Cyber hírek

  • 2003. március 13.

Külpol

Százezer tonna e-hulladék Ma Magyarországon évi 100 ezer tonnára becsülik a keletkező e-hulladék mennyiségét, a korábbi évek "öröksége" pedig 3-400 ezer tonnára tehető. A kiterjesztett gyártói felelősség elvére épülő EU- irányelveket 2004 augusztusáig kell beépíteni a magyar jogrendbe.
Ettől kezdve ha valaki azzal keres meg egy gyártót, hogy meg szeretne válni a kiszolgált készülékétől, kötelesek átvenni tőle.

n Ötven éve fedezték fel a DNS szerkezetét Ötven évvel a DNS szerkezetének felfedezése után a kutatás egyik résztvevője hatalmas vihart kavart azzal a bejelentésével, miszerint a butaság egy genetikai eredetű betegség, amelyet meg kell gyógyítani. James Watson véleménye szerint azokat a géneket is módosítani lehet, amelyek a szépségért felelősek. James Watson és Francis Crick biológusok 1953-ban írták le a DNS struktúráját. Ekkor derült fény a genetikai információk öröklődésének menetére, ami mára forradalmasította a biológiát és a gyógyszerészetet. A brit Channel 4 számára elkészített dokumentumfilm-sorozatban Watson úgy vélte, az alacsony intelligencia egy örökölt rendellenesség. Szerinte a molekuláris biológusoknak kell kifejleszteniük olyan génterápiát, amelynek segítségével leszámolhatunk a butasággal. Watson, aki jelenleg a New York-i Cold Springs Harbour Laboratory elnöke, úgy véli, hogy a valóban butáknál betegségről lehet beszélni. Watson nemcsak a butákon, a csúnyákon is segíteni szeretne. Elképzelései szerint azokat a géneket is lehet módosítani, amelyek a szépségért felelősek. Nikolas Rose, a London School of Economics bioetikai szakértője azt állítja, hogy a Watson által elképzelt genetikai tervezés nem kivitelezhető, mert ezeket a jellemvonásokat több gén befolyásolja. David Dugan, a sorozat producere szerint a kutató nézetei a saját gyermekével kapcsolatos családi élményeiből fakadnak, a fia ugyanis egy skizofréniát okozó mentális betegségtől szenved.

n Letartóztatott társkeresők Iráni fiatalok tucatjait tartóztatta le Teheránban a helyi erkölcsrendőrség, mert egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek: az "illegális tevékenység" miatt 68 fiatalt vett őrizetbe a Baszij (mozgósítás) nevű félkatonai szervezet, írta az Index a BBC és az iráni Iszlám Köztársasági Hírügynökség (IRNA) nyomán. A milícia elfogta a társkereső oldal üzemeltetőit is. A helyi tudósítók szerint a Baszij erőszakkal is betartatja a szigorú iráni iszlám törvényeket, gyakran csapnak le különböző összejövetelekre, de ez az első alkalom, hogy internetfelhasználók ellen lépnek fel. A razziára állampolgári bejelentést követően került sor, az akció során számítógépeket, parabolaantennákat és CD-ket egyaránt lefoglaltak. A hivatalos adatok szerint a teheráni lakosok 3 százaléka fér hozzá az internethez, a legtöbben internetkávézókba járnak. Az országban alig néhány internetszolgáltató működik. Az internetes chatszobákban az iráni fiatalok - eddig legalábbis - elvileg szabadon beszélgethettek a tabu témákról, például a szexről. Az elmúlt évben egyébként nagyon megszaporodtak a perzsa nyelvű webnaplók, blogok is. Jelenleg több mint 1200 perzsa nyelvű blog van, ezeknek csak elenyésző része foglalkozik a politikával, készítőik inkább az ellenkező nemről, zenéről és filmekről írnak.

n Segélyvonal az ijesztő videojátékhoz A Capcom számítógépjáték-kiadó (www.capcom.com) telefonos segélyvonalat hozott létre legújabb horrorjátékához, amely a Resident Evil Zero címet kapta - adta hírül az [origo]. A normál tarifával hívható számot azoknak a játékosoknak szánják, akiket a programban található ijesztő jelenetek esetleg túlságosan is felzaklatnak. A segélyvonalon egy pszichológusok által összeállított, 2 perc hosszúságú szöveget hallgathatnak végig a telefonálók, amely a Capcom szerint nyugtató hatású. A segélyvonalon elhangzó üzenet lényege: minden, ami a játékban történik, a képzelet szüleménye. (Magyar számítógépjáték-fejlesztőkről szól a Médiamix következő adása március 16-án, vasárnap éjjel az mtv műsorán.)

n Beszélő mosógép A Speech Experts (www.speech-experts.com) nevű német cég elkészítette a világ első beszélő mosógépét - adta hírül az Index a Süddeutsche Zeitung nyomán. A gép Hermine-ként mutatkozik be, és beépített beszédfelismerő rendszere révén még az olyan, viszonylag bonyolult mondatokat is megérti, mint "előmosás, azután mosás 95 fokon, 1400 fordulattal, és kezdd el fél órán belül". Hermine kedves női hangon még tanácsokat is ad, például hogy milyen trükkökkel lehet kiszedni a ruhából a rágógumit vagy a viaszfoltot. Azoknak, akik korábban még nem mostak, elmagyarázza, hogyan kell szétválogatni a ruhát és megtölteni a mosógépet. Hermine egy Siemens mosógép továbbfejlesztése, első alkalommal a most is tartó hannoveri Cebit szakkiállításon mutatják be. "Intelligens" háztartási eszközökkel már korábban is jelentkeztek egyes gyártók, ilyen volt például két éve az Ericsson üzenőtáblaként is funkcionáló internetes hűtője, amely a tárolt ételek vonalkódja alapján javasolt egyszerűen elkészíthető ételeket a tulajdonosának. Tavaly a Toshiba is jelentkezett hasonlóval, de ők már beígérték az okos mikrohullámú sütőt (ami recepteket tölt le a webről) és a helyi hálózatról vezérelhető légkondicionálót is. Úgy tűnik azonban, hogy a vásárlókat egyelőre nem igazán hozzák lázba az okos háztartási eszközökben rejlő lehetőségek, pedig Bill Gates még az intelligens hűtőmágnes igazán forradalmi vízióját is megvillantotta a tavaly novemberi Comdexen.

n Aszpirin a rák ellen Amerikai klinikai vizsgálatok adatai alapján a napi egy adag aszpirin igen hatékonyan csökkenti a vastag- és végbélrák, illetve az ezeket megelőző állapot, a polipok kialakulását. A randomizált, kettős-vak klinikai vizsgálatokban 1994 és 2001 között 1084 olyan páciens vett részt, akiknél korábban már megállapították polip jelenlétét.

n Kövér és buta Amerikai kutatók szerint a túlsúlyos férfiak intelligenciahányadosa alacsonyabb, mint normális testsúlyú társaiké. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az elhízás okozza-e az alacsonyabb IQ-t vagy fordítva.

n Agyonlőtte számítógépét Hordozható számítógépe gyakori lefagyása miatt egy amerikai férfi dühében darabokra lőtte a berendezést. Sajtóbeszámolók szerint az eset egy Colorado állambeli bárban történt, több vendég szeme láttára. A lövöldöző bártulajdonost a rendőrség fegyverrel fenyegetés, veszélyeztetés és engedély nélküli fegyverhasználat miatt ideiglenesen őrizetbe vette.

n Ûrvontató Akár tíz évvel is meghosszabbodhat a kereskedelmi műholdak élettartama, ha az Orbital Recovery Corporation (orbitalrecovery.com) űrvontatója vigyázza a keringésüket. A 2005-től üzembe állítandó "vontatóval" a keringési pályájukról letért műholdak is újból irányba hozhatók majd - ígéri a vállalkozás.

n Online árverés Az amerikai repülőtereken elkobzott ollókat, bicskákat, csipeszeket, sőt kisbaltákat állami engedéllyel árusítják az eBay (www.ebay.com) aukciós oldalon. Kalifornia állam új programjának bevezetése óta sikeresen áruba bocsátottak 5264 zsebkést, közel 130 kilogrammnyi kisollót, 594 dugóhúzót és 309 bőrlyukasztót is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?