Donald Tusk: "Aki a jogállamiság ellen van, Európa ellen van"

  • narancs.hu
  • 2020. november 17.

Külpol

A politikus Twitter-oldalán fejtette ki álláspontját az uniós költségvetés megvétózásával kapcsolatban.

"Aki a jogállamiság ellen van, Európa ellen van. Világos álláspontot várok erről az Európai Néppárt pártjaitól. Az alapvető értékeink ellenzőit nem védheti senki többé" - így reagált Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke az uniós költségvetés megvétózásának hírére Twitter-oldalán.

Ahogy arról hétfőn mi is beszámoltunk, Orbán Viktor levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

"Éppen most informáltak a legújabb fejleményekről az MFF/NGEU-csomag (a többéves pénzügyi keret és a »Next Generation EU« helyreállítási eszköz) végrehajtásának helyzetét illetően" - írta Orbán Viktor.

Levelében a miniszterelnök megerősítette, hogy a "semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről" elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Orbán álláspontját erősítette meg Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyminiszter. "Vétó. A felelősség azoké, akik hagyták, hogy az ideológiai viták túszul ejtsék a mentőcsomagot es megsértették az állam és kormányfők júliusi megállapodását. Magyarország végig tisztességesen betartotta az uniós szerződéseket és a júliusi alkut. Sosem árult zsákbamacskát. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek" - írta.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?