Eljárást indít az EU az AstraZeneca ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. április 26.

Külpol

A gyógyszergyártó vállalat nem adott magyarázatot arra, miért szállítja késve az oltóanyagot.

Az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen, mert a koronavírus elleni oltóanyagot késve szállítja – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján. A bizottság azért intézkedett a tagországok nevében, mert a brit-svéd vállalatnak a jelek szerint nincs megbízható stratégiája arra, hogy a megrendelt oltóanyagadagokat időben szállítsa, és nem adott időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a szerződésekhez. 

 

Az AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztette ki a védőoltását. Az Európai Bizottság a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt segítette a céget abban, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a gyártás és a szállítás. Pascal Soriot, a gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója februárban egy uniós parlamenti meghallgatáson azt ígérte, hogy a cég több vakcinát gyárt a második negyedévben, és felgyorsítja az Európai Uniónak szánt szállítmányokat. A cég az utóbbi időben gyártáskapacitási problémákra hivatkozva már azt közölte:

a 180 millió adag helyett csak 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet tervez szállítani Vaxzevria névű vakcinájából az Európai Unió számára a második negyedévben. 

Az MTI uniós forrásokra hivatkozva arról is beszámol, hogy az Európai Bizottság várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag, koronavírus elleni vakcinára, a kieső dózisokat az EU a Pfizer/BioNTech vállalat oltóanyagával akarja pótolni. Az okok között az is szerepel, hogy a brüsszeli testület el akarja hagyni azokat az oltóanyagokat, amelyekkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, továbbá bizonyos távolságot kíván tartani a vakcinaellátást gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit-svéd vállalattól.

Az AstraZeneca hétfő este közölte, sajnálja az Európai Bizottság döntését. „Egy példátlan év tudományos felfedezései, igen összetett tárgyalások és gyártási kihívások után vállalatunk az előrejelzésünknek megfelelően április végéig közel 50 millió adag vakcinát fog szállítani az európai országokba” – írta a gyógyszergyár. Érvelése szerint oltóanyagot nehéz gyártani, ezt bizonyítják az ellátási kihívások, amelyekkel számos vállalat szembesül Európában és a világ minden táján. „Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására” – írta az AstraZeneca.

Az Európai Bizottság eddig az AstraZeneca (400 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a Pfizer/BioNTech (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?