Éhségsztrájkba kezdett a volt lengyel belügyminiszter

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. január 10.

Külpol

Mariusz Kaminski a Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa úgy látja, koncepciós per zajlik ellene.

Blazej Pobozy, a lengyel államfő tanácsadója a varsói kormányfői hivatal előtt rendezett sajtótájékoztatón felolvasta a volt belügyminiszter nyilatkozatát, amelyet a képviselő az elnöki palotában fogalmazott meg kedd esti letartóztatása előtt. Ebben Kaminski „politikai bosszúnak” nevezte azt, hogy az általa folytatott korrupcióellenes harc miatt elítélték, és – mint írta – jogellenesen megfosztották képviselői mandátumtól.

„Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek” – írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában, miután

hatalommal való visszaélés miatt vádolják őket, amit még 2007-ben, egy korrupcióellenes hatóság vezetőjeként követhettek el.

A leváltott szélsőjobboldali, Orbán-barát párt politikusai „politikai foglyoknak” tekintik magukat. Pobozy a letartóztatásukat erőszakosnak nevezte, és rámutatott, hogy akkor került rá sor, miután az államfő távozott az elnöki palotából, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel és a fehérorosz ellenzék képviselőivel találkozzon.

A letartóztatás óta nem sikerült kapcsolatba lépni Kaminskival – közölte Pobozy. Ezért Kaminski és Wasik munkatársai létrehozzák a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát, céljuk a Kaminski-perben elítéltek szabadon bocsátása, a bebörtönzöttek családjainak támogatása.

Maria Ejchart, az igazságügyi tárca államtitkár-helyettese szerdai sajtókonferenciáján az éhségsztrájk kapcsán kijelentette: „minden fogoly jogosult arra, hogy ne egyen és ne igyon”. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: minden bebörtönzöttet orvosi felügyelet alá helyeznek, mesterséges táplálásukról csak bíróság dönthet. A Tusk-féle koalíció politikusa azt is hozzátette: Kaminski és Wasik nem tekinthető politikai fogolynak. Hasonló értelemben nyilatkozott szerdán a Lengyel Helsinki Bizottság is.

A bíróság decemberben másodfokon kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Velük együtt szabadságvesztésre ítélték a CBA két másik munkatársát is. Andrzej Duda elnök 2015-ös kegyelmi döntése jogi vitát váltott ki, ellenzői szerint nem érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

A decemberi ítélet nyomán Szymon Holownia alsóházi elnök megfosztotta Kaminskit és Wasikot képviselői mandátumuktól és ezzel mentelmi joguktól, amit múlt pénteken érvénytelennek nevezett a legfelsőbb bíróság rendkívüli ellenőrzések ügyeivel megbízott kamarája.

A pénteki döntést szerdán érvénytelennek minősítette a taláros testület másik, munkaügyi kamarája, kétségbe vonva az ellenőrzési kamara státuszát. Aleksander Stepkowski legfelsőbb bírósági szóvivő viszont később a pénteki döntést nevezte véglegesnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk