Cyber hírek

  • 2003. május 22.

Külpol

Mesterséges intelligencia Elindult az első magyar nyelvű, mesterséges intelligenciával foglalkozó portál. Az AITIA Informatikai Rt.
által üzemeltetett, a www.agent.ai címen elérhető "Agent portal" a kutatások és fejlesztések támogatását, valamint a tudományos ismeretterjesztést tűzte ki célul. A honlap a mesterséges intelligencia mellett többek között beszédfelismeréssel, robotikával, az információs társadalommal és a technológiai trendekkel foglalkozik.

n Internetes csalók Internetes csalók utáni nagyszabású nyomozás során az USA-ban legalább 130 embert vettek őrizetbe - adta hírül az Index. A szövetségi igazságügyi minisztérium közleménye szerint ezen kívül összesen 17 millió dollárnyi készpénzt foglaltak le. Az eljárás az online csalások különböző változatainak kidolgozói ellen irányult. A módszerek közé tartoznak a hamis párkereső hirdetések, személyi adatok ellopása, színlelt üzleti és befektetési ajánlatok, szoftverek és más szerzői védelem alatt álló anyag másolatainak terjesztése. Az igazságügyi tárca kemény hangú figyelmeztetést intézett az online csalókhoz, akik preparált ajánlataikat gyakran kéretlen reklámlevél (spam) útján terjesztik. New York szövetségi államban bepereltek egy amerikai férfit, akit több mint 800 millió kéretlen reklámlevél szétküldésével vádolnak. Az úgynevezett Buffalo Spammer hamis nevet megadva 340 előfizetést nyitott a harmadik legnagyobb amerikai internetes szolgáltatónál, az Earthlinknél. A hozzáférések segítségével aztán milliószámra küldte ki a spamet. A CNet szerint a férfit személyi azonosítók ellopásával vádolják, mivel lopott hitelkártyákat és hamis dokumentumokat használt az előfizetések létrehozásához. New York állam igazságügy-minisztere, Eliot Spitzer szerint a vádemeléssel képesek fellépni a személyi azonosítókkal való visszaélésekkel szemben. Ezzel egy időben a büntetőper jelzésértékű a többi spammer számára. A spammelés az USA-ban nem tilos, de ügyfeleinek panaszai nyomán egyre több internetes szolgáltató próbál meg védekezni a reklámlevelek ellen.

n Öt év börtön Az államhatalom elleni felforgatás vádjával egy kínai bíróság ötéves szabadságvesztésre ítélte Huang Csi kínai honlaptulajdonost, aki a világhálón információkat tett közzé az 1989-es Tienanmen téri véres eseményekről és számos olyan kérdésről, amelyek Kínában mind a mai napig tabunak számítanak. Az ítéletről Huang Csi védügyvédei, illetve emberi jogi aktivisták számoltak be vasárnap. Elmondásuk szerint a férfira május 9-én szabta ki a börtönbüntetést a közép-kínai Csungcsing város bírósága, pontot téve ezzel a még 2001 januárjában indult büntetőeljárás végére - jelentette az AFP hírügynökség. A most 40 éves Huang Csi, akit 2000 júniusában vettek őrizetbe a kínai hatóságok, az első azok között, akiket a világhálón közzétett ellenzéki gondolataik miatt fogtak perbe. Huang Csi saját gondolatainak ismertetése mellett cikkeket közölt például a kínai demokratikus ellenzéki mozgalom történetéről, a betiltott Falunkung szektáról, illetve a muzulmán többségű északnyugati Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület függetlenségi törekvéseiről. Huang Csi eltűnt, illetve politikai nézeteik vagy vallási, egyházi kérdésekben kifejtett véleményük miatt fogva tartott személyek, valamint disszidensek névjegyzékét is közölte.

n Atípusos tüdőgyulladás Az első részletes hongkongi elemzések kimutatták, hogy a súlyos akut légúti szindrómában (SARS) megbetegedettek közül jóval többen halnak meg, mint azt korábban hitték - adta hírül az [origo]. A WHO a SARS-vírustól megbetegedettek elhalálozási arányát korábban 5 százalékosra becsülte. Az első, statisztikailag értelmezhető számú, 1425 eset alapján készült tanulmány azonban ennél jóval magasabb, 20 százalékos elhalálozási arányt mutatott ki. Egyes szakemberek attól tartanak,hogy mivel az elhalálozási arány 15 százalékkal magasabbnak bizonyult, a vírus máris a korábbinál halálosabb mutációkat hozhatott létre. A tanulmány elkészítésében közreműködő Roy Anderson professzor, a londoni Imperial College szakembere úgy véli, az új információk alapján rendkívül fontos, hogy a vírus továbbterjedésének elkerülése érdekében a lehető leghamarabb észleljék és kezeljék az újabb eseteket. Néhány légitársaság már most megtiltja a beszállást azoknak, akik testhőmérséklete 37,5 fok felett van: egy új fejlesztés lehetővé teszi emberek pillanatnyi testhőmérsékletének ellenőrzését, anélkül, hogy az érintettek ebből bármit észrevennének. Az infravörös alkalmazásokra specializálódott Indigo Systems és a WinSoft közös fejlesztése a repülőtereken jelent meg, a SARS elleni küzdelem részeként. A ThermaSense névre keresztelt infravörös kamera az emberek arcáról készített felvételeket elemzi. Ha a rendszer egy előre beállított határértéket túllépő bőrhőmérsékletet érzékel, rácsap a riasztógombra.

n DNS-vonalkód Egy genetikai teszttel gyakorlatilag bármelyik állatfajt azonosítani lehet, ezért a jövőben DNS-vonalkódok fogják helyettesíteni azokat a sárguló cetliket, amelyeket a múzeumokban a fajok nyilvántartására használnak. Paul Herbert genetikus, a kanadai Guelph Egyetem munkatársa kutatócsoportjával fejlesztette ki a DNS-vonalkódot, amely szerintük 99,999 százalékos pontossággal működik. Körülbelül 10-100 millió állatfaj élhet bolygónkon, amelyekből eddig mindössze egymilliót azonosítottak a tudósok. A genetikai osztályozást ezzel szemben robotok is elvégezhetnék, így gyorsabban lehetne azonosítani az új mintákat. Herbert szerint öt év alatt átfogó vonalkódos projektek indulhatnak, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy húsz éven belül a bolygó összes állatán elvégezhetnék a vizsgálatot.

n Zöldóvoda Elindult a zoldovoda.hu, az óvodapedagógusok számára fejlesztett első interaktív szakmai honlap. A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium, illetve az ELTE Tanító- és "vóképző Főiskolai Kara által gondozott honlap segítségével az óvónők földrajzi korlátok nélkül oszthatják meg egymással gyakorlati tapasztalataikat, ötleteiket.

n Einstein online Hétfő óta bárki szabadon kutakodhat Albert Einstein irataiban: a tudós legfontosabb tézisei és anyagai megtekinthetők és letölthetők a www.alberteinsein.info címről. Az Einstein- archívumot a pasadenai California Institute of Technology (Caltech) működteti, az iratok nagy része német nyelven íródott, néhányon angol széljegyzetek szerepelnek.

n Internet a konnektorból A brit Southern Electric áramszolgáltató társaság hatalmas érdeklődés közepette indította el kísérleti szélessávú internetszolgáltatását a háromtűs csatlakozót használó hálózatán, Winchesterben. A próbaszolgáltatás indítását április végén jelentették be, és azóta több mint kétszázan regisztrálták magukat a szolgáltatónál. A szélessávú, 1 megabit/másodperces internetelérés várhatóan harminc fontba, azaz tízezer forintba fog kerülni havonta.

n Hackervezér A Siemens UK egyik szóvivője elismerte, hogy a Fluffy Bunny hackercsoport vezetője a konszern alkalmazásában dolgozott. A 24 éves Lynn Htun április végén ellátogatott a londoni InfoSecurity 2003 kiállításra, ahol a Scotland Yard emberei letartóztatták. A Siemensnél 9 hónappal ezelőtt kezdett dolgozni, amikor a Fluffy Bunny csoport már hónapok óta nem hallatott magáról.

Figyelmébe ajánljuk