Cyber hírek

  • 2003. június 19.

Külpol

Nanocsövek A Texas Egyetem és a dublini Trinity College munkatársai közel száz méter hosszú szén nanocsöveket hoztak létre: a nanoszálak minden természetes és szintetikus szálnál erősebbek, vezetik az elektromosságot, és háromszor nagyobb a szakítószilárdságuk, mint a legerősebb természetes anyagnak, a pókfonálnak.n Négydimenziós Rubik-kocka A legendás Rubik-kocka négydimenziós megfelelőjét készítette el szoftveresen két amerikai programozó matematikus: a MagicCube4D program arra tesz kísérletet, hogy a népszerű műanyag kockát négydimenziós térre "fordítsa le". Az eredeti kocka kétdimenziós színes matricái, melyek minden oldalon 3x3-as négyzeteket alkotnak, itt háromdimenziós kockákkal vannak helyettesítve, melyek 3x3x3-as kockákba rendeződnek.
A 4D kockának pontosan 1 756 772 880 709 135 843 168 526 079 081 025 059 614 484 630 149 557 651 477 156 021 733 236 798 970 168 550 600 274 887 650 082 354 207 129 600 000 000 000 000 lehetséges állása van. Ez több mint a világegyetemben található atomok száma, legalábbis a program írói szerint. Összehasonlításképp: a hagyományos Rubik-kockának "csak" 43 252 0032 274 489 856 000 különböző állása lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 4D kockát ennyivel nehezebb is kirakni. A készítők szerint ha valaki elboldogul a háromdimenziós kockával, akkor a feladat felén már túl is van, ráadásul minden technika itt is ugyanúgy alkalmazható. "Ezek eléggé elborult matematikai játékok - mondta az Indexnek a MagicCube4D-ről Mérő László játékfejlesztéssel is foglalkozó matematikus, pszichológus. - Sajnos normális ember számára játszhatatlanok, sőt még matematikusoknak is." Segédprogramok alkalmazása nélkül csak a közelmúltban sikerült kirakni a 4D kockát Roice Nelson programozónak, aki 495 "tekeréssel" azóta is tartja a rekordot. A szoftver forráskódja nyilvános, a programot bárki szabadon letöltheti innen: www.superliminal.com/cube/cube.htm

n Terepjáró indult a Marsra Magyar idő szerint múlt kedd délután, kétnapos csúszást követően Floridából egy Delta rakétával útjára bocsátották a Spirit nevű Mars-kutató robotjárművet. A hatkerekű, nyolc kamerával és geológiai fúrókkal felszerelt terepjárót június végén követi Opportunity nevű társa, a kutatórobotok előreláthatóan januárban szállnak le a bolygó ellentétes oldalain. A robotjárművek feladata azt kideríteni, hogy létezhetett-e valaha élethez elegendő víz a bolygón. A kutatás a tervek szerint három hónapig tart, a marsjárók minden - 24 óra 39 perc hosszú - marsi napon körülbelül 40 métert haladnak majd, víz nyomait keresve a kőzetekben - írta az Index az MSNBC nyomán. Idén nyáron három Mars-misszió is indul, a két NASA-roboton kívül az Európai Ûrügynökség is fellőtt egy szondát június 2-án. A tumultus oka az, hogy most csupán hét hónapba telik az út, az egyébként szükséges 10-12 hónap helyett. A két bolygó 26 hónaponként kerül egymás közelébe, de ennyire közel - 55,8 millió kilométerre - utoljára 73 ezer éve voltak egymáshoz. A NASA marsjárói egyenként 173 kilót nyomnak, azaz nagyjából négyszer nehezebbek az 1997-es Pathfindernél. A járművek magassága 1,5 méter, 2,3 méter szélesek és 1,6 méter hosszúak. Az eddigi harminc Mars-expedícióból csupán 12 érte el a bolygót, a kilenc leszállási kísérletből csak három járt sikerrel.

n Víz alatti erőművek Dél-Walesben, Devon partjai előtt június közepén egy újszerű árapályerőmű kezdi meg a működését. A tizenegy méter átmérőjű, szélmalomhoz hasonló szerkezet háromszáz kilowattnyi energiát termel harminc méterrel a víz alatt. A Bristol csatornában az árapály kilenc kilométeres sebességgel áramlik, ráadásul a szél és a viharok tekintélyes hullámokat gerjesztenek. A kísérleti berendezés egy stabil torony, amelyre egy propellert rögzítettek, a vízből csak a csúcsa emelkedik ki. Az erőmű költségeit 3,3 millió fontra (1,21 milliárd forintra) becsülik - írta a Times. Ezt az árapályerőművet azonban még nem kötik rá a villamos rendszerre. A norvég Kvalsundban egy helyi vállalat júniusban hasonló kísérleti berendezést telepít, és ez már áramot is szolgáltat majd. Ha az erőmű beválik a gyakorlatban, vagyis képes lesz ellenállni a mechanikai terhelésnek és a tengervíz korrozív hatásának, mindkét cég a rendszere kereskedelmi értékesítését tervezi. A norvégok 2004-től 1000 lakás számára elegendő áramot akarnak termelni mintegy 20 tenger alatti propeller segítségével. Szakértői becslések szerint az óceánok áramlási energiája évente 450 terawattórára tehető, ami negyven nagy atomerőmű teljesítményének felel meg. Ez az energia jóformán kihasználatlan, hiszen az árapály erejével csak kevés helyen termelnek áramot. Ezek egyike a bretagne-i partoknál, Saint Malo előtt működik, ahol a világ legnagyobb, 240 megawattos árapályerőművét (képünkön) 1967-ben adták át.

n Hackerek kényszermunkán A Bangkok Post nemrégiben beszámolt arról, hogy Thaiföld informatikai minisztériumának honlapját feltörték: álhíreket tartalmazó flash-animációt helyeztek el a tárca webhelyén, amely arról tudósított, hogy a minisztérium új klub létrehozását tervezi, amelynek feladata a prostitúció és a pornográfia népszerűsítése lesz. Az álhírt megjelenése után néhány órával eltávolították, a bűnösöket pedig ingyenmunkára ítélték: az általuk feltört minisztériumi honlap körüli munkákat kell ellátniuk egy ideig- tudósít az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

n Telefontilalom Ausztráliában kitiltották a mobiltelefonokat az úszómedencék és öltözők környékéről, mert attól tartanak, hogy a kamerával felszerelt telefonokat egyesek rossz célra használnák. A tiltás egyelőre csak a YMCA több mint háromszáz tornatermét, uszodáját és sportközpontját érinti, de hamarosan további háromezer nyilvános uszodára ki akarják terjeszteni.

n Klímakutató szuperszámítógép A hamburgi klímakutató számítástechnikai központban beindították az intézet új szuperszámítógépét. A 30 ezer hagyományos PC számítási kapacitásával bíró gép májusban készült el, 100 négyzetmétert foglal el, és másodpercenként 1484 billió számítási művelettel birkózik meg.

n Slusszkulcs helyett ujjlenyomat Joseph Sagnier belga feltaláló új korszakot remél nyitni a gépkocsilopások elleni küzdelemben: az általa szabadalmaztatott készülék mikroprocesszora nem engedi megindítani a gépkocsi motorját, amíg a vezető rá nem nyomta ujját a megfelelő helyre, és a készülék fel nem ismerte benne a legfeljebb 250 betáplálható ujjlenyomat egyikét.

n Nukleáris űrszondák Az amerikai űrkutatási hivatal megkötötte az első szerződést egy új generációs űrhajó kifejlesztésére, amellyel a Naprendszeren kívülre indíthatnának kutatásokat. A NASA nukleáris technológiát használó maghajtójának tervezésében többek között a Lockheed Martin fog részt venni a Project Prometheus keretében.

n Lezárult a Sex.com vita Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította Stephen Cohen fellebbviteli kérelmét, amelyben azt állította, hogy a több millió dollárt érő domainnév az ő tulajdona. A bíróság megállapította, hogy a havonta ötszázezer dollár reklámbevételt hozó címet Cohen jogszerűtlenül vette el Gary Krementől, az oldal eredeti tulajdonosától.

Figyelmébe ajánljuk