Hszi Csin-ping hétfőn Moszkvába látogat

  • narancs.hu
  • 2023. március 17.

Külpol

A „nemzetközi téren folyó kétoldalú együttműködés elmélyítéséről” is tárgyalnak majd Putyinnal.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20–22-én állami látogatást tesz Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására – adta hírül az MTI a Kreml sajtószolgálatának hivatalos pénteki közleményére hivatkozva, amely megerősítette a kínai külügyminisztérium bejelentését. 

A moszkvai tájékoztatás szerint a két vezető „a megbeszélések során megvitatja majd az Oroszország és Kína közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés továbbfejlesztésének aktuális kérdéseit”, és aláír több fontos kétoldalú dokumentumot. A két elnök emellett tárgyalni fog „a nemzetközi téren folyó kétoldalú együttműködés elmélyítéséről” is.

A Reuters emlékeztetett, a látogatásra azután kerül sor, hogy Kína felajánlotta, közvetíti a békét Ukrajnába. Ezen törekvését azonban a nyugati országok szkepticizmussal fogadták, tekintettel Peking Oroszországnak nyújtott diplomáciai támogatására.

A két ország közötti kereskedelem az Ukrajna elleni háború kezdete óta ugrásszerűen nőtt, Kína Oroszország legnagyobb olajvásárlója, ami kulcsfontosságú bevételi forrást jelent Moszkvának.

A Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése múlt héten szavazta meg, hogy Hszi Csin-ping harmadik ciklusát megkezdve Kína elnöke maradjon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk