Dánia közel felét a szélenergia hajtja

  • BM
  • 2020. január 2.

Külpol

December elején a kormánypárt és a hét másik parlamenti párt nagyratörő klímacélokban állapodtak meg.

Dánia áramfelhasználásának közel a felét a szélenergia fedezte tavaly, ami rekordnak számít, és újabb lépés afelé, hogy az ország megvalósítsa nagyratörő klímacélját.

Az Energinet dán áramszolgáltató csütörtökön azt közölte, hogy a teljes dán áramfogyasztás 47 százalékát szélenergiából fedezték a 2018. évi 41 százalék után. A szélenergia felhasználásának előző rekordja 2017-ben volt 43 százalékkal.

December elején a kisebbségben kormányzó dán kormánypárt és hét másik parlamenti párt nagyratörő klímacélokban állapodtak meg: az országnak 2030-ra az 1990-es év szintjének 30 százalékára kell csökkentenie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
Ezenkívül Dániának 2050-re el kell érnie a klímasemlegességet.

A megalkotandó törvény minden jövőbeni kormányt kötelezni fog a megállapodás szerint. A parlament februárban szavaz róla. Betartását egy független intézmény, a Klímatanács fogja ellenőrizni, de a környezetvédelmi miniszter munkáját a parlament külön is évente felülvizsgálja majd.

MTI

Talán jobb abban reménykedni, hogy hazudnak nekünk

A fenntarthatóság megteremtése továbbra sem cél. „Tényleg megcsinálják!" - kacagtam fel kínomban, amikor először olvastam, hogy az állam nem kevés közpénzért megveszi a Mátrai Erőművet. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kormány kársemlegesíti Mészárost, tehát lényegében saját magát. Korábban is lehetett pletykákat hallani erről, hiszen egy ilyen szén-dioxid-okádó monstrum működtetése nem illeszkedhet semmilyen klímastratégiába sem.

Neked ajánljuk