Kulturális hírek

  • 2003. március 13.

Külpol

81 éves korában elhunyt Mádi Szabó Gábor: a Vígszínház Kossuth-díjas művésze játszott a Madáchban, a Nemzetiben, a Katonában, Debrecenben, Pécsett, Szolnokon és a József Attila Színházban is, ahol utolsó alakítását nyújtotta Harold Pintern GUGGENHEIM: INKÁBB RIO, MINT BUDAPEST New Yorkban nincs napirenden, hogy a Solomon R. Guggenheim Alapítvány az Andrássy úton üresen álló Divatcsarnokban alakítaná ki új fiókintézményét - ez derül ki a Narancs kérdéseire küldött válaszból.
Medgyessy Péter novemberi és Demszky Gábor februári amerikai látogatásakor is szerepelt a hírekben, hogy erről tárgyaltak ottani illetékesekkel, de "a Guggenheim pillanatnyilag egy Rio de Janeiró-i múzeum megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésével foglalkozik". A szűkszavú e-mail szerint az 1997-ben megnyílt bilbaói múzeum sikerét követően számos kormányzati szerv és más érdeklődő kereste meg őket: "általános szándéknyilatkozatunk és kuratóriumunk direktíváinak kontextusában alaposan megvizsgáltunk minden egyes kérést. A múzeum politikájának része, hogy ahol csak lehetséges, megossza tapasztalatait és elképzeléseit a kulturális létesítmények tervezése és fejlesztése terén." Nincs leírva, de az elutasított megkeresések egyike lehet a budapesti is.n TAVASZI FESZTIVáL Évfordulók jegyében rendezik meg március 14-31. között a Budapesti Tavaszi Fesztivált: 300 éve kezdődött a Rákóczi-szabadságharc (kiállítás a fejedelmet is megörökítő Mányoki Ádám arcképfestő pályájáról), 200 éve született Berlioz, 175 éve halt meg Schubert, 80 éves Ligeti György és Schéner Mihály, 70 éves Vásáry Tamás és Krzysztof Penderecki (a lengyel komponista a fesztivál vendége), 60 éves Jeney Zoltán, 50 éve halt meg Prokofjev, 45 éves a Bartók Vonósnégyes, 40 a Liszt Ferenc Kamarazenekar, 25 a Tomkins Énekegyüttes, 20 a Budapesti Fesztiválzenekar - mindez csak egy része a kerek dátumoknak, és töredéke a fővároson kívül Debrecent, Egert, Gödöllőt, Győrt, Kaposvárt, Kecskemétet, Pécset, Sopront, Szentendrét, Szolnokot és Szombathelyt is érintő eseménysorozatnak, mely többek között olyan csemegéket ígér, mint a litvániai Meno Fortas színház fellépése vagy David Yengibarian és Frank London (Klezmatics) közös koncertje.

n DEREVO ONCE... / egyszer volt... című tündérmeséjével március 11-14. között a Merlinben szerepel(t) az Oroszországból származó, Németországban dolgozó Derevo, mely 1993-ban és ´95-ben nagy sikert aratott a szegedi THEALTER International fesztiválon.

n AFRIKAI FILM Idén is Burkina Faso fővárosa, Ouagadougou adott helyet az 1969-ben alapított Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztiválnak. A nagyjátékfilmes fődíjat, a Yennenga Csődörét 11 ország 16 alkotása közül a mauritániai Abderrahmane Sissako Heremakono (Boldogságra várva) című filmje nyerte: az 1961-ben született, Maliban nevelkedett, Moszkvában diplomázott rendező (képünkön) egy halászfalu életébe vezet el. A legjobb alakítást Awatef Jendoubi tunéziai színésznő és a guineai Cheick Doukoure nyújtotta - előbbi Khaled Ghorbal filmje, a Fatma címszereplőjeként, utóbbi pedig a saját maga rendezte, Paris selon Moussa című, emigránsok között játszódó történetben - az európai emigráció a fesztivál egyik jellegzetes témája volt. A legjobb operatőr díját a csádi Mahamat Saleh Haroun kapta az Abounáért, a legjobb vágás díját a dél-afrikai Jason Xenopolous a Promised Landért, a legjobb zenét Youssou N´Dour, Wasis Diop és Loy Ehrlich munkája révén a szenegáli Mansour Sora Wade filmje, a Le Prix de Pardon kínálta. Az Európai Unió különdíját és a legjobb fiatal rendező címét a szenegáli Alain Gomis kapta a L´Afrance-ért (másik képünk ebből egy jelenet). Burkina Faso és a szomszédos Elefántcsontpart viszálya a fesztiválra is begyűrűzött: az elefántcsontpartiak távolléte miatt mindkét fél a másikra mutogat, utóbbiak külön sérelmezik, hogy Sidiki Sijiri Bakaba filmjét, a Roues Libre-t nem válogatták be a versenyprogramba, Baba Hama fesztiváligazgató szerint azonban emögött nem volt politikai meggondolás.

n BLIXA BÚCSÚJA "Nagyon nehéz döntés volt, sokat gondolkoztam rajta. Távozásomnak sem művészi, sem személyes nézeteltérésekhez nincs köze, egyszerűen úgy érzem, ideje más kreatív területekre koncentrálnom" - nyilatkozta Blixa Bargeld, miután csaknem húsz év után kiszállt Nick Cave zenekarából. A Bad Seeds tehát az Einstürzende Neubautent vezető zenész nélkül mutatja be Cave Nocturama című albumát május 31-én Berlinben, majd június 2-án Amszterdamban, 3-án Párizsban és 6-7-én Londonban. Monptijében egy fiatal magyar emigránst alakított, aki Párizsban beleszeret Romy Schneiderbe. A 60-as években már olyan amerikai produkciók sztárja, mint John Sturges klasszikus westernje, A hét mesterlövész vagy Billy Wilder Molnár Ferenc írásából készített műve, a One, Two, Three. ´ volt a fejtörőket kedvelő német úr Roberto Benigni Oscar-díjas filmjében, Az élet szépben.Hazatérésében. Emlékezetesebb filmjei: Rákóczi hadnagya (1953), Szent Péter esernyője (1958), Szegény gazdagok (1959).

n SOROS-DÍJAK Utoljára osztották ki a Soros Alapítvány díjait. 5 millió Ft-os életműdíjban részesült Tamás Gáspár Miklós filozófus. 1,5 millió Ft-tal járó alkotói díjat kapott Dukay Barnabás zeneszerző, Kemény György grafikus, Krasznahorkai László író, Steiger Kornél filozófus, Vikár György pszichiáter és Zsótér Sándor rendező. A roma gyerekek oktatása-nevelése terén kiemelkedő munkát végző pedagógusoknak járó, 300 ezer Ft-os Solt Ottília-díj nyertesei: Feróné Komolay Anikó, Havas Gábor, Komlósi Ákos, Lakatos Márta, Lankó József és Liskó Ilona. Egy éven át havi 60 ezer Ft-os ösztöndíjat kap Bali János karmester, fuvolaművész, Bikácsy Gergely filmkritikus, Dragomán György író, Fehér Ferenc táncos-koreográfus, Fülöp Zoltán ötvösművész, Jónás Krisztina operaénekes, Miskolczi Emese fotográfus, Mohácsi András szobrász, Pál Eszter szociológus és Pálffy Tibor színész.

n ÚT AZ EU-BA Veszélyezteti-e a magyar kultúrát az EU-csatlakozás? - e címmel rendeztek hétfőn beszélgetést a Merlin Színházban, ahol a választ többek között Thomas Glasertől, az Európai Bizottság Magyarországi Delegációjának tanácsosától hallhatta a közönség.

Figyelmébe ajánljuk