Kulturális hírek

publikálva
2003/22. (05. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

n CANNES A legjobb rendező díjával is kitüntett Gus Van Sant Elephant című alkotása nyerte az Arany Pálmát az 56. Cannes-i Filmfesztiválon: a fődíjas mű az amerikai középiskolákban elő-előforduló fegyveres erőszak hatásával foglalkozik.

A nagydíjat a török Nuri Bilge Ceylan filmje, az Uzak (Távoli) érdemelte ki, két főszereplője, Muzaffer Özdemir és Mehmet Emin Toprak pedig megosztozott a legjobb férfialakítás díján. A legjobb női alakítás díját Marie-Josee Croze, a kanadai Les Invasions barbares egyik főszereplője nyerte, s a forgatókönyvért díjat kapott a rendező Denys Arcand is. A legjobb első film Arany Kameráját a dán Christoffer Boe kapta a Reconstructionért, s külön említésre méltatták a szintén elsőfilmes afgán Sedigh Barmak Osama című munkáját. A zsűri díját a képünkön látható Samira Makhmalbafnak ítélték: a 23 éves iráni rendezőnő At Five in the Afternoon című filmje a mai Afganisztánba vezet el, hogy megmutassa: az országot "egy Rambo-szerű figura nem mentheti meg". A rövidfilmes első díjat a szerb Pavle Vuckov Bezi Zeko Bezi (Szaladj, nyuszi, szaladj) című filmje nyerte. Életművéért Arany Pálmát vehetett át Jeanne Moreau. Esélyesnek számított, mégsem nyert semmit a dán Lars von Trier Dogville-je Nicole Kidmannel, s díj nélkül távozott Cannes-ból a Tulse Luper-sorozat első darabját bemutató Peter Greenaway is.

n MÚZEUMI DÍJAK Az esztergomi Duna Múzeum a hat különdíj egyikét nyerte el Koppenhágában, az Év Európai Múzeuma díjkiosztóján. Az Európa Tanács védnöksége alatt működő Európai Múzeum Fórum fődíját mindig az elmúlt esztendő egyik újonnan nyitott múzeuma kapja: ezúttal a londoni Victoria and Albert Museumnak jutott az elismerés, amelyet ugyan 1852-ben alapítottak, de 2001 novemberében új designrészleggel bővült (itt, a British Galleries-ben július 23-ig az Art Deco 1910-1939 című kiállítás, augusztus 17-ig pedig Guy Bourdin, az 1991-ben elhunyt francia divatfotós retrospektívje látható). Az Európa Tanács díját a svájci Neuchatelben található Laténium archeológiai park kapta. Az esztergomi múzeum mellett egy finnországi kőkorszaki, egy athéni környezetkutató és egy madridi tudományos központ, a hollandiai Leiden antikmúzeuma és a londoni Imperial War Museum holokausztkiállítása kapott különdíjat.

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület hetedik alkalommal kiírt pályázatán a budapesti Postamúzeum és a kalocsai Viski Károly Múzeum megosztva érdemelte ki az Év Múzeuma címet és a címmel járó egymillió forintot. Második díjat nyert a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és a Marcali Városi Helytörténeti Múzeum, különdíjat kapott a budapesti Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum.

n ZÁTONYI A budapesti Liget Galériában nyílt meg Zátonyi Tibor fotó-kiállítása. Megtekinthető június 19-ig.

n AKKREDITÁLT CAMBRIDGE Az Oktatási Minisztérium elfogadta a British Council és a Cambridge-i Egyetem pályázatát, így ennek nyelvvizsgái már Magyarországon is az államilag elismert nyelvvizsgák közé tartoznak: kiváltják a középiskolai érettségit, pontot adnak a felvételihez, közalkalmazottak számára pedig nyelvpótlékot jelentenek. A Cambridge-i Egyetem nemzetközi angol nyelvvizsgáinak hivatalos magyarországi képviselője és központja a British Council, de a jövőben a Benczúr utcán kívül más budapesti központban is letehetők lesznek a vizsgák, s Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon is nyílnak majd vizsgaközpontok. Évente kétszer, júniusban és decemberben zajlanak a nyelvvizsgák, a júniusiakra május 31-ig még lehet jelentkezni (további info: www.britishcouncil.hu; www.cambridgeesol.org).

n BEETHOVEN KILENCEDIK Egy magángyűjtő 2,13 millió fontért vásárolta meg a Sotheby´s londoni árverésén Beethoven 9. szimfóniájának 575 oldalas kéziratát. Ha sikerül feljebb tornászni az árát, a világ legdrágább kéziratos partitúrájává vált volna, ám így a rekordot továbbra is Mozart szimfóniáinak 2,58 millió fontos vételára tartja, 1987-ből. A partitúra - amelyet a mű első nyomtatott kiadásához használtak - eddig publikálatlan zenei részleteket is tartalmaz, és tele van a szerző korrekciós megjegyzéseivel. A szimfónia eredeti, kézírásos példányát a berlini Állami Könyvtár őrzi, és rajta van az Unesco világörökségi listáján is.

n EUROVÍZI" Az éneklésen kívül hastánccal is hódító török Sertab Erener Everyway That I Can című dala nyerte a 48. Eurovíziós Dalfesztivált. A Rigában rendezett televíziós verseny második helyén a belga Urban Trad, a harmadikon pedig az orosz Tatu végzett. A brit versenydal (Jemini: Cry Baby) nulla közönségszavazattal utolsó lett, magyar nem volt a huszonhatos mezőnyben.

n ALIBI FÜRD´ Az evés-ivás, a kert, majd a lovaglás témáját körüljáró számok után megjelent az Alibi hat hónapra című antológia-sorozat negyedik darabja: a fürdőben, akárcsak a korábbi témákban is, hangulatos illusztrációkkal színezve, prózai, verses, publicisztikai, kultúrhistóriai és zsurnalisztikai megközelítéssel merülnek el a szerzők, mások mellett Csányi Vilmos, Parti Nagy Lajos, Esterházy Péter, John Lukacs, Balla Zsófia, Jónás Tamás, Polcz Alaine, Márton László és több, a Narancsban is megfordult név, mint Para-Kovács Imre, Makai József, Babarczy Eszter, Szilágyi Szilvia Sisso, Kukorelly Endre.

n McCARTNEY MOSZKVÁBAN Moszkvai fellépése előtt egy teára és egy kis Kreml-nézésre Putyin elnök vendége volt Paul McCartney, aki a koncertet kihagyó államfőnek a Let It Be rögtönzött előadásával kedveskedett. Putyin, az egykori KGB-tiszt elmesélte neki, hogy a 80-as években a hatóságok azért akadályozták meg McCartney szovjetunióbeli fellépését, mert zenéjét idegen propagandaeszköznek tartották. Most 20 ezer ember előtt játszhatott a Vörös téren.

n BERLINI FELKELÉS: 50 Az 1953. június 17-i berlini felkelés ötvenedik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt az Akademie der Künste épületében: eddig ismeretlen dokumentumokat mutatnak be többek között Bertolt Brecht, Johannes R. Becher, Hanns Eisler, Anna Seghers személyes hagyatékából, valamint az akkori kelet-berlini művészeti akadémia bizalmas irataiból, jegyzőkönyveiből és állásfoglalásaiból.

n A NYOMORULTAK BÚCSÚJA 6680 előadás után elbúcsúzott a New York-i Broadwaytől a Nyomorultak: Alain Boublil és Claude-Michel Schonberg musicaljét 1987-ben mutatták be a Broadway Theater színpadán, most utoljára az Imperial Theaterben ment, az eddigi előadások 300 szereplőjének részvételével. Ennél hosszabb sorozatot csak a Macskák ért meg itt: Andrew Lloyd Webber darabját 7485-ször adták elő.

publikálva
2003/22. (05. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...