Politikai befolyás miatt hagyják ott a szlovák közmédiát a magyar adás dolgozói

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 12.

Külpol

Ott lett elsőként látható, mit okozott Robert Fico új médiatörvénye.

Egyre több távozóról tudni a Pátriánál a szlovák közmédia átalakítása után – írja a Napunk. A lap szerint az ottani közmédia átalakítása először a magyar adásnál hozott nagy változásokat, ami miatt előbb a főszerkesztő, majd több munkatárs is felmondott a Pátria Rádiónál, mivel „már a politikai befolyás gyanúja lehetetlenné tette a maradásukat.”

Július elseje óta él a teljes szlovákiai közmédiát átalakító törvény annak ellenére, hogy ezrek követelték Robert Fico kormánya döntésének visszavonását, köztük voltak a közmédia dolgozói is.

Molnár Norbert, a Pátria egykori főszerjesztője részletesen indokolta távozásának okát: „Azzal, hogy megalakul az új intézmény, amely szerintem teljesen politikai irányítású lesz, nem tudom elképzelni, hogy egy részlege, mondjuk a Pátria Rádió, továbbra is függetlenként tudjon működni.”

Molnár az Új Szóhoz igazolt két munkatársával együtt. A Napunk a Pátria két további munkatársáról tudja úgy, hogy távoznak a közmédiából, információik szerint mindketten a szlovákiai magyar média más szereplőinél folytatják.

 
A Pátria dolgozói a tüntetések idején
Pátria Rádió / Facebook
 

A lap egyébként úgy tudja, a Magyar Szövetség párt próbált befolyást szerezni a Pátriánál, ők természetesen elég jóban vannak a magyar kormánypárttal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk