Tüntetés és ünnep: ma van Ausztrália napja

  • narancs.hu
  • 2018. január 26.

Külpol

Az ausztrál nemzeti ünnepen az első brit telepesekre emlékeznek. Több ezren tüntetnek a régóta vitás emléknap ellen.

Tízezrek vonultak utcára ma Ausztráliában: ki ünnepelni, ki tüntetni ment. Így zajlik ott a nemzeti ünnep. Január 26-án az ország az első brit telepesek Ausztráliába érkezésének napjára emlékezik, így a nemzeti ünnep a bennszülöttek számára az elnyomás kezdetét jelenti. A dátum felülvizsgálatáért tüntetnek, az invázió napjának nevezett megmozdulásokhoz több mint tízezer ember csatlakozott Melbourne-ben. Tüntetések több más városban is voltak: Sydneyben, Brisbane-ben, Adelaide-ban, Hobartban és Perthben.

„Sértés és nagy tiszteletlenség azon a napon ünnepelni Ausztrália napját, amelyen az európaiak meghódították az országot”


– vélik a tüntetők.

A kontinenssel való ismerkedés egyébként a 15. században kezdődött. Ekkor már a kínaiak is próbálkoztak, a 16. században a portugálok és a spanyolok követték őket, a felfedező „munkálatokat” a hollandok végezték 1606 körül. Elkezdték feltérképezni a földrészt, és Új Hollandiának nevezték el a helyet, de letelepedni ott nem nagyon akartak. A gyarmatosítási potenciált végül az angolok látták meg a kontinensben – főleg amiatt, mert az amerikai függetlenségi háborúban elvesztették újvilági területeiket. Különböző hajóflottákkal tehát vissza-visszatértek Ausztráliába: a kolonializálás konkrétan Arthur Philipp kapitányhoz és First Fleet nevű flottájához köthető. Megalapítottak egy fegyenctelepet Új-Dél-Walesben, majd 1788-ban Phillip kapitány hajói megérkeztek a Botany-öbölbe, amely a mai Sydney déli részén található. Több mint ezer emberrel (katonákkal, fegyencekkel és hivatalnokokkal) szálltak partra, kitűzték a Brit Birodalom zászlaját. Néhány öböllel arrébb várost alapítottak: ez tekinthető a mai Sydney alapjának. Ennek a napja 1788. január 26-a, amikor tehát a brit gyarmatosítók fegyenctelepként gyarmatosították Ausztráliát. Vagy ha úgy akarjuk, ez az első európaiak által alapított település létrejöttének időpontja, és ez Ausztrália hivatalos nemzeti ünnepe.

A bennszülött ausztrálok nem tartják ezt az időpontválasztást méltányosnak, a nemzeti ünnepet ők az Invázió Napjának nevezik, s az ünnepségeket évek óta, és ma is komoly tüntetések kísérik.

A 18. századig lakatlannak hitt Terra Australis Incognita a legkevésbé sem volt az, a kutatások szerint az első európai telepesek előtt már vagy 50 ezer évvel korábban bennszülött ausztrál őslakosok népesítették be. A nomád életmódot élő, összetett kultúrával és mondavilággal, mintegy 250 nyelvcsaláddal rendelkező népcsoport 150 év alatt szinte eltűnt. Míg számuk az első telepesek érkezésekor akár az egymilliós nagyságrendet is elérhette, a behurcolt betegségek gyorsan szedték áldozataikat – épp, mint bármely más gyarmaton. Ma 650 ezer fő mondhatja magát bennszülött ausztrálnak: ők az egyébként 24 milliós ausztrál lakosságnak csupán a 3 százalékát teszik ki, és az egyik leghátrányosabb helyzetű csoportnak számítanak.

Ausztrália napjának a dátuma évek óta megosztja a lakosságot, s bár tavaly Viktória szövetségi állam három önkormányzata úgy döntött, hogy a továbbiakban nem ünnepli meg január 26-át, Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő megingathatatlan, és ellenzi a változtatást.

'No-one is listening': Tens of thousands mark Invasion Day with protests

Updated January 26, 2018 14:43:47 Aboriginal and Torres Strait Islander people are marking today as Invasion Day, or Survival Day, with tens of thousands of people marching around the country. An estimated 25,000 Aboriginal and Torres Strait Islanders and their supporters marched from Parliament House in Flinders Lane in Melbourne, calling for equal rights and an end to Australia Day being celebrated on January 26.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?