Donald Tusk: Lengyelország importtilalmat vezethet be az orosz agrártermékekre

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 29.

Külpol

Lettország már múlt héten meglépte az embargót, most Varsó is ezt fontolgatja.

Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését – jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.

A lengyel kormányfő felidézte: a lett parlament múlt héten első európai uniós államként embargót vetett ki orosz mezőgazdasági termékekre. „Sürgősen tanulmányozni fogjuk azt a döntést” – jelezte Donald Tusk, hozzátéve: nem zárja ki, hogy Lengyelország hasonló lépést tesz.

A lengyel kormányfő szerint az élelmiszer- és gabonatöbblet, valamint az egyenlőtlen piaci versenyhelyzet problémája nemcsak az Ukrajnából érkező behozatallal függ össze, hanem a piacot az Oroszországból és Fehéroroszországból beáramló termékek is destabilizálják. Tusk hangsúlyozta, meg kell tenni „minden lehetséges lépést”, hogy az európai intézmények „jobb és a tagállamok számára biztonságosabb” szabályozást fogadjanak el a keleti irányból érkező agrárimport esetében. Evika Silina arról biztosította a lengyel kormányfőt, hogy amennyiben Lengyelország a keleti határon túlról származó mezőgazdasági termékek embargójával összefüggő lépéseket tesz, azt Lettország támogatni fogja.

Közben az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.

„Ma új fejezetet nyitunk a Lengyelországgal kapcsolatos jogállamisági kérdésekben, mivel elismerjük a lengyel kormány által tett fontos előrelépéseket”

– írta Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a X-en (korábban Twitter). A 2021–2027-es költségvetési keret kohéziós eszközeiből 76 milliárd euró jár Lengyelországnak, az uniós helyreállítási terv keretéből pedig összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatáshoz és 34,5 milliárd eurós kölcsönhöz tud hozzáférni a kormány. Ez utóbbihoz a tagállamokat tömörítő tanács jóváhagyása szükséges.

Az Európai Bizottság 2022-ben függesztette fel a Lengyelországnak nyújtott finanszírozást, azzal az indokkal, hogy az akkori kormány által bevezetett igazságügyi változtatások veszélyeztették a bírói függetlenséget. A Donald Tusk vezette új lengyel kormány azonban az Európai Bizottság szerint erőfeszítéséket tett a jogállamiság visszaállítására, és igazságügyi rendszert érintő cselekvési tervet mutatott be, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk