Elfogták a Donald Trump elleni merényletre készülő férfit

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 16.

Külpol

Ryan Wesley Routh egy AK-47-es gépkarabéllyal közelítette meg a golfozó elnökjelöltet.

A Donald Trumpot védő titkosszolgálat emberei adtak le lövéseket a golfpálya közelében, ahol a volt elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt tartózkodott, miután a közelben, egy bozótos területen egy fegyveres férfit észleltek; a nyomozásban merényletkísérletként kezelik az ügyet a Szövetségi Nyomozó Iroda közlése szerint – számolt be róla az MTI hétfőn.

Az incidenst követően tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a gyanúsított, Ryan Wesley Routh fegyverét hátrahagyva autóval menekült el, a szomszédos Martin megye hatóságai fogták el később. A helyi rendőség képviselője akkor azt közölte, hogy a gyanúsított őrizetbe vételekor nyugodtan viselkedett. A meneküléshez használt járműre egy szemtanú hívta fel a figyelmet, az autót később elektronikus rendszám-leolvasóval találták meg – közölték.

A Palm Beach megyei rendőrség, a Szövetségi Nyomozó Iroda, a titkosszolgálat és az ügyészség közös tájékoztatóján az is elhangzott, hogy a férfi 250-450 méterre volt a politikustól, aki a Trump International Golf Club területén golfozott. A sajtóeseményen bemutattak egy fotót két hátizsákról, amely a támadáskísérletnél használt fegyvert tartalmazta, egy AK-47-es fajtájú gépkarabélyt. Egy sportkamerát is találtak a golfpálya drótkerítésénél.

Arról a 24.hu írt a CNN értesülései alapján, hogy Ryan Wesley Routh egy 58 éves magánvállalkozó, aki Hawaiin megfizethető lakások építésével foglalkozik, és a közösségi médiában rendszeresen posztolt politikáról és az aktuális eseményekről, kritizálva a korábbi elnököt. Routh a Trump elleni nyári merényletkísérletről is posztolt az X-en: külön posztokban jelölte meg Joe Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt, arra biztatva őket, hogy látogassák meg a pennsylvaniai nagygyűlésen megsérülteket, mivel szerinte Trump sohasem tenne ilyesmit értük, továbbá felszólította őket arra, hogy vegyenek részt a merénylő temetésén.

Ugyancsak a 24.hu ír arról is, hogy a feltételezett merénylő Ukrajna hangos támogatója volt: 2022-ben arról posztolt, hogy „porig kéne rombolni a Kremlt”, és arra biztatta a külföldieket, hogy csatlakozzanak az ukránokhoz a harctéren. Routh maga is megpróbált csatlakozni ukrajnában a harcoló egységekhez, ám oda katonai taasztalat híján nem vették fel az 56 éves férfit. A lap a CBS információira alapozva azt írja:

Routhnak a 90-es évek óta többször meggyűlt a baja a hatóságokkal, megvádolták fedezet nélküli csekkek írásával, tömegpusztító fegyver birtoklásával, cserbenhagyásos gázolással, letartóztatásnak való ellenszegüléssel és a fegyvertartási szabályok megsértésével is - írta a 24.hu.

Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a gyanúsított őrizetben van, és a vádemelés előkészítésén dolgoznak. A titkosszolgálat képviselője úgy fogalmazott, hogy a volt elnököt érintő „fenyegetettségi szint magas”.

A megyei rendőrhatóságot vezető Ric Bradshaw azt mondta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, és arról is beszámolt, hogy a Donald Trump biztonságáért felelős ügynökök az eljárásrendnek megfelelően biztosították a területet, és így fedezték fel a fegyverest. A hatósági vezető megjegyezte, hogy Donald Trumpot volt elnökként a védelem más szintje illeti meg, mint egy hivatalban lévő elnököt, ugyanakkor elismerését fejezte ki a titkosszolgálat beavatkozásáért, amivel sikerült megelőzniük a támadást.

A volt elnök védelméért felelős titkosszolgálat és Donald Trump kampánycsapata is azt közölte, hogy a politikus biztonságban van, amit később Donald Trump a közösségi oldalán közzétett üzenetben megerősített. A republikánus elnökjelöltet a biztonságáért felelős egységek a közeli otthonába, a Mar-a-Lago rezidenciába vitték, amely körül szintén megerősítették a védelmet.

Donald Trump ellen július 13-án a Pennsylvania állambeli Butler városban egy választási gyűlésen már egyszer megkísérletek merényletet. Akkor a támadónak, a 20 éves Thomas Matthew Crooks-nak, aki egy közeli épület tetején rejtőzött, több lövést sikerült leadnia, l Donald Trump a fülén szenvedett könnyebb sebesülést, ugyanakkor a kampányesemény közönségének egyik tagja meghalt, ketten súlyosan megsebesültek. A fegyverest akkor a titkosszolgálat egy mesterlövésze lőtte le. A Butlerben elkövetett merényletkísérlet nyomán hiányosságokat találtak a Dolnald Trump védelmét ellátó hatóságok munkájában, és azzal egy időben megerősítették a volt elnök körüli biztonsági intézkedéseket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Jön az ár!

  • narancs.hu

Operatív törzs, várható tetőzés, szentesi kétéltűek, nincs alternatíva – hétfő délelőtti árvízi összefoglaló.