Cyber hírek

  • 2003. április 3.

Külpol

Tolmácsgép Egy fejlesztés alatt álló tolmácsgép megoldhatná a szövetségesek nyelvi nehézségeit Irakban, ám a készülék tömeggyártása legkorábban egy év múlva kezdődhet. Az Interact fordítógép két másodperces késleltetéssel fordítja az élőbeszédet.
A minnesotai SpeechGear cég által kifejlesztett gép képes valós időben feldolgozni a beszélő szövegét, majd hangos formában visszaadni egy másik nyelven.

n Repülőmodellek Irakban Kétméteres miniatűr robotrepülő segíti a katonákat a harcmezőn, vegyi fegyverek és ellenséges katonák után kutatva. Míg a hadsereg parancsnokai a csúcstechnológiás Predator és Global Hawk pilóta nélküli repülőgépekkel fontos objektumokat vehetnek célba, addig az egyszerű katonák a kisméretű Silver Fox robotrepülőgépet reptethetik, írta az Index a Wired nyomán. A hadszíntéren tartózkodó parancsnokok bármikor bevethetik a Silver Fox robotrepülőket, nem szükséges a feletteseiktől engedélyt kérniük, mint a sokkal drágább Predator és Global Hawk bevetése esetén. A két és fél méter hosszú, közel két méter szárnyfesztávolságú és kilenc kilogramm súlyú robotrepülő szárnyai levehetők, így az egész felszerelés elfér egy átalakított golftáskában. A kisgép akár háromszáz méteres magasságba is fel tud kapaszkodni parányi propellerével, és viszonylag hosszú ideig képes keringeni a levegőben. Az Advanced Ceramics Research által kifejlesztett Silver Fox Snifferstar érzékelőkkel van felszerelve, amelyek többféle vegyi fegyver jelenlétét képesek kimutatni. Az érzékelők mellett egy GPS-csip és egy giroszkóp képviseli a csúcstechnológiát a repülőgépben. A 2002 nyarán elkészült Silver Fox eredetileg nem háborús célokat szolgált, bár a hadsereg korábban is használta: a tengerészet ezzel figyelte a hajók körül úszkáló bálnákat.

n Szoftverhiba a Patriotban Az amerikai központi parancsnokság vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a Patriot rakétaelhárító rendszer szoftverének hibája okozta azt a balesetet, melyben egy amerikai rakéta véletlenül lelőtt egy brit gépet. Az iraki háború kezdetekor egy brit Tornado GR-4 repülőgépet lőttek ki véletlenül egy Patriot rakétával, a gépen tartózkodó két pilóta életét vesztette. Később egy F-16-os vadászgép megsemmisítette a Patriot rendszer egyik radartányérját, miután a pilóta arra lett figyelmes, hogy a kereső befogta a gépét. A nyilvánosságra hozott jelentésekben felmerült, hogy szoftverprobléma okozhatta a baleseteket. Egy, a Patriot rendszert behatóan ismerő szakértő szerint azonban nem valószínű, hogy a szoftver hibája önmagában ilyen balesetet okozhat, ugyanis a kezelőszemélyzetnek kell befognia a célt; ők figyelik a radar által közölt információkat és a baráti gépek megkülönböztetésére szolgáló jeleket.

n Tiltólistán a háborúszimulátor A Command & Conquer Generals is szerepel a német kormány által márciusban kibocsátott listán, mely a túlzottan erőszakos játékokat tartalmazza - adta hírül az Index a New York Times nyomán. Ezeket a szoftvereket tilos reklámozni, illetve szabadpolcról árusítani. A programokat csak felnőtteknek adhatják el a pult alól. A Command & Conquer Generals egy Bagdad elleni amerikai támadást szimulál, melynek során a játékos egy fiktív terroristacsoport, a Global Liberation Army ellen harcol, akik a várost anthraxot tartalmazó bombákkal támadják. A Német Családügyi Minisztérium alá tartozó, a fiataloknak szánt termékeket minősítő hivatal azzal indokolta a játék listára kerülését, hogy a szoftver dicsőíti a háborút. A játékot kiadó Electronic Arts képviselője szerint a hivatalnak nem a játék erőszakosságával támadt problémája, hanem a helyszínválasztással, és a döntésben szerepet játszhatott az USA és Németország politikai vitája is az Irak elleni támadás jogosságáról. 1984 óta a hivatal közel 370 számítógépes játékot helyezett a listára, évente mintegy húszat.

n Cyberháború Egy biztonságtechnikai cég szerint több mint húszezer weboldalt törtek fel az iraki háború kezdete óta. Az F-Secure információi szerint a háború első napjaiban komolyan megélénkült az érdeklődés bizonyos weboldalak - például az Egyesült Államok haditengerészetének honlapja - sérülékeny pontjai iránt. Indonéziából, Marokkóból, Pakisztánból, Egyiptomból, Szaúd-Arábiából, Törökországból, Franciaországból, Brazíliából, Mexikóból, de még egyes kelet-európai országokból is próbálkoztak számítógépes kalózok például számítógépes szolgáltatásokat nyújtó cégek, elektronikus levelezési rendszerek megbénításával, vírusok terjesztésével, adatbankok feltörésével. Bár a támadások többsége háborúellenes, az arab Al-Dzsazíra tévétársaság nemrégiben azt jelentette, hogy denial-of-service támadás érte a weboldalát. Az iraki kormány weboldala egy hétig bírta a hackerek internetes csapásait: múlt szerdán az Uruklink.net oldal látogatóit egy piros-fehér-kék üzenet fogadta: "Hacked, tracked, and NOW owned by the USA." Svéd sajtóértesülések szerint az ország hatóságai kihallgattak egy személyt, akit azzal vádolnak, hogy ő írta és indította útjára a Ganda féregvírust. A vírus, amely képernyőkímélő alkalmazásnak adja ki magát, kémműholdak Irakról készített felvételeit ígéri a felhasználóknak. Múlt csütörtökön az Irak elleni háború miatt tiltakozó elektronikus levelek áradata bénította meg a Spanyolországban kormányzó Néppárt internetes honlapját.

n A legnagyobb vírus A francia Université de la Mediterranée kutatói arról számoltak be, hogy megtalálták az eddig ismert legnagyobb vírust. A mintát egy brit hűtőtorony vizéből nyerték. A vírust eredetileg baktériumnak vélték, amely amőbákat fertőz meg. A felfedezői most úgy vélik, hogy a kórokozó emberekre is ártalmas lehet.

n Gyerekcsősz A francia Alcatel egy olyan ellenőrző rendszeren dolgozik, amely a szülőket a gyermekeik hollétéről tájékoztatja. A "Guardian Angel" a gyerekek mobiltelefonjának mozgását követi, és SMS-ben értesíti a szülőket, ha túl sokáig tart az iskolából a hazaút, vagy ha a gyerekek letértek a megszokott útvonalukról.

n Fekete lyuk Egy kanadai-brit csillagászcsoport első ízben mérte meg egy fekete lyuk tömegét - jelentette be szerdán a kanadai országos kutatási tanács. Az infravörös tartományban végzett teleszkópos megfigyelések az eddig ismert legtávolabbi kvazárra irányultak, amelynek fényerejét vizsgálva megállapították, hogy egy, a Föld tömegének az ezermilliárdszorosát meghaladó tömegű fekete lyukat foglal magában.

n Vízenjáró-verseny Az Edinburghi Nemzetközi Tudományos Fesztivál és a New Scientist háromezer fontos összdíjazású versenyt hirdetett amatőr feltalálók számára. A 2003-as vízenjáró-bajnokság nyertese egyben bekerülhet a Guinness rekordok könyvébe is, mint a negyvenméteres vízen- járás rekordere. Az edinburghi Royal Commonwealth uszodában április 11-én tartandó versenyben bárki indulhat, aki olyan cipőt barkácsol, amelyben képes 40 métert megtenni a víz felszínén.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.