Cyber hírek

  • 2003. május 29.

Külpol

Nanoközpont Az amerikai hadsereg és a MIT (Massachusetts Institute of Technology) hivatalosan megnyitotta a közösen létrehozott nanotechnológiai kutatóközpontot. A katonai nanotechnológiai intézetet (Institute for Soldier Nanotechnologies, ISN) az amerikai hadsereg 50 millió dollárral támogatta.
Legfontosabb feladatai közé tartozik a nanotechnológia katonai alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata.

n Legális Napster A zeneipar néhány szereplője elindított egy zenei információs oldalt, amelyen legális zenei szolgáltatásokat nyújtanak az érdeklődőknek - adta hírül az Index. A Pro.Music.org oldalról több mint kétszázezer számot lehet majd letölteni, az MTV, MSN, Popfile, Tiscali, T-Online és Vitaminic gyűjteményéből. A honlap emellett az illegális zeneletöltés elleni kampány számára nyújt hirdetési felületet. Az IFPI nemzetközi zenei szövetség szerint az Apple iTunes zeneszolgáltatás hatalmas sikere abban rejlik, hogy a rajongók már hajlandóak fizetni kedvenc előadóik számaiért. A Pro.Music.org segíteni fog nekik a számok és zenei információk megtalálásában. A csődbe ment Napstert tavaly novemberben 5 millió dollárért megvásárló Roxio is online zeneboltot indít a legendás fájlcserélő nevével, miután körülbelül 40 millió dollárért megvásárolta a Universal Music Group és a Sony Music Entertainment közös vállalkozását, a Pressplay online zeneszolgáltatót. A Roxio a Pressplay alapjaira szeretné felépíteni a saját online zeneboltját, melyet a legendás fájlcserélő neve alatt indítana el. A cég az új Napstert nem titkoltan az Apple nemrégiben indított zeneboltja ellenében indítja, windowsos felületet kínálva az egyelőre csak Macintoshokkal igénybe vehető szolgáltatás helyett.

n Európai weboldalak Az év vége előtt megjelenhetnek az .eu kiterjesztésű felső szintű domainnevek, mégpedig az Európai Unió területén működő webhelyek páneurópai azonosítójaként. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EURID (European Registry for Internet Domains) szervezetre bízza az új végződéshez tartozó domainnevek és e-mail címek bejegyzését és nyilvántartását. Az .eu tartomány kezelésével foglalkozó nonprofit szervezet székhelye Brüsszelben lesz. A bizottság hamarosan megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az internetes címeket világméretekben felügyelő szervezet, az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) felvegye az .eu kiterjesztést a globális tartománynevek rendszerébe. Brüsszel a tagállamokkal és a tartományneveket nyilvántartó szervezetekkel együttműködve intézkedési irányelveket fog kidolgozni az olyan problémák kezelésére, mint a tartománynevek spekulatív célú vagy törvénysértő bejegyeztetése, a szellemi alkotásokhoz fűződő és más jogok védelme vagy a jogviták bíróságon kívüli rendezése. Az .eu nevek használatára bármely olyan magánszemély, üzleti vállalkozás, illetve szervezet jogosult lesz, aki/amely az EU területén él, illetve amelynek itt van a bejegyzett székhelye.

n ´ssejtper Az őssejtek felhasználásáról szóló ideiglenes szabályozást kérték a Fővárosi Bíróságtól a felperesek a hétfőn kezdődött őssejtperben - adta hírül az [origo]. A bíró három napon belül dönt, hogy hoz-e ideiglenes szabályozást. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők vitatják az Egészségügyi Tudományos Tanács döntését, amely engedélyhez kötötte az újszülöttek köldökzsinórvérének levételét, ezért pert indítottak a tanács és az egészségügyi tárca ellen. A felperesek azt kérik a Fővárosi Bíróságtól, állapítsa meg, hogy az ETT januári állásfoglalása jogellenes. A tanács szerint ugyanis a köldökzsinórvérben lévő őssejtek felhasználása kutatási stádiumban van, ezért az ezzel kapcsolatos tevékenység emberen végzett kutatásnak minősül, ami külön engedélyhez kötött. A felperesek szerint a tanács állásfoglalása jogszabályba ütköző, és olyan helyzetet teremtett, amely miatt anyagi és nem anyagi kár éri azokat a szülőket, akik szeretnék levetetni születendő gyermekeik őssejtjeit, illetve az őssejtek levételével és külföldre juttatásával foglalkozó cégeket is. Emellett úgy vélik, a döntéssel sérült az emberek törvényben előírt személyes szabadsága és önrendelkezési joga.

n Az atípusos tüdőgyulladás eredete Hongkongi tudósok szerint az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírusa a cibetmacskától (Civettictis civeta) ered. A dél-kínai egyetem kutatóinak és egészségügyi szakértőinek sikerült egy cibetmacskánál elkülöníteniük az atípusos tüdőgyulladást okozó koronavírust. Ezzel szemben egy brit tudós, Chandra Wickramasinghe, a cardiffi egyetem professzora a neves The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent cikkében kifejti, hogy a SARS koronavírusa annyira eltér más vírusoktól, hogy logikus földön kívüli eredetét feltételezni - írta a BBC. Az ötlet a pánspermiának elnevezett elméletre épül, e szerint már a földi élet csíráit is üstökösök hozták bolygónkra. Wickramasinghe ismert pánspermia-szakértő, a feltevést azonban számos SARS-kutató hihetetlennek, sőt egyenesen nevetségesnek tartja. A WHO egyik szóvivője biztosította a BBC-t, hogy egyelőre nem terveznek kutatócsoportokat küldeni a világűrbe. Kína szárazföldi részén eddig 303-an haltak meg atípusos tüdőgyulladásban, és 5285-en fertőződtek meg, míg világszerte 689 halálos áldozatot és nyolcezer beteget számoltak össze. A WHO úgy véli, hogy Hongkongban és Kuangtungban már sikerült a fertőzést ellenőrzés alá vonni. A járvány leküzdését nehezíti, hogy a jelenleg elérhető SARS-gyorstesztek nem tudják kimutatni a betegséget a tíznapos lappangási idő alatt.

n Spermacsip Az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy mikrocsipet, amely képes szétválasztani a használható és az életképtelen hímivarsejteket. Egy 45 százaléknyi életképes egyedet tartalmazó emberi mintából az eljárással 98 százalék tisztaságút tudnak készíteni. Az új eszköz segítségével egyetlen csipre épített termékenységi klinikát lehetne létrehozni.

n Családtag Egy amerikai genetikus szerint a csimpánzok nemcsak ugyanabba az alrendbe és osztályba tartoznak rendszertanilag, mint az ember, de ugyanabba a családba is. Az emberfélék családjába eddig csak a Homo sapiens fajt, azaz a ma élő embert, valamint őseit, illetve a kihalt Australopithecust és Ardipithecust sorolták.

n Meditáció Tudósok bebizonyították, hogy a buddhisták valóban nyugodtabbak és boldogabbak a többi embernél. Az Egyesült Államokban végzett kísérlet során kiderült, hogy a jó hangulattal és pozitív érzésekkel összefüggésbe hozható agyterületeik az átlagosnál jóval aktívabbak - jelentette a BBC.

n Playstation Az illinoisi egyetem számítástechnikai intézete és az amerikai szuperszámítógépes alkalmazások központja (NCSA) négy kutatója 70 darab Sony PlayStation 2 játékkonzolból szuperszámítógépet hozott létre. A klaszter kiépítése 50 ezer dollárba került, és azt vizsgálja, hogy olcsó és szabadon hozzáférhető alkatrészekből milyen gyorsan építhető szuperszámítógép.

n Földszonda Egy kaliforniai kutató meglepő megoldást javasol a földmag közvetlen vizsgálatára. Szerinte egy narancs méretű eszközt lehetne a Föld belsejébe küldeni, ha egy hasadékot robbantanának a Föld felszínén, és abba óriási mennyiségű olvasztott vasat töltenének.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.