Eltűnt a kínai újságíró, aki valósághűen tudósított a koronavírusról

  • narancs.hu
  • 2020. február 9.

Külpol

Pár hete érkezett Vuhanba.

Eltűnt egy kínai újságíró Vuhanban, aki a városon belülről kritikusan tudósított a koronavírusról – írja az Index a CNN nyomán. „Úgabb igazmondót hallgattak el”.

Csen Qiushi csütörtök este tűnt el, pont aznap, amikor kiderült, hogy tényleg meghalt az az orvos, aki először figyelmeztetett a vírusra. Január 24-én érkezett Vuhanba, a vírus epicentrumába. Kórházakat, ravatalozókat és lezárt helyeket látogatott meg, ahonnan videókat posztolt az internetre. Azt mondta, kész az igazságot megmutatni az embereknek annak ellenére, hogy Vuhan és a kínai kormány elhallgatná azt.

Koronavírus: belehalt az orvos, aki először figyelmeztetett a vírusra

Dr. Li Ven Liang már december 30-án figyelmeztetett a veszélyre. A kínai orvos szemészként dolgozott Vuhan központi kórházában, amikor december 30-án egy új vírusra figyelmeztette kollégáit. Nem sokkal később a rendőrség felszólította Dr. Li Ven Liangot, hogy hagyja abba a „rémhírek terjesztését", miközben a hatóságok próbálták titokban tartani a járványt.

A kameráján keresztül láthatta mindenki, ahogy egy lázas férfi összeomlik a kórház előtt, miután napokig egy orvos sem látta. Ahogyan azt is bemutatta, hogy oxigénmaszkos betegek a kórház zsúfolt folyosóin, összetákolt ágyakban fekszenek.