Cyber hírek

  • 2002. április 11.

Külpol

Lázadnak az internet-szolgáltatók A hazai internet-szolgáltatók múlt pénteken közös közleményben tiltakoztak a telefontársaságok díjmegosztási stratégiája ellen. A tizenkilenc hazai szolgáltató kijelentette, azért nem tudják csökkenteni az előfizetési díjakat, és nem tudnak új csomagokat kínálni az internetezőknek, mert a telefonszolgáltatók nem adják át a törvény szerint az internetszolgáltatókat már januártól megillető díjhányadot.n Klónbébi A világ tudósai megdöbbenéssel vegyes hitetlenkedéssel reagáltak a múlt pénteki bejelentésre, miszerint folyamatban lehet az első emberi klónterhesség - adta hírül az [origo].
Dr. Severino Antinori olasz nőgyógyász egy Egyesült Arab Emirátusokban megrendezett találkozón bejelentette, hogy az ember reproduktív klónozását célzó programjának egyik résztvevője nyolchetes terhes, és méhében klónozással létrehozott emberi embrió van. "Programunk igen előrehaladott fázisban van. A programban részt vevő párok ezreiből egy asszony nyolchetes terhes" - idézte Antinori szavait a Gulf News című, az Egyesült Arab Emirátusokban angol nyelven megjelenő lap. A klónozás szaktekintélyei erős kétkedéssel fogadták Antinori kijelentését, amely máris nagy vihart kavart. "Nem hiszek abban, hogy ezek az emberek igazat mondanak" - nyilatkozta lesújtóan Antinoriról és munkatársairól Rudolf Jaenisch, a klónozási kutatások élvonalába tartozó Whitehead Institute vezető klónozási szakértője. Jaenisch egyszerűen gyalázatosnak nevezi a kísérleteket, s az állatoknál szerzett tapasztalatok alapján azt állítja, hogy a magzat születés előtti halála lenne a legjobb végeredmény - tekintetbe véve a rengeteg fejlődési rendellenességet a különféle állatfajok klónozásakor.

n Rizsgenomtérkép A Science magazin hasábjain két kutatócsoport is bejelentette, hogy teljesen feltérképezte a rizs genetikai állományát - adta hírül az Index. Az emberiség több mint felének élelmezéséért felelős növény génszekvenciájának megismerése ellenállóbb és bővebben termő fajták kikísérletezését teszi lehetővé, de tanulságokkal szolgál a kukorica- és búzanemesítők számára is. A Pekingi Genetikai Intézet és a Washington Egyetem Genomközpontja a Kínában honos rizsalfaj, az indica szekvenálásában működött együtt, míg a svájci Syngenta a nedvesebb éghajlatokon (például Japánban) vetett japonica alfajt térképezte fel. A Syngenta privát kutatóvállalat különszerződést kötött a Science-szel a génadatbázis visszatartásáról: a cég a Celerához hasonlóan nem közli eredményeit a nyilvános genetikai adatbázisban, a GenBankban sem - egyéni felhasználási szerződéssel várják az érdeklődő kutatókat. A rizs japán variánsának feltérképezésén jelenleg egy nemzetközi konzorcium, az IRGSP is dolgozik. Az IRGSP lassúbb, de pontosabb eredményeket szolgáltató módszereket használ a géndekódoláshoz - előrejelzéseik szerint azonban még idén előállnak a megfejtéssel. A rizs, amely az első teljesen szekvenált élelmiszernövény, az ember negyvenezer génjével szemben mintegy hatvanezer génnel rendelkezik.

n Meteorit Bajorországban A sötét égbolton átsuhanó látványos fénycsíkokkal egy meteorit hullott le vasárnapra virradóra Felső-Bajorország fölött. A jelenséget több százan látták, állításuk szerint néhány fénycsík húzott át az esti égbolton, amit robbanásra emlékeztető dörej kísért, és ebbe még az ablakok is beleremegtek. A müncheni légikikötő felé tartó repülőgépek pilótái is beszámoltak a jelenségről az irányítótoronynak. A német légvédelem radarernyőin ugyanakkor nem észleltek semmi rendellenességet. A talány oka csak délután tisztázódott: egy parasztasszony a felső-bajorországi Erdingi járásból ökölnyi kődarabot vitt be a rendőrségre, amely világítva zuhant a kertjébe. A müncheni földtani intézet első vizsgálata azt mutatta, hogy nagy valószínűség szerint meteoritdarabról van szó. A közvélemény először űrszemét lezuhanását találgatta egy korábbi NASA-bejelentés alapján.

n Tehervonat az űrállomáson A csütörtökön Floridából startolt Atlantis űrsikló héttagú legénységének egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy megkezdje a Nemzetközi Ûrállomáson (ISS) az első kozmikus vasút megépítését. Az alumíniumból készült, 97 centiméter magas, 274 centiméter hosszú és 261 centiméter széles, 885 kilogrammos szerkezet egy sínautóhoz hasonlít, amely egyben mozdony és vasúti kocsi is. A járművet két villanymotor hajtja, amelyek összteljesítménye mindössze a lóerő századnyi része, de az űrvonat így is 23 tonna hasznos teher szállítására lesz képes, tekintve, hogy szinte a teljes súlytalanság körülményei között közlekedik. Sebessége nem lesz csúcsteljesítmény, jó egy órát vesz majd igénybe, míg befutja az elkövetkező évek során kiépítendő mintegy 100 méteres pályáját. A houstoni földi irányítóközpontból vagy az űrállomáson állandó jelleggel dolgozó űrhajósok mozgatják távvezérléssel. Az angol nevén Mobile Transporter az űrállomás építkezésének egyik kulcseleme. Annak mértékében, ahogy az ISS terebélyesedik - végleges kiépülését követően alapterülete futballpálya nagyságú lesz -, az így megnövekedett távolságok miatt az űrsínautó platójára szerelt Canadarm2 kanadai gyártmányú robotkar segítségével juttatják el a szerkezeti egységeket és napelemtáblákat az űrsiklók kikötőjéből a rendeltetési helyükre, illetve végeznek szükség esetén javítási munkákat. A Mobile Transporter kizárólag tehervonatként fog közlekedni, de a későbbiekben az űrhajósok is kapnak egy személyszállító járművet.

n Vámkorlátozás Április elsejével lépett hatályba a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közös vámtarifarendelet-módosítása, melynek értelmében a számítógépek és alkatrészeik 0 százalék vámmal hozhatók be az országba. A tavalyi év során és az idei év első negyedévében a VPOP közel 8 milliárd forint vámot szabott ki a számítástechnikai termékekre.

n Konstelláció A következő száz évben biztosan nem fordul elő az április végén feltűnő csillagászati jelenség: a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz egy egyenes mentén sorakozik fel az égbolton. Hasonló konstelláció két évvel ezelőtt is előfordult, de akkor a Nap helyzete miatt nem volt látható. Az öt bolygót távcső nélkül április 20-tól lehet megfigyelni az égbolton.

n Börtön MP3-ért A The Taiwan Economic News beszámolója szerint a tajvani gazdasági minisztérium szigorúbb fellépést tervez a zeneszámok iparággá vált kalózmásolása ellen. Az illegális cserefórumok működésének korlátozására elkészült egy olyan törvénytervezet, mely alapján öt év börtönbüntetéssel fenyeget az mp3-számok letöltése az internetről, vagy külföldi könyvek lemásolása.

n Szájról olvas a mobil A japán NTT DoCoMo mérnökei megépítették a szájról olvasó mobil prototípusát, és azt remélik, a piacképes változat öt éven belül megjelenhet. Egy ilyen telefon segítségével még a legnagyobb zajban sem kell kiabálni a mikrofonba: a telefon pedig beszéddé vagy szöveggé alakítja a hangtalan szájmozgást is.

n Intelligens pohár Japán kutatók italospoharak oldalfalát átlátszó, vezetőképes fóliával burkolták. A fólia úgy viselkedik, mint egy elektromos töltést tároló kondenzátor, ahol az ital a szigetelőréteg. A beépített chip regisztrálja az ital fogyását, és adott esetben önállóan jelez a felszolgálóknak.