tautou elől Emanuelle Devos, a Jacques Audiard által rendezett Sur mes lévres főszereplője elhódította a legjobb női alakítás díját (s díjazták a film forgatókönyvíróját és hangmérnökét is). A legjobb férfialakítás Césarját Michel Bouquet kapta az Anne Fontane rendezte Comment j´ai tué mon pére-ben nyújtott teljesítményéért. David Lynch Mulholland Drive-ja érdemelte ki a legjobb külföldi film díját, a legjobb első filmét pedig a bosnyák Danis Tanovic a Senkiföldjéért. Életművéért három színész, a francia Claude Rich és Anouk Aimee, illetve az angol Jeremy Irons kapott elismerést.

n INXS: FELTÁMADÁS Néhány tavalyi közös föllépés után május végén új énekessel indul negyven várost érintő amerikai klubturnéra az INXS: a zenészek régi ismerőse, Jon Stevens, a szintén ausztrál Noiseworks egykori énekese áll majd az 1997 novemberében öngyilkosságot elkövetett Michael Hutchence helyén. Az INXS eddigi utolsó lemeze, az Elegantly Wasted 1997-ben jelent meg.

n 2PAC, COBAIN: DOKUMENTUMOK A ´90-es évek amerikai popzenéjének két tragikus sorsú egyéniségéről állnak publikálás előtt eddig ismeretlen dokumentumok. Thug Angel: The Life and Times of Tupac Shakur címmel, várhatóan április 2-án jelenik meg egy DVD a rapper barátai által készített filmfelvételekkel és vágatlan interjúkkal. A hozzá tartozó audio CD májusban kerülhet boltokba. A Quincy Jones producer fia által alapított QD3 hasonló kiadványokat tervez Ice Cube-ról, az N.W.A.-ről és más rapperekről is.

Várhatóan novemberben jelennek meg Kurt Cobain, a Nirvana gitárosa naplójegyzetei, melyek kiadási jogát közel négymillió dollárért vásárolta meg a Penguin Putnam birodalomhoz tartozó Riverhead. A mintegy 800 oldalnyi, feljegyzéseket és rajzokat tartalmazó 23 füzet egy részéhez a zenész özvegye, Courtney Love hozzájárulásával korábban csupán Charles R. Cross fért hozzá, aki ezt is felhasználta Heavier Than Heaven: A Biography of Kurt Cobain című könyve megírásánál.

Figyelmébe ajánljuk