Kulturális hírek

  • 2003. június 19.

Külpol

n FÜR EMIL Felülírás címmel mutatja be festményeit a Budapest Galéria Szabad sajtó úti kiállítótermében Für Emil. Angyali mobiltelefonálói, kövér macskái, öreg szódásüvegei és egyéb sárga teremtményei július 6-ig láthatók.n ÚJRA AD A © A roma rádió támogatására ígért összegeknek egyelőre csupán egy része érkezett meg, ám vasárnap óta mégis újra ad szöveges műsort is a Rádió ©, mely pénzügyi nehézségei miatt április 7.
óta csak zenét sugárzott. A kényszerű szünet egyik legfontosabb fejleménye a © és a Magyar Rádió megállapodása arról, hogy az utóbbi napi egy óra magazinszerű összeállítást sugároz vidéki stúdióiban a © műsoraiból.

n R"MAI GLOBE Walter Veltroni, az olasz főváros polgármestere bejelentette: a Villa Borghese parkban felépítik Shakespeare londoni színházának mását. A római Globe fából készül, akárcsak a brit fővárosban 1997-ben felépített nádfedeles szabadtéri színház.

n MEGHALT GREGORY PECK Hollywood egyik legnagyobb csillaga távozott az élők sorából: a 87 éves korában elhunyt amerikai színész csak egyszer kapott ugyan Oscar-díjat (1963-ban, a Robert Mulligan rendezte Ne bántsátok a feketerigót! főszerepéért), de ötször jelölték a díjra, s klasszikus alkotások sorát forgatta közel hatvan évet átívelő pályáján. 1939-ben, 23 évesen New Yorkban tanult Martha Graham balettstúdiójában. Egy szerencsétlen esés során szerzett gerincsérülése katonai szolgálatra alkalmatlanná tette. 1942-ben prózai szerepben mutatkozott be egy Broadway-színházban, első filmszerepét 1944-ben alakította a részben Lengyel Menyhért által írt, Jacques Tourneur rendezte Days Of Gloryban. A későbbiek során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Zoltan Korda (The Macomber Affair), Henry King (A Kilimandzsáró hava), William Wyler (Római vakáció, Idegen a cowboyok között - képünk ebből való), John Huston (Moby Dick), J. Lee Thompson (Navarone ágyúi, Mackenna aranya, A rettegés foka; játszott az utóbbi Scorsese-féle felújításában is), Robert Mulligan (Lopakodó hold), John Frankenheimer (I Walk The Line), Richard Donner ("men), Joseph Sargent (MacArthur), Franklin J. Schaffner (The Boys From Brazil). Utolsó filmszerepét a Moby Dick 1998-as változatában alakította.

n VELENCE Az év egyik legnagyobb európai kortárs képzőművészeti rendezvénye, az 50. Velencei Biennále nyitányán kihirdették az idei díjazottakat. Életművéért Arany Oroszlánt kapott Carol Rama (sz. Olga Carolina Rama) és Michelangelo Pistoletto: az indoklás szerint mindkét olasz művész jelentős hatást gyakorolt a fiatalabb generációkra. Arany Oroszlánnal ismerték el két svájci videoművész, Peter Fischli és David Weiss hosszú ideje tartó együttműködését is, a 35 éven aluli művészek közül pedig a szintén filmeket készítő brit Oliver Payne és Nick Relph tevékenységét, munkájuk aktualitása és univerzalitása miatt. A legjobb olasz művész díját kifinomult animációinak köszönhetően az iráni születésű Avish Kheberhzadeh kapta, a legjobb nemzeti pavilon díja Luxemburgé, ahol Su-Mei Tse alkotásait mutatják be. A biennále november 2-ig tekinthető meg.

A nyitányt megelőzően nemzetközi feltűnést keltett a magyar pavilonban látható mű, pontosabban az, hogy május végén, a berlini Egyiptomi Múzeumban a Kis Varsó (azaz Gálik András és Havas Bálint) Nefertiti teste című bronzszobrára (miként június 5-i számunkban hírt adtunk róla) ideiglenesen ráhelyezték az ott őrzött, 3000 éves büsztöt. Ezt követően az egyiptomi régészeti hivatalt vezető Sahi Hawas Kairóban kijelentette, hogy Nefertiti nincs biztonságban Berlinben, Faruk Husni kulturális miniszter pedig kifogásolta, hogy a test (majdnem) mezítelen. Dietrich Wildung, a berlini múzeumot igazgató egyiptológus szerint a szobor egy "igényes művészeti projekt" tárgya, veszélyeztetésének vádja pedig "abszurd félreértés". Egyiptom szeretné visszakapni az 1912-ben a német Ludwig Borchardt által felfedezett szobrot, berlini részről ezt is visszautasítják. A magyar pavilon kurátora, Petrányi Zsolt közleménye szerint a Kis Varsó "hangsúlyozott tisztelettel, a rombolás és a kisajátítás vágya nélkül" kíván közvetíteni az "elzárt világok, intézményrendszerek, politikai szférák és kultúrák között, hogy felmutassák az elfelejtett befogadási lehetőségeket, s az elfelejtett konfliktusokat is, mindennapi életünk érzékeny pontjait".

Ide tartozik a bejelentés: valószínűleg Nefertiti maradványait találták meg azok között a múmiák között, amelyeket még 1898-ban fedeztek fel a Királyok völgye egyik sírkamrájában. Nemrég egy brit kutatócsoport vizsgálódhatott a helyszínen - minderről hamarosan kétórás dokumentumfilmet sugároz a kutatást finanszírozó Discovery Channel.

n BAGDADI MÛKINCSEK Megkerült a Bagdad amerikai ostroma idején a Nemzeti Múzeumból ellopott legértékesebb műkincsek egyike: az i. e. 3200-ból származó agyagedényt, a Warka Szent Vázáját egy háromtagú társaság vitte vissza. Bagdadi amerikai bejelentés szerint a korábbi hírekben elhangzottaknál jóval kevesebb műtárgyat loptak el (nem 170 ezret, hanem csak háromezret), mert a múzeum raktárában megtaláltak 179, elrejtett műkincsekkel teli dobozt, és sok tárgyat visszahoztak azok a múzeumi dolgozók is, akik a háborús napokban megőrzésre hazavitték azokat. A központi bank vízzel elárasztott, föld alatti páncélterméből előkerült az asszír civilizációból fennmaradt Nimrud-kincs több száz darabja is.

n A LEGRÉGIBB KÖNYV Szófiában, a Bolgár Nemzeti Múzeum kiállításán látható az emberiség legrégibb könyve: az etruszk nyelven írott kisméretű tárgy hat, 24 karátos aranyból készült oldalán a szövegen kívül egy-egy lovas, sellő, lant és harcosok képei láthatók. A több mint két és fél ezer éves könyvet hatvan éve fedezték fel egy freskókkal borított sírkamrában.

n POSZT Urs Widmer Top Dogs című darabja (Kamra; rendező Bagossy László) nyerte a legjobb előadás díját a III. Pécsi Országos Színházi Találkozón. A legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta, Hans Henny Jahnn darabja, a Medea színreviteléért (Radnóti Miklós Színház) - ebben játszott a legjobb női alakítás díját kiérdemlő Csomós Mari. A legjobb férfialakítás elismerését Fekete Ernő vívta ki Az idióta (Katona József Színház) címszereplőjeként.

n APOLLO-HÁZ A hollandiai Eindhovenben 1980-2001 között működött "harmadik típusú művészeti tér", a magyar művészeket (180-as Csoport, Forgács Péter, Szemző Tibor, Kardos Sándor) is bemutató Apollohuis történetéről rendeznek videókkal és diavetítéssel kísért előadással és a házat irányító Paul Panhuysen hangszobrának megszólaltatásával teljes egynapos kiállítást június 20-án 17 órától, az Artpool Paulay Ede u. 60. alatti kiállítóhelyén, a P60-ban.

Figyelmébe ajánljuk