Donald Trump mindenkit megnyugtatott, hogy nem kicsi a farka

  • - urfi -
  • 2016. március 4.

Külpol

És ez nem vicc. Kubatov Gábor nem hiába tanulmányozza a republikánus kampányt, csodálatos dolgok történnek ott mostanában.

Az Index tegnap kiszimatolta, mit csinált Kubatov Gábor az USA-ban, miközben az egész magyar sajtó őt kereste a drágalátos kopaszai miatt. Nos, minden valószínűség szerint két másik fideszes szakemberrel az elnökválasztási kampányt, azon belül a republikánus technikákat, és azon belül is Marco Rubio stábjának munkáját tanulmányozták.

Rubio és Trump a vitán

Rubio és Trump a vitán

Fotó: MTI/AP

Marco Rubio – akiről részletesen itt írtunk – pont ebben az időszakban váltott stratégiát. A végül Trump diadalát hozó szuperkedd előtti időszakig ugyanis a mérsékeltebb republikánusok nem támadták direktben és durván Trumpot. Annak ellenére sem, hogy Trump soha nem látott vulgaritással és prosztósággal ekézte őket – Rubiót például azzal „kritizálta”, hogy erősen izzad. Az elmúlt napokban azonban Rubio is beleállt a vitába, leereszkedett Trump szintjére, és többek között azzal próbálta égetni, hogy kicsi kezei vannak. És igen, ezután elengedett egy célzást arra, hogy akinek rövidek az ujjai, annak ugyebár, hehe, más testrésze is rövid lehet.

A republikánus elnökjelöltek tegnapi vitájában a moderátorok ezt szóvá is tették. Rubio azzal védekezett, hogy bár ő a programjáról szeretne vitázni, de Trump mellett ezt nem lehet kivitelezni. Ezután Trump válaszolt neki, és megint hozta a formáját. Először is kijelentette, hogy Rubio az ujjai miatt támadja, ami még soha nem fordult elő. Nos, ez természetesen hazugság. A legviccesebb történet erről, hogy egy újságíró negyed évszázaddal ezelőtt rövid ujjúnak nevezte Trumpot, és azóta is rendszeresen kap leveleket tőle: a borítékokban egy-egy Trumpról készült fotó van, amin bekarikázta a saját kezét, és melléírta: „látod, nem is olyan rövid!”

A televíziós vitán a notórius hazudozó ezután kijelentette: „Rubio utalt rá, hogy ha a kezem kicsi, akkor valami másnak is kicsinek kell lennie. De én garantálom, hogy nincs itt semmi probléma. Ezt garantálom, oké?” Hát, ezen a színvonalon zajlik az amerikai elnökválasztási kampány jelenleg, reméljük, Kubatovék sok hasznosítható tudással tértek haza.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.