Egy hajszálon múlt, de Miloš Zeman marad a Cseh Köztársaság elnöke

  • MTI
  • 2018. január 27.

Külpol

Ha kicsivel több mint 1,5 százalékkal kevesebbet kap, akkor most nem neki gratulálnának.

A választások második, döntő fordulójában leadott voksok összeszámlálása alapján Miloš Zeman támogatottsága 51,5 százalékos, Jiří Drahošé pedig 48,5 százalékos volt. A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. Zemanra több mint 2,8 millió, Drahošra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott. A jelenlegi államfő most mintegy 100 ezer szavazattal kapott többet, mint 2013-ban. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett.

Milos Zeman

Miloš Zeman

Fotó: MTI

„A szoros győzelem értékesebb, mint az egyértelmű győzelem” – jelentette ki az eredményhirdetés után Miloš Zeman, aki köszönetet mondott a választóknak a támogatásukért. Leszögezte: a következő megbízatási időszakában szeretne „alázatosabb, kevésbé magabiztos és arrogáns lenni, s nagyobb tiszteletet tanúsítani mások véleménye iránt”.

Kérdésre válaszolva Zeman elmondta, hogy tekintettel újraválasztására, több időt ad Andrej Babišnak a második kormányalakítási kísérletére, és csak azután nevezi ki újra kormányfőnek, miután a képviselőházban sikerül biztosítania új kormánya számára a többséget.

Jiří Drahoš nyilatkozatában elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek.

A választási részvétel meghaladta a 66,5 százalékot, ami magasnak tekinthető. A két hete lezajlott első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Drahoš kapták a legtöbb szavazatot, a részvételi arány nem egészen 62 százalékos volt. Öt éve, 2013-ban a második fordulóban a szavazók kevesebb mint 60 százaléka járult az urnákhoz.

Miloš Zeman mostani mandátuma március 8-án jár le. Az újraválasztott köztársasági elnök hivatali beiktatására várhatóan március 9-én kerül sor.

 

Figyelmébe ajánljuk