El Pais: Orbánék hitelezhették a Vox párt kampányait

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 16.

Külpol

A spanyol szélsőjobboldali párt összesen 9 millió eurót vett fel vélhetően magyar forrásból.

A 444.hu számol be arról a spanyol lapértesülésről, mi szerint a szélsőjobboldali Vox párt nem hajlandó nyilvánosságra hozni, melyik az a bank, amelyik több mint kilencmillió eurót kölcsönzött nekik a legutóbbi önkormányzati és országgyűlési választások kampányában. Márpedig a titkolózással a hatályos törvényt is megszegik. Santiago Abascal pártelnök azzal érvel, hogy „nem akarnak hozzájárulni ahhoz, hogy démonizálják a konkrét bankot, amiért az pénzt kölcsönöz a Voxnak”.

Az El Pais azt írja, a Vox környezetéből származó források szerint egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló magyar pénzintézet adta a kölcsönöket.

A Vox honlapján közzétett 2023-as éves beszámoló szerint a párt két részletben összesen több mint 9 millió eurót vett fel, amelyből még mindig fennáll több mint hétmillió euró visszafizetési kötelezettség – írja a 444.hu. A párt közeléből származó források szerint tehát egy Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló magyar pénzintézet adta a Voxnak a kölcsönöket.

Ugyanezek a források emlékeztetnek arra, hogy 2022-ben kiderült, a francia szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott egy magyar banktól a választási kampányának finanszírozására. Ez akkor a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB volt, ami mostanra beolvadt a Magyar Bankholding nevű óriásbankba. Le Pen, aki már 2014-ben is egy orosz banktól vett fel hitelt, azzal érvelt, hogy a francia bankok nem adtak neki kölcsönt.

A Vox tavaly júliusban kilépett az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti csoportjából – teszi hozzá a cikk –, és Orbán új, Patrióták Európáért nevű csoportjához csatlakoztak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk