Elon Musk adta a lovat Donald Trump alá

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 13.

Külpol

Az X-en beszélgettek: deportálni kellene a bevándorlókat, az atomenergia pedig veszélyes, illetve biztonságos.

42 perc késéssel kezdődött el hétfőn, New York-i idő szerint este 8-kor Elon Musk üzletember és Donald Trump korábbi amerikai elnök és jelenlegi republikánus elnökjelölt beszélgetése az X-en (Twitter), mert a rendszert túlterheléses támadás érte – derül ki a Telex összefoglalójából.

Az X, a SpaceY és a Tesla tulajdonosa miatt volt érdekes a program, Musk ugyanis 2022-ig meggyőződéses demokrata volt, azóta azonban Trump híve, elítéli a demokraták politikáját.

A két és fél órás beszélgetésben szóba került a július 13-i butleri merényletkísérlet. Trump azt mondta, nem volt kellemes, ami történt, azonnal tudta, hogy lövés érte a fülét, és az első kérdése az volt, hogy hány ember halt meg, mivel nagyon sokan voltak a rendezvényen. Októberben vissza akar menni az eset helyszínére, ahol ismét gyűlést tart.

Trump szerint új demokrata ellenfele, Kamala Harris ellopta tőle az adómentes borravaló ötletét, miközben a demokrata kormányzat megadóztatja ezt a láthatatlan jövedelmet. 

A republikánusok fő kampánytémája, az Egyesült Államok és Mexikó közös határának biztonsága és a bevándorlás ügye úgy vetődött föl, hogy Musk beszámolt a déli határ mellett tett útjáról. Olyan embereket látott – mondta –, „akik nem néztek ki barátságosan”. Trump megismételte, amit máskor e tárgyban már mondott: mentálisan beteg embereket és bűnözőket küldenek be a szomszéd országok az Egyesült Államok területére. Szerinte Kamala Harrisen is múlt, hogy a helyzet most olyan, amilyen. A republikánus elnökjelölt azt ígérte, ha győz, „az ország történetének legnagyobb deportálását” hajtják végre az amerikai hatóságok.

Musk a beszélgetésben felajánlotta, szívesen szerepet vállal Trump kampányában. Az elnökjelölt szívesen látná őt egy kormányzati hatékonysági bizottságban, amely megnézné, hogy az adófizetők kemény munkával megkeresett pénzét jól költi-e el az államszervezet.

Az Egyesült Államokban tapasztalható infláció „megölte az embereket” Trump szerint, és ezért Joe Biden kormánya a felelős. Megdicsérte az elnökjelölt a republikánus fellegvárnak számító Texas államot, olyan összefüggésben, hogy a demokrata  vezetésű Kalifornia államból több cég átköltözött vagy az átköltözését tervezi Texasba, így Musknak is ez a szándéka a vállalkozásaival.

Az elnökjelölt megismételte azt az ígéretét, hogy az oktatás ügyét visszaadja a tagállamoknak, megszüntetve a szövetségi oktatási minisztériumot. A Telex emlékeztet, az eddigieken túl ez a lépés olyan nagy szabadságot nem adna a tagállamoknak, mert a tantervek meghatározása, a beiskolázhatóság feltételeinek megállapítása és az iskolaalapítás eddig is tagállami hatáskör volt.

Várható volt, hogy a globális éghajlatváltozásról is szót ejtenek, mert ez mindkettőjük kedvenc témája. Musk szerint „nem úgy tűnik, mintha égne a ház”, Trump azt állította, hogy még néhány évtizedig fenntartható a jelenlegi szén-dioxid-kibocsátás. Az elnökjelölt azt állította, nem globális, hanem nukleáris felmelegedést élünk meg, az atomenergiát látja a legnagyobb fenyegetésnek. Ezzel Musk vitatkozott, szerinte a nukleáris energiatermelés biztonságos. Ezen a ponton az elnökjelölt ezt mondta: „Igazad van. Talán meg kéne változtatniuk a nevét. Elnevezzük majd rólad vagy másról. Ennek márkaépítési problémája van.”

Kamala Harrist Musk „szélsőbaloldalinak” minősítette. Ezzel Trump is egyetértett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk