Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 15. szám, (2002.04.11.) (2002-04-11)

Egotrip

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság

Nagyot taknyolt három közvélemény-kutató intézet, de különösen nagyot a Tárki meg a Gallup. Ez pedig azért volt feltűnő, mert mindketten nagyon odabújtak az állam ölébe, és ha valaki odabújik, akkor büdössé válik. Akkor is, ha a szocialistákhoz dörgölőzik majd. Akkor is, ha egyébként felkészült, tisztességes, jó szándékú. A Hídember talán nagyszerű film (kétlem), a Bánk bán kiváló munka (erősen kétlem), a Nemzeti Színház építészeti remekmű (hö-hö), az ott díszbemutatott Az ember tragédiája meg a színjátszás csúcsa (na ne!), de mindezek, éppúgy, mint a Tárki meg a Gallup, erősen átitatódtak a hatalom szagával, és ezért aligha lehet őket fintorgás nélkül, teljes objektivitással szemügyre venni.

Egotrip

Legát Tibor: Pop

Ritkán iszom, de akkor nagyon. Ritkán mozdulok ki otthonról, de akkor részegen. Akik nem ismernek, alkoholista szarnak ismernek. Szerencsére a rajongók ilyenkor otthon ülnek, és a lemezeimet hallgatják.

Publicisztika

Publicisztika

A szerk.: Orosz rulett (Választás közben)

Ajátékos beletesz a hatlövetű tárába egy lövedéket, megpörgeti, majd a fejéhez emeli a pisztolyt, és elsüti. Ha peche van, szétdurran az agyveleje, ha szerencsés - amire az esély 80 százalékos -, viszi a fogadásra föltett lóvét.

Publicisztika

A magyar nemzet

A kokárda a választási kampány legaljasabb trükkje volt. Azt jelentette, hogy ha viselem, a Fideszre vagy a MIÉP-re szavazok. Azok, akik ezt a perverziót kitalálták, mozgó reklámhordozót csináltak volna több millió választójukból. De nem ez volt e gesztusban a leglényegesebb; és még csak nem is az, hogy az ötletgazdák a nyílt szavazást csempészték volna vissza a köztársaság politikai gyakorlatába.

Publicisztika

A Magyar Nemzet

Magyarországon a rendszerváltozás óta a politikai jobboldal egyik legtöbbet hangoztatott baja a sajtó. Hogy mocskos baloldali az, és csak zavarkeltésben utazik, és befolyásolja a kiszolgáltatott polgárt, aki mindennek hatására hajlamos időnként rosszul szavazni. Az első szabadon választott kormányt - pedig haj, de csuda jól is működött - nyilvánvalóan azért zavarta el első adandó alkalommal a közakarat, mert a nyomorult, idegen lelkű sajtó teljes egészében ellene volt. Ám a jobboldal mára tanult elődei hibáiból, és évek fáradságos munkájával csinált magának sajtót. Nyomtatottat is, elektronikusat is, szeretik magukat úgy hívni: konzervatív sajtó.

Belpol

Belpol

"A pártok mindenben előre megállapodtak" - Baló György a közszolgálati televíziózásról

Az egyik legismertebb hazai politikai újságíró és szerkesztő, a 2000 elején megszüntetett Tv 3 volt vezérigazgatója fura helyzetben van, amióta a jelenleg még komoly MIÉP-befolyás alatt álló Magyar Televízióban szerepet vállalt. Az Orbán Viktor miniszterelnökkel havonta készített interjúi miatt kormánypárti és ellenzéki oldalról egyaránt bírált Baló György nemcsak erről beszélt a Narancsnak, hanem arról is, hogy mi a politika felelőssége a közszolgálati televízió 1990 óta tartó folyamatos térvesztésében.

Belpol

Fidesz - Millenáris park: Majd Viktor jön...

A Millenáris park mint a szavazás utáni parti helyszíne elsőrangú választás volt. Hisz a fideszes szövetség országos megdicsőülésre számított: a szervezők nemcsak az épületben nyomuló hívek fogadására készültek, de arra is, hogy a győzelem hírét az egész hatalmas téren ünnepelhessék az oda sereglő népek. Később mindenki hazament.

Belpol

Kis hajó az álmok tengerén

Magas labda, túl könnyű most arról írni, hogy mi történt 2002. április 7-én a Millenáris parkban, ahol a Fidesz - MPP vezetősége és szimpatizánsai töltötték a választások első fordulójának estéjét. Magas labda, mert a szlogeneknek megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy vereség esetén is megmaradnak, ráadásul a bukástól kapnak egy vajszínű árnyalatot. Túl könnyű most szembesíteni a Fideszt és a tagságot ezzel a négy évvel, úgyhogy fogjunk is hozzá.

Belpol

MSZP - Köztársaság tér: Le, fel, fel

Vasárnap este a fővárosban nem volt még egy olyan hely, ahol a Jóistent annyian és olyan sokszor emlegették volna, mint az MSZP Köztársaság téri székházában. Imádkozunk, Isten segített, Istennek legyen hála, van Isten, sőt még az is konkrétan elhangzott, hogy God Bless the Socialist Party. Más furcsa dolog viszont nem történt.

Belpol

SZDSZ - Gizella út: Az orrhosszi győzelem

Ha valami kíváncsiskodó a választási este más-más pontján dugta oda a képét a pártszékházba, könnyen eshetett áldozatául egyfajta érzékcsalódásnak. Vajon ugyanott járok-e, mint egy órával ezelőtt? Ám minden jó, ha a vége stimmel, vagy ahogy egy amúgy érdemdús társadalmi közbekurjantó jelezte Kuncze pártelnök tettekre sarkalló és a vesztest (Orbánt) froclizó zárszava közben: happy end. Igaz, ami igaz: a bentmaradásért folytatott küzdelem győzelemmel zárult, s ennek most ugyanúgy bírtak örülni az odacsődült rajongók, mint a pártjuk eddigi összes, számszakilag magasabb röptű választási eredményének, leszámítva talán csak a legutóbbi, 1998-as helyosztót.

Belpol

Centrum Párt -Andrássy út: Mint a rakéta

"Kurvára nem vagyok elégedett ezzel a négy százalékkal" - vallotta be Kupa Mihály, a Centrum Párt elnöke hétfő éjszakai sajtótájékoztatóján, miután az is kiderült, hogy őt magát Tokaj-Hegyalja népe a harmadik helyre sorolta egyéniben. Pedig Kupa - saját emlékezete szerint - az utóbbi négy évben ott volt minden szőlőtőkénél. A Centrumnak egy egyéni képviselője még lehet: és az is biztos, hogy ha kormányváltás lesz, akkor azt nem kis részben nekik köszönheti majd az MSZP. A Centrum listán 217 000 szavazatot karmolt: úgy sejtjük, a jobboldalról.

Belpol

Voks Romana: Egy amerikai Párizsban

A Fidesz vezette konzervatív párttömörülés és a kormányváltásra készülő szocialisták és liberálisok csatájában az utóbbi hónapokban igencsak felértékelődtek a roma szavazók. Ezt használta ki Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, hogy 300 ezer hívének délibábos ígéretével a biztos mandátumot jelentő 14. helyet alkudja ki magának a Fidesz-MDF országos listán. Meglehet, sokáig elvitatkoznak még az elemzők, hogy bölcsen cselekedett-e a Fidesz-vezérkar, amikor Farkast is feltűzte bokrétának a kalapjára, mindenesetre Békésen a romákban nem sok kétely maradt, hogy mit kell tenniük.

Belpol

Pártok, jelöltek: Hárman maradtak

Véget ért az első választási forduló, az eredményt már napok óta ismerjük, ám a helyezések és sorrendek szemrevételezése ezúttal sem minden értelem nélkül való. Tán a legfontosabb tanulság, hogy a Fidesz-stb. szövetség a továbbiakban joggal tarthat igényt a vidék (+ a budai Highland) pártja titulusra, Budapest viszont (mint H. M. lovasított tengerésztiszt egykoron feddőleg fogalmazta) már megint vörös rongyokba öltözött.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Lázadnak az internet-szolgáltatók A hazai internet-szolgáltatók múlt pénteken közös közleményben tiltakoztak a telefontársaságok díjmegosztási stratégiája ellen. A tizenkilenc hazai szolgáltató kijelentette, azért nem tudják csökkenteni az előfizetési díjakat, és nem tudnak új csomagokat kínálni az internetezőknek, mert a telefonszolgáltatók nem adják át a törvény szerint az internetszolgáltatókat már januártól megillető díjhányadot.n Klónbébi A világ tudósai megdöbbenéssel vegyes hitetlenkedéssel reagáltak a múlt pénteki bejelentésre, miszerint folyamatban lehet az első emberi klónterhesség - adta hírül az [origo].

Külpol

Kulturális hírek

BUCK A londoni bíróság fölmentette Peter Buckot: a vád szerint az R.E.M. gitárosa tavaly áprilisban részegen randalírozott a British Airways Angliába tartó repülőgépén, benyakalt egy csomó bort, felborított egy felszolgálókocsit, megtámadott két légiutas-kísérőt, megpróbálta kinyitni a vészkijáratot, és kést akart elrejteni ingujjában.

Film

Film

Kisebb-nagyobb kockázatok (Závada Pál író)

MN: Viszonylag rövid idő alatt sikerült befejezned egy másik nagy regényt is, ami napokon belül megjelenik. Az intenzív munkán túl ebből én arra következtetek, vagy inkább azt gyanítom, hogy az az anyag, amiből a regényeid készülnek, már azelőtt megvan valamilyen formában, mielőtt nekiülnél az írásnak.

Zene

Zene

Operafilm: Imázs bán a múzeumból (Káel Csaba filmje)

A hét végén tartották Káel Csaba Bánk bán filmjének előzetes bemutatóját a felújított Uránia moziban. Mivel Rec. látta és recenzeálta a rendező operaházi bemutatkozását (Imázs bán, Mancs, 2002. március 21.), megnézte a filmet is. Az Orbán-Medgyessy-vita estéjén alig lézengtek a moziban.

Zene

CD: Alkonyfény (Max Reger klarinétművei)

Mikor az európai zenetörténetben már kizökkent az idő, de még nyoma sem volt azoknak, akik azt átmenetileg helyretolni születtek, vagyis még senki sem tapasztalta jelét Bartók, Schoenberg, Stravinsky színre léptének (a klasszikus zenében ők hoztak létre utoljára valami zártat és szilárdat: nyelvet, stílust), akkoriban éltek és alkottak az olyan utóvédharcosok, mint Hugo Wolf, Hans Pfitzner, Max Reger.

Zene

Lemez: Lábjegyzet (Patti Smith: Land (1975-2002))

1998 augusztusában, amikor az (akkor) ötvenkét éves Patti Smith a Sziget legerősebb-felkavaróbb koncertjét adta, sok ezer fiatal számára derülhetett ki: aki a rock ´n´ rollhoz ifjúsági zeneként közelít, az tarthatatlan nyomvonalon halad. Munkásságának nyolc albumából - és néhány, eddig nehezen hozzáférhető vagy kiadatlan koncert- plusz stúdiófelvételéből - a napokban egy dupla válogatás jelent meg, hogy immár az se lehessen kétséges: a rocktörténet egyik legegységesebb életműve az övé. Ez azonban korántsem csak zenei, annál inkább "sorskérdés" - az alábbi lábjegyzetek erre igyekeznek rámutatni.

Könyv

Könyv

Beuys tényleg nagy művész volt (Turisztika tatár módra)

Szakmai körökben közismert tény, hogy Joseph Beuys, az utóbbi fél évszázad európai művészetének központi alakja a második világháborúban öt éven át vadászbombázóként szolgált a német hadseregben, egészen addig, míg gépét 1944. március 16-án le nem lőtték a Krím félsziget felett.

Lokál

Lokál

Szipuzás Magyarországon: Oldás és köpés

Először az olcsó, rózsaszín, kínai szabadidőruha tűnik föl, és a hajléktalanok jellegzetes szaga. Mintha szívébe szúrná az arcát. Aztán riadtan fölnéz. "Kolbász folyik a konnektorból, vigyétek innen a fekete kutyát" - kiabálja tájszólásban. A koszos mackófölsőből kicsap a hígító bűze. Az utasok megpróbálnak nem odanézni, semlegesek maradni. Mégis érezhető a konszenzus: az ilyen férget el kell taposni, ki kell irtani. Nem számít, hogy gyerek, egyébként is, milyen felnőtt lenne?