ENSZ: életmentő, de csekély mennyiségű segélyszállítmány jutott be eddig a Gázai övezetbe

  • narancs.hu
  • 2023. október 30.

Külpol

De döntő szerepet játszanak a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában.

A jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a korábbiakhoz képest túl

kevés, összesen 117 teherautónyi humanitárius segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe

– közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA). Noha a genfi székhelyű hivatal szerint a több mint három hét alatt bejutott mennyiség messze elmarad a szükségestől, a szállítmányok "döntő szerepet játszanak" a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában.

Az ENSZ számításai szerint naponta legkevesebb száz kamionra lenne szükség a Gázai övezetben élő 2,2 millió ember alapvető szükségleteinek biztosítására.

A Hamász Izrael elleni támadása előtti héten naponta átlagosan 500 teherautó jutott be a területre, ehhez képest vasárnap 33 teherautó érkezett az övezetbe, ami napi bontásban a legnagyobb – főként vizet, élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó – szállítmány a háború kezdete óta.

Az OCHA üdvözölte a segélyszállítmányok mennyiségének növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius helyzet további romlása, illetve a zavargások elkerülése érdekében az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiség folyamatos biztosítására van szükség az övezetben. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) pedig attól tart, hogy az alapvető ellátmány fokozódó hiánya miatt a területen felbomlik a közrend. Vasárnap több ezer gázai tört be a segélyelosztó pontokra, ahonnan lisztet és egyéb élelmiszert, valamint egészségügyi készítményeket vittek el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk