Dallas az új Reichstag – Ezt írta a Népszabadság

  • L.T
  • 2013. november 23.

Külpol

Ötven éve tart a találgatás és persze az összeesküvés-elméletek gyártása arról, hogy ki ölte meg Kennedyt. Ehhez képest különösen meglepő, hogy a Népszabadság már 1963. november 26-án kész tényként közölte, hol keressék a gyilkosokat.

Miután a dallasi rendőrség letartóztatta Lee Harvey Oswaldot, akit élő, egyenes adásban puffantott le a maffiához és a rendőrökhöz is közel álló Jack Ruby, nem lehetett kétséges a hazai pártlap szerkesztői számára, honnan fúj a szél: korábbi feltételezésüket, mely szerint a gyilkosokat a „szélsőjobboldali körökben” kell keresni, maximálisan igazolva látták. Persze nem kellett ehhez olyan nagy fantázia: a szovjet lapok – mindenekelőtt a Pravda – bőséges munícióval szolgáltak a spekulációk terén, sőt maga Kennedy is propagandaeszközzé vált: ádáz ellenségből a béke nagykövetévé, a feketék egyenjogúságának élharcosává. Ezért kellett meghalnia.

A Népszabadság mindezt tényként közli.

false

A Népszabadság 1963. november 26-i számából

 

Az Oswald elleni merénylet után immár a polgár lakosság többsége is kétségtelenül bizonyítottnak látja, hogy Kennedy elnök meggyilkolása a szélsőjobboldal műve volt” – írják, miután bőséggel idézték a Pravda washingtoni tudósítóját, akinek – legalábbis akkor úgy tűnt – két nap alatt sikerült megfejtenie a dallasi merénylet valódi okát.

Megállapítható, hogy teljes erővel kibontakozóban van egy előre kigondolt provokációs művelet, ami a német Reichstag 1933. évi felégetésére emlékeztet. A Reichstag felgyújtására azért volt szükségük a német fasisztáknak, hogy csapást mérjenek Németország haladó erőire.”

Ehhez képest szinte szelíd megnyilvánulás „A dallasi nyomozás krónikája” című írás (szerzője: Szabó László), ami Jack Ruby különös felbukkanását és Oswald elleni merényletét ismerteti. Az okfejtés sokáig tárgyilagosnak tűnik, a végkifejlet azonban már nem annyira: „a távolról sem teljes összefoglalás (…) csak sejteti, miféle módon hajtották végre a történelemnek ezt az otrombaságában is példátlan, de veszélyességében is kevéshez hasonlítható provokációját és hogyan próbálják elködösíteni azoknak a felelősségét, akik ezt a galád bűnt a béke és az emberiség biztonsága ellen kitervelték és elkövették.”

Természetesen ezzel cseng össze a Népszabadság moszkvai tudósítójának cikke is, ami „Átgondolt összeesküvés, amelynek szerzői az amerikai ultrák” címmel jelent meg, ám elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy a „szovjet fővárosban megelégedéssel nyugtázzák, hogy a washingtoni hivatalos szervek elvetik a Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos külföldi, kommunista összeesküvés meséjét”.

A londoni tudósító viszont sajnálkozásának ad hangot, hogy a brit sajtóban „csak a szovjet és más szocialista lapok tudósítóitól vett idézetek formájában jelent meg az az állítás, hogy provokációról van szó, és Texasban el akarják tüntetni a tényleges bűnösök nyomait”.

Figyelmébe ajánljuk